Terug naar overzicht
Cefalù (Noord-Sicilië)

Dit is wat je wilt zien en doen in Cefalù op Sicilië

Vlak bij het levendige Cefalù ligt boetiekhotel Le Calette. Op uitnodiging van de familie Miccichè, die dit juweeltje al drie generaties lang runt, mochten wij proeven van deze bijzondere plek op Sicilië. Én bezochten we de populaire badplaats ernaast.

Zien en doen in Cefalù

Al meer dan een halve eeuw staat Le Calette, bij Cefalù, bekend als een van de meest betoverende plekken aan de Siciliaanse kust. Dit vijfsterrenhotel, gelegen in een uitgestrekt park en op slechts twee kilometer van het historische centrum, ademt een heerlijk mediterrane sfeer. Wij maakten kennis met de bijzondere familie achter dit luxe hotel en bezochten de leukste plekken in de omgeving.

De Historie van Le Calette in Cefalù

Het verhaal van Le Calette begon met opa Santino, die begin jaren zestig een stuk land kocht aan de kust van Cefalù. Omdat het binnenland destijds veelal gebruikt werd voor de landbouw, was grond bij de zee veel goedkoper. Hij bouwde er een groot huis voor zijn familie, prachtig gelegen boven een paar kleine baaien (vandaar de naam Le Calette, wat ‘baaitjes’ in het Italiaans betekent).

Al snel maakte hij er nog een groter appartementencomplex van, om andere arme families een onderkomen te bieden. Sicilië kende in die tijd nog nauwelijks toerisme, maar dit veranderde toen Club Med naar het eiland kwam. Niet veel later besloot Santino zijn pand ook te transformeren tot een hotel en nam hij veel mannen en vrouwen uit de regio in dienst. Zijn kleindochter Gaia vertelt dat Santino veel gaf om Sicilië en de lokale bevolking. Hij vond dat Le Calette altijd een plek moet blijven die zorgt voor werkgelegenheid voor Sicilianen. Gaia: ‘Mijn opa had dit zelfs in zijn testament laten opnemen. Het is geen geheim dat veel Italianen geen toekomst zien in het land en daarom emigreren; op Sicilië is dit gevoel vaak nog veel groter.’ Le Calette heeft inmiddels 120 personeelsleden in dienst die bijna allemaal uit de regio komen. ‘Zo zorgen we ervoor dat meer dan honderd Siciliaanse families kunnen eten en daar ben ik heel trots op. Het doel is om verder uit te breiden zodat we nog meer families kunnen helpen’, vertelt Gaia.
Cefalu Fam Le Calette

Drie generaties, vijf sterren

Santino’s dochter Francesca was pas vier jaar oud toen hij een hotel van hun huis en de bijbehorende appar ­ tementen maakte. Eenmaal volwassen, nam ze de zaak over en maakte er een vijfsterrenresort van. Francesca oogt als een diva, met haar enorme zwarte zonnebril en Dolce & Gabbana -slippers, maar is ontzettend hartelijk en maakt graag een praatje met iedereen. Een groot contrast met haar man Angelo, die nogal verlegen is en liever op de achtergrond blijft. Samen zorgen ze ervoor dat het hotel eruit ziet om door een ringetje te halen: Francesca is verantwoordelijk voor het interieur – dat elk jaar verandert! – en Angelo is de architect die ervoor heeft gezorgd dat alle elementen mooi in balans zijn.

Smakelijk Sicilië

Niet alleen het uiterlijk is tot in de puntjes verzorgd, ook het eten. Chef Dario Pandolfo, uiteraard een Siciliaan, heeft gewerkt in verschillende driesterrenrestaurants in binnen – en buitenland. Maar hij miste zijn eiland. De pandemie gaf Dario het laatste zetje om terug te keren naar zijn roots. Hij solliciteerde er als ‘gewone’ kok – bescheiden als hij is – die lekkere broodjes kan maken en goede salades. Maar gelukkig voor hem (en ons) kookt hij sinds mei 2022 weer op hoog niveau. Je kunt zijn creaties proeven in het sfeervolle Cala Luna, een van de drie restaurants in het hotel. Dario bereidt, niet geheel verrassend, het liefst Siciliaanse gerechten, waarin je vooral de geuren en smaken van de zee proeft. Een van zijn specialiteiten is spaghetti met zee -egels, gekookt in een bouillon van scampi’s en tomaat.
Strand Salinelle
Opa Santino streek hier zestig jaar geleden neer omdat land aan de kust destijds veel goedkoper was.

