Dit is wat je wilt zien en doen in Cefalù op Sicilië
Vlak bij het levendige Cefalù ligt boetiekhotel Le Calette. Op uitnodiging van de familie Miccichè, die dit juweeltje al drie generaties lang runt, mochten wij proeven van deze bijzondere plek op Sicilië. Én bezochten we de populaire badplaats ernaast.
Zien en doen in Cefalù
Al meer dan een halve eeuw staat Le Calette, bij Cefalù, bekend als een van de meest
betoverende plekken aan de Siciliaanse kust. Dit vijfsterrenhotel, gelegen in een
uitgestrekt park en op slechts twee kilometer
van het historische centrum, ademt een heerlijk mediterrane sfeer. Wij maakten kennis met de bijzondere familie achter dit
luxe hotel en bezochten de leukste plekken in de omgeving.
De Historie van Le Calette in Cefalù
Het verhaal van Le Calette begon met opa Santino, die begin jaren zestig een stuk land kocht aan de kust van Cefalù. Omdat het
binnenland destijds veelal gebruikt werd voor de landbouw, was grond bij de zee veel
goedkoper. Hij bouwde er een groot huis voor zijn familie, prachtig gelegen boven
een paar kleine baaien (vandaar de naam Le Calette, wat ‘baaitjes’ in het Italiaans
betekent).
Al snel maakte hij er nog een groter appartementencomplex van, om andere arme families een onderkomen te bieden.
Sicilië kende in die tijd nog nauwelijks
toerisme, maar dit veranderde toen Club
Med naar het eiland kwam. Niet veel
later besloot Santino zijn pand ook te
transformeren tot een hotel en nam hij veel
mannen en vrouwen uit de regio in dienst.
Zijn kleindochter Gaia vertelt dat Santino
veel gaf om Sicilië en de lokale bevolking.
Hij vond dat Le Calette altijd een plek moet
blijven die zorgt voor werkgelegenheid voor
Sicilianen. Gaia: ‘Mijn opa had dit zelfs in
zijn testament laten opnemen. Het is geen
geheim dat veel Italianen geen toekomst zien
in het land en daarom emigreren; op Sicilië
is dit gevoel vaak nog veel groter.’ Le Calette
heeft inmiddels 120 personeelsleden in
dienst die bijna allemaal uit de regio komen.
‘Zo zorgen we ervoor dat meer dan honderd
Siciliaanse families kunnen eten en daar ben
ik heel trots op. Het doel is om verder uit te
breiden zodat we nog meer families kunnen
helpen’, vertelt Gaia.
Drie generaties, vijf sterren
Santino’s dochter Francesca was pas vier jaar oud toen
hij een hotel van hun huis en de bijbehorende appar
tementen maakte. Eenmaal volwassen, nam ze de zaak
over en maakte er een vijfsterrenresort van. Francesca
oogt als een diva, met haar enorme zwarte zonnebril en
Dolce & Gabbana
-slippers, maar is ontzettend hartelijk en maakt graag een praatje met iedereen. Een groot
contrast met haar man Angelo, die nogal verlegen is en
liever op de achtergrond blijft. Samen zorgen ze ervoor
dat het hotel eruit ziet om door een ringetje te halen:
Francesca is verantwoordelijk voor het interieur – dat
elk jaar verandert! – en Angelo is de architect die ervoor
heeft gezorgd dat alle elementen mooi in balans zijn.
Smakelijk Sicilië
Niet alleen het uiterlijk is tot in de puntjes verzorgd, ook
het eten. Chef Dario Pandolfo, uiteraard een Siciliaan,
heeft gewerkt in verschillende driesterrenrestaurants in
binnen
– en buitenland. Maar hij miste zijn eiland. De
pandemie gaf Dario het laatste zetje om terug te keren
naar zijn roots. Hij solliciteerde er als ‘gewone’ kok – bescheiden als hij is – die lekkere broodjes kan maken en
goede salades. Maar gelukkig voor hem (en ons) kookt
hij sinds mei 2022 weer op hoog niveau. Je kunt zijn creaties proeven in het sfeervolle Cala Luna, een van de
drie restaurants in het hotel. Dario bereidt, niet geheel
verrassend, het liefst Siciliaanse gerechten, waarin je
vooral de geuren en smaken van de zee proeft. Een van
zijn specialiteiten is spaghetti met zee
-egels, gekookt in
een bouillon van scampi’s en tomaat.
Opa Santino streek
hier zestig jaar geleden
neer omdat land aan
de kust destijds veel
goedkoper was.
