Terug naar overzicht
tagliatelle-bolognese

Zo maak je deze heerlijke tagliatelle alla bolognese

De overbekende pastasaus bolognese wordt soms verkeerd geserveerd. Namelijk met spaghetti. Dat is voor de gemiddelde bewoner van Bologna een regelrechte belediging.

De ragù alla bolognese wordt namelijk geserveerd met verse tagliatelle. Uiteraard kun je deze zelf maken, maar tegenwoordig wordt overal en nergens ook fantastische, verse tagliatelle verkocht. Meng de pasta en de saus pas in het bord, en niet van tevoren. Dat is namelijk een gewoonte uit het zuiden van Italië.

Het recept vind je hieronder

BEKIJK OOK:

Onze columnist en wijnjournalist Esmee Langereis weet precies welke wijn je bij dit gerecht het beste drinkt.

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 2 el olijfolie
  • 50 gr pancetta, fijngehakt
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 kleine wortel, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 200 gr rundergehakt, (bij voorkeur tweemaal gedraaid)
  • 1/2 glas rode wijn
  • 2 el tomatenpuree
  • ongeveer 1/2 liter bouillon
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • 400 gr verse tagliatelle

Preparation

  • 1Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de pancetta, ui, wortel en bleekselderij. Zodra de ui glazig is, het gehakt toevoegen en rul bakken. Roer voortdurend met een houten vork om het gehakt volledig los te krijgen.
  • 2Als dat gelukt is, de wijn toevoegen en laten verdampen. Voeg de tomatenpuree toe, die je eerst oplost in enkele theelepels bouillon.
  • 3Breng de saus op smaak met peper en zout. (Sommige koks voegen ook nog een beetje nootmuskaat toe). Laat de saus, afgedekt, 2 uur op een laag vuur pruttelen. Voeg af en toe een lepel van de resterende bouillon toe.
  • 4Als de saus klaar is, de pasta koken en serveren met de saus. In Bologna wordt dit gerecht geserveerd zonder kaas.