Azuurblauwe baai

De dag begint ook meteen goed bij Le Calette: je ontbijt in restaurant Cala Luna, met uitzicht over de zee en de haven. In de grote open keuken zijn de koks druk bezig met het aanvullen van het uitgebreide ontbijtbuffet. Denk aan vers fruit, waaronder cactusvruchten, brood dat nét uit de oven komt, verrukkelijke zoetwaren, vleeswaren, lokale kazen en groenten. Zin in een omelet? Dan gaat een van de koks meteen voor je aan de slag. Aan de voet van het hotel ligt Caletta Selvaggia, een prachtig baaitje met veel wilde planten en kruiden. In de grotere, azuurblauwe baai ernaast is het heerlijk toeven bij de strandbar van het onderkomen, met luxe ligbedden en parasols op het strand (die ook te huur zijn voor mensen die niet in Le Calette verblijven).

Het hotel beschikt ook over een zwembad, een spa, een tennisveld en een fitnessruimte, en je kunt er yogalessen volgen. Het is een ideale uitvalsbasis om dit deel van het eiland te ontdekken of juist voor een kort, luxe verblijf. In het laagseizoen kun je terecht voor de meest aantrekkelijke prijzen, vanaf zo’n 250 euro per nacht. En als de Siciliaanse lucht tegen het einde van de dag langzaam roze kleurt, moet je zeker genieten van de cocktails van superbartender Francesca (niet te verwarren met de eigenaresse). Ze won verschillende awards als cocktailshaker – zo werd ze tweede in de Open World Cocktail Competition en eerste van Italië. lecalette.it
Chef Dario Cal Luna
In het restaurant Cala Luna, gelegen in het hart van Le Calette, liet chef-kok Dario Pandolfo zich inspireren door de kleuren van de Eolische Eilanden toen hij zijn spaghetti met tomatensaus creëerde.

Stranden van Cefalù

Cefalù is een geliefde badplaats onder andere vanwege zijn prachtige, lange zandstranden. Helemaal sinds hier de opnames van serie The White Lotus hebben plaatsgevonden, is de kust mateloos populair. Buiten het dorp vind je wat meer rustige stranden, zoals het verborgen strand van Settefrati waar je vrij je handdoek kunt uitgooien. Of, iets verder weg, de stranden van Mazzaforno en Salinelle, met genoeg faciliteiten voor een dagje zonnebaden.

Lokale specialiteiten

Pasta a taianu is een gerecht dat vaak met Pasen wordt gegeten. Het wordt gekookt in een terracottapot met twee soorten vlees (vaak lam en rund), aubergine, wijn, tomaat en pecorinokaas.

Ooit ijs op brood gegeten? Op Sicilië is het een ware lekkernij. Je eet er granita, geschaafd ijs, op een brioche. Populaire smaken zijn pistache, geroosterde amandelen, citroen, koffie en chocolade.

Caponata is een salade van gebakken aubergine, amandelen, tomaat, rozijnen en olijven. Hoewel dit groentegerecht inmiddels ver buiten de Siciliaanse grenzen gegeten wordt, eet je hier de allerlekkerste. In Cefalù voegen ze er vaak nog zwaardvis aan toe.
Zonsondergang oude haven Celafu

Porto Vecchio, de oude haven

Dé plek om te genieten van een adembenemende zonsondergang is de Porto Vecchio, de oude haven. Hier komen toeristen en locals samen om van dit dagelijkse natuurspektakel te genieten. Zin in een drankje? Schuif dan aan bij Molo 19, waar je op het terras iets kunt drinken en eten.
Pasta a taianu en stranden Celafu