Azuurblauwe baai
De dag begint ook meteen goed bij Le Calette: je ontbijt
in restaurant Cala Luna, met uitzicht over de zee en de
haven. In de grote open keuken zijn de koks druk bezig
met het aanvullen van het uitgebreide ontbijtbuffet. Denk
aan vers fruit, waaronder cactusvruchten, brood dat nét
uit de oven komt, verrukkelijke zoetwaren, vleeswaren,
lokale kazen en groenten. Zin in een omelet? Dan gaat
een van de koks meteen voor je aan de slag.
Aan de voet van het hotel ligt Caletta Selvaggia, een
prachtig baaitje met veel wilde planten en kruiden. In de
grotere, azuurblauwe baai ernaast is het heerlijk toeven bij
de strandbar van het onderkomen, met luxe ligbedden en
parasols op het strand (die ook te huur zijn voor mensen
die niet in Le Calette verblijven).
Het hotel beschikt
ook over een zwembad, een spa, een tennisveld en een fitnessruimte, en je kunt er yogalessen volgen. Het is een
ideale uitvalsbasis om dit deel van het eiland te ontdekken
of juist voor een kort, luxe verblijf. In het laagseizoen kun
je terecht voor de meest aantrekkelijke prijzen, vanaf zo’n 250 euro per nacht.
En als de Siciliaanse lucht tegen het einde van de dag
langzaam roze kleurt, moet je zeker genieten van de
cocktails van superbartender Francesca (niet te verwarren
met de eigenaresse). Ze won verschillende awards als
cocktailshaker – zo werd ze tweede in de Open World
Cocktail Competition en eerste van Italië. lecalette.it
In het restaurant Cala Luna, gelegen in het hart van Le Calette, liet chef-kok Dario Pandolfo zich inspireren door de kleuren van de Eolische Eilanden toen hij zijn spaghetti met tomatensaus creëerde.
Stranden van Cefalù
Cefalù is een geliefde badplaats onder
andere vanwege zijn prachtige, lange zandstranden. Helemaal sinds hier de
opnames van serie The White Lotus hebben
plaatsgevonden, is de kust mateloos
populair. Buiten het dorp vind je wat meer
rustige stranden, zoals het verborgen strand
van Settefrati waar je vrij je handdoek kunt
uitgooien. Of, iets verder weg, de stranden
van Mazzaforno en Salinelle, met genoeg
faciliteiten voor een dagje zonnebaden.
Lokale specialiteiten
Pasta a taianu is een gerecht dat vaak
met Pasen wordt gegeten. Het wordt gekookt in een terracottapot met twee
soorten vlees (vaak lam en rund),
aubergine, wijn, tomaat en pecorinokaas.
Ooit ijs op brood gegeten? Op Sicilië is
het een ware lekkernij. Je eet er granita,
geschaafd ijs, op een brioche. Populaire
smaken zijn pistache, geroosterde
amandelen, citroen, koffie en chocolade.
Caponata is een salade van gebakken
aubergine, amandelen, tomaat, rozijnen
en olijven. Hoewel dit groentegerecht inmiddels ver buiten de Siciliaanse grenzen
gegeten wordt, eet je hier de allerlekkerste. In Cefalù voegen ze er vaak
nog zwaardvis aan toe.
Porto Vecchio, de oude haven
Dé plek om te genieten van een adembenemende zonsondergang is de Porto Vecchio, de oude haven.
Hier komen toeristen en locals samen om van dit
dagelijkse natuurspektakel te genieten. Zin in een
drankje? Schuif dan aan bij Molo 19, waar je op
het terras iets kunt drinken en eten.
Eten en drinken in Cefalù
Mon Chou-Chou
Pasticceria, met verrukkelijke taartjes
en toetjes, buiten het historische
centrum van Cefalù. Via Giglio 29
Bastione & Costanza
Voor lekkere pizza’s (ook glutenvrij)
of gerechten met verse vis moet
je hier zijn. Bij lekker weer kun je
plaatsnemen op het gezellige pleintje
of op het terras boven de zee. Piazza Francesco Crispi 13
Enoteca Le Petit Tonneau
Een kleine, gezellige enoteca met
slechts 14 stoelen. Probeer een plekje
op het balkon te bemachtigen, waar je
geniet van een idyllisch uitzicht over
de zee én – met een beetje geluk – een
geweldige zonsondergang. Ze serveren
lekkere hapjes en goede wijnen.
Wél ruim van tevoren reserveren.
lepetittonneau.it
Al Faro
De Siciliaan Domenico runt even
buiten het centrum dit restaurant dat
uitkijkt op zee. Het is de ideale plek
voor als je even weg wilt uit de drukte.