Eten en drinken in Cefalù

Mon Chou-Chou
Pasticceria, met verrukkelijke taartjes en toetjes, buiten het historische centrum van Cefalù. Via Giglio 29
Bastione & Costanza
Voor lekkere pizza’s (ook glutenvrij) of gerechten met verse vis moet je hier zijn. Bij lekker weer kun je plaatsnemen op het gezellige pleintje of op het terras boven de zee. Piazza Francesco Crispi 13
Enoteca Le Petit Tonneau
Een kleine, gezellige enoteca met slechts 14 stoelen. Probeer een plekje op het balkon te bemachtigen, waar je geniet van een idyllisch uitzicht over de zee én – met een beetje geluk – een geweldige zonsondergang. Ze serveren lekkere hapjes en goede wijnen. Wél ruim van tevoren reserveren. lepetittonneau.it
Al Faro
De Siciliaan Domenico runt even buiten het centrum dit restaurant dat uitkijkt op zee. Het is de ideale plek voor als je even weg wilt uit de drukte. Bestel de regionale pastaspecialiteit, busiate (soort opgerolde pastastrookjes), met munt, zwaardvis en aubergine. Via Porta Giudecca 62a
Sant'Elia
Tip!
Een charmant plekje, met mooi gekleurde huisjes – versierd met afbeeldingen van Maria – en een prachtig piepklein zandstrand dat vooral geliefd is bij locals. Er is een bar waar onder meer broodjes en cocktails worden geserveerd. Je kunt er ligbedden en parasols huren, maar je mag ook vrij je handdoek uitrollen op het zand of op de rotsen. Houd je telefoon maar in de aanslag, want Sant’Elia is zeer Instagramwaardig!

Shoppen

Donna Pidda
In deze sieradenwinkel maakt eigenaresse Bruna ter plekke haar eigen creaties. Ooit was ze docent, maar in 2019 besloot ze haar leven om te gooien en haar winkeltje te open naast de lungomare. Ze gebruikt graag Siciliaanse symbolen in haar ontwerpen, zoals de testa di moro. Haar werken zijn ook te zien op haar instragramaccount: @donnapidda Cortile Vazzana 2
Colori del Sole
Deze interieurwinkel heeft meerdere vestigingen op Sicilië. Je vindt er traditioneel handgemaakt linnengoed, zoals tafelkleden en lakens, veelal gemaakt door lokale kunstenaars. coloridelsole.com
Ceramiche La Maga
Dit winkeltje barst van het keramiek met speciale motieven, die je nergens anders in Cefalù ziet. Salvatore Caruso runt de zaak samen met zijn broer Franco; hij maakt het keramiek en Franco beschildert het. Hun vader opende La Maga in 1950 en er hangt zelfs nog werk van hem in de winkel. Wil je echt iets unieks? Dan kun je je wensen doorgeven waarmee de broers aan de slag gaan. Via porto salvo 72
Cocktail bij Le Calette en doorkijkje strand van Porta

Overnachten in Cefalù

Boetiekhotel Le Calette
De badplaats Cefalù is schitterend, met een Arabisch-Normandische kathedraal, kronkelende straatjes overspannen met wasgoed en traditionele trattoria’s. Niet voor niets staat het oude centrum op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Helaas is Cefalù geen onbekende parel en trekt het elk jaar weer veel bezoekers. Toch is het zeker de moeite waard om dit sfeervolle en fotogenieke dorpje aan te doen en te combineren met een vakantie bij Le Calette.

Reizen naar Cefalù

Afstand Utrecht – Cefalù: ongeveer 2.450 km
Met de auto rijd je vanaf Utrecht in ongeveer 26 uur naar Le Calette in Cefalù. In Villa San Giovanni (Calabrië) pak je de veerboot naar het eiland; deze overtocht duurt ongeveer een halfuur. Pak je liever het vliegtuig? Dan kun je vanaf Amsterdam met Easyjet in ongeveer drie uur rechtsreeks naar Palermo vliegen (niet in de wintermaanden). Vanaf de luchthaven van Palermo rijd je in circa anderhalf uur naar Le Calette. Vanaf Eindhoven en Brussel kun je met verschillende luchtvaartmaatschappijen in drie uur rechtstreeks naar Catánia vliegen. Vanaf de luchthaven van Catánia ben je met de auto in ongeveer twee uur bij Le Calette.
Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 1 maart|april 2024. Blader door het magazine of bestel dit nummer direct los.
Fotografie: Sofie Delauw | Tekst: Tiara Rivano en Liselotte van Leest
Reis mee met De Smaak en ontdek Sicilië (trein)

Reis mee met De Smaak en ontdek Sicilië (fly-drive)

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Griekse en Romeinse ruïnes, barokarchitectuur én lokale gerechten. Wij delen de leukste plekken voor een bezoek aan Syracuse op Sicilië.

Taormina is een populaire plaats op Sicilië. De eeuwenoude geschiedenis ligt hier op straat én overal eet je verrukkelijk.

Marzamemi is een bijzonder plekje. Het veranderde van verlaten vissersdorp in een van de meest schilderachtige stukjes Sicilië.