Bestel de regionale pastaspecialiteit,
busiate (soort opgerolde pastastrookjes), met munt, zwaardvis en
aubergine. Via Porta Giudecca 62a
Tip!
Een charmant plekje, met mooi gekleurde huisjes – versierd met
afbeeldingen van Maria – en een prachtig piepklein zandstrand
dat vooral geliefd is bij locals. Er is een bar waar onder meer
broodjes en cocktails worden geserveerd. Je kunt er ligbedden
en parasols huren, maar je mag ook vrij je handdoek uitrollen
op het zand of op de rotsen. Houd je telefoon maar in de
aanslag, want Sant’Elia is zeer Instagramwaardig!
Shoppen
Donna Pidda
In deze sieradenwinkel maakt
eigenaresse Bruna ter plekke haar
eigen creaties. Ooit was ze docent,
maar in 2019 besloot ze haar leven
om te gooien en haar winkeltje te
open naast de lungomare. Ze gebruikt
graag Siciliaanse symbolen in haar
ontwerpen, zoals de testa di moro.
Haar werken zijn ook te zien op haar
instragramaccount: @donnapidda
Cortile Vazzana 2
Colori del Sole
Deze interieurwinkel heeft meerdere
vestigingen op Sicilië. Je vindt er traditioneel handgemaakt linnengoed,
zoals tafelkleden en lakens, veelal
gemaakt door lokale kunstenaars.
coloridelsole.com
Ceramiche La Maga
Dit winkeltje barst van het keramiek
met speciale motieven, die je nergens
anders in Cefalù ziet. Salvatore Caruso
runt de zaak samen met zijn broer
Franco; hij maakt het keramiek en
Franco beschildert het. Hun vader
opende La Maga in 1950 en er hangt
zelfs nog werk van hem in de winkel.
Wil je echt iets unieks? Dan kun je je
wensen doorgeven waarmee de broers
aan de slag gaan. Via porto salvo 72
Overnachten in Cefalù
Boetiekhotel Le Calette
De badplaats Cefalù is schitterend,
met een Arabisch-Normandische
kathedraal, kronkelende straatjes
overspannen met wasgoed en traditionele trattoria’s. Niet voor niets staat
het oude centrum op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Helaas is Cefalù
geen onbekende parel en trekt het
elk jaar weer veel bezoekers. Toch
is het zeker de moeite waard om
dit sfeervolle en fotogenieke dorpje
aan te doen en te combineren met
een vakantie bij Le Calette.
Reizen naar Cefalù
Afstand Utrecht – Cefalù:
ongeveer 2.450 km
Met de auto rijd je vanaf Utrecht in ongeveer 26 uur naar
Le Calette in Cefalù. In Villa San Giovanni (Calabrië) pak je
de veerboot naar het eiland; deze overtocht duurt ongeveer
een halfuur. Pak je liever het vliegtuig? Dan kun je vanaf
Amsterdam met Easyjet in ongeveer drie uur rechtsreeks
naar Palermo vliegen (niet in de wintermaanden). Vanaf de
luchthaven van Palermo rijd je in circa anderhalf uur naar
Le Calette. Vanaf Eindhoven en Brussel kun je met verschillende luchtvaartmaatschappijen in drie uur rechtstreeks
naar Catánia vliegen. Vanaf de luchthaven van Catánia ben je
met de auto in ongeveer twee uur bij Le Calette.
Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 1 maart|april 2024. Blader door het magazine of bestel dit nummer direct los.
Fotografie: Sofie Delauw | Tekst: Tiara Rivano en Liselotte van Leest
Reis mee met De Smaak en ontdek Sicilië (trein)
12 dagenvanaf€ 1514p.p.
Naar Sicilië met de trein? Het kan met deze rondreis incl auto!
Deze duurzame reis voert je langs de mooiste plekjes van Sicilië zoals Catania en Syracuse.
Meer informatie
Reis mee met De Smaak en ontdek Sicilië (fly-drive)
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Griekse en Romeinse ruïnes, barokarchitectuur én lokale gerechten. Wij delen de leukste plekken voor een bezoek aan Syracuse op Sicilië.
Taormina is een populaire plaats op Sicilië. De eeuwenoude geschiedenis ligt hier op straat én overal eet je verrukkelijk.
Marzamemi is een bijzonder plekje. Het veranderde van verlaten vissersdorp in een van de meest schilderachtige stukjes Sicilië.
- Author: Redactie
- Posted: mei 28, 2024