Vlak bij het levendige Cefalù ligt boetiekhotel Le Calette. Op uitnodiging van de familie Miccichè, die dit juweeltje al drie generaties lang runt, mochten wij proeven van deze bijzondere plek op Sicilië. Én bezochten we de populaire badplaats ernaast.
Al meer dan een halve eeuw staat Le Calette, bij Cefalù, bekend als een van de meest
betoverende plekken aan de Siciliaanse kust. Dit vijfsterrenhotel, gelegen in een
uitgestrekt park en op slechts twee kilometer
van het historische centrum, ademt een heerlijk mediterrane sfeer. Wij maakten kennis met de bijzondere familie achter dit
luxe hotel en bezochten de leukste plekken in de omgeving.
Het verhaal van Le Calette begon met opa Santino, die begin jaren zestig een stuk land kocht aan de kust van Cefalù. Omdat het
binnenland destijds veelal gebruikt werd voor de landbouw, was grond bij de zee veel
goedkoper. Hij bouwde er een groot huis voor zijn familie, prachtig gelegen boven
een paar kleine baaien (vandaar de naam Le Calette, wat ‘baaitjes’ in het Italiaans
betekent).
Al snel maakte hij er nog een groter appartementencomplex van, om andere arme families een onderkomen te bieden.
Sicilië kende in die tijd nog nauwelijks
toerisme, maar dit veranderde toen Club
Med naar het eiland kwam. Niet veel
later besloot Santino zijn pand ook te
transformeren tot een hotel en nam hij veel
mannen en vrouwen uit de regio in dienst.
Zijn kleindochter Gaia vertelt dat Santino
veel gaf om Sicilië en de lokale bevolking.
Hij vond dat Le Calette altijd een plek moet
blijven die zorgt voor werkgelegenheid voor
Sicilianen. Gaia: ‘Mijn opa had dit zelfs in
zijn testament laten opnemen. Het is geen
geheim dat veel Italianen geen toekomst zien
in het land en daarom emigreren; op Sicilië
is dit gevoel vaak nog veel groter.’ Le Calette
heeft inmiddels 120 personeelsleden in
dienst die bijna allemaal uit de regio komen.
‘Zo zorgen we ervoor dat meer dan honderd
Siciliaanse families kunnen eten en daar ben
ik heel trots op. Het doel is om verder uit te
breiden zodat we nog meer families kunnen
helpen’, vertelt Gaia.
Santino’s dochter Francesca was pas vier jaar oud toen
hij een hotel van hun huis en de bijbehorende appar
tementen maakte. Eenmaal volwassen, nam ze de zaak
over en maakte er een vijfsterrenresort van. Francesca
oogt als een diva, met haar enorme zwarte zonnebril en
Dolce & Gabbana
-slippers, maar is ontzettend hartelijk en maakt graag een praatje met iedereen. Een groot
contrast met haar man Angelo, die nogal verlegen is en
liever op de achtergrond blijft. Samen zorgen ze ervoor
dat het hotel eruit ziet om door een ringetje te halen:
Francesca is verantwoordelijk voor het interieur – dat
elk jaar verandert! – en Angelo is de architect die ervoor
heeft gezorgd dat alle elementen mooi in balans zijn.
Niet alleen het uiterlijk is tot in de puntjes verzorgd, ook
het eten. Chef Dario Pandolfo, uiteraard een Siciliaan,
heeft gewerkt in verschillende driesterrenrestaurants in
binnen
– en buitenland. Maar hij miste zijn eiland. De
pandemie gaf Dario het laatste zetje om terug te keren
naar zijn roots. Hij solliciteerde er als ‘gewone’ kok – bescheiden als hij is – die lekkere broodjes kan maken en
goede salades. Maar gelukkig voor hem (en ons) kookt
hij sinds mei 2022 weer op hoog niveau. Je kunt zijn creaties proeven in het sfeervolle Cala Luna, een van de
drie restaurants in het hotel. Dario bereidt, niet geheel
verrassend, het liefst Siciliaanse gerechten, waarin je
vooral de geuren en smaken van de zee proeft. Een van
zijn specialiteiten is spaghetti met zee
-egels, gekookt in
een bouillon van scampi’s en tomaat.
Opa Santino streek
hier zestig jaar geleden
neer omdat land aan
de kust destijds veel
goedkoper was.
In het restaurant Cala Luna, gelegen in het hart van Le Calette, liet chef-kok Dario Pandolfo zich inspireren door de kleuren van de Eolische Eilanden toen hij zijn spaghetti met tomatensaus creëerde.
Cefalù is een geliefde badplaats onder
andere vanwege zijn prachtige, lange zandstranden. Helemaal sinds hier de
opnames van serie The White Lotus hebben
plaatsgevonden, is de kust mateloos
populair. Buiten het dorp vind je wat meer
rustige stranden, zoals het verborgen strand
van Settefrati waar je vrij je handdoek kunt
uitgooien. Of, iets verder weg, de stranden
van Mazzaforno en Salinelle, met genoeg
faciliteiten voor een dagje zonnebaden.
Dé plek om te genieten van een adembenemende zonsondergang is de Porto Vecchio, de oude haven.
Hier komen toeristen en locals samen om van dit
dagelijkse natuurspektakel te genieten. Zin in een
drankje? Schuif dan aan bij Molo 19, waar je op
het terras iets kunt drinken en eten.
Mon Chou-Chou
Pasticceria, met verrukkelijke taartjes
en toetjes, buiten het historische
centrum van Cefalù. Via Giglio 29
Bastione & Costanza
Voor lekkere pizza’s (ook glutenvrij)
of gerechten met verse vis moet
je hier zijn. Bij lekker weer kun je
plaatsnemen op het gezellige pleintje
of op het terras boven de zee. Piazza Francesco Crispi 13
Al Faro
De Siciliaan Domenico runt even
buiten het centrum dit restaurant dat
uitkijkt op zee. Het is de ideale plek
voor als je even weg wilt uit de drukte.
Bestel de regionale pastaspecialiteit,
busiate (soort opgerolde pastastrookjes), met munt, zwaardvis en
aubergine. Via Porta Giudecca 62a
Tip!
Een charmant plekje, met mooi gekleurde huisjes – versierd met
afbeeldingen van Maria – en een prachtig piepklein zandstrand
dat vooral geliefd is bij locals. Er is een bar waar onder meer
broodjes en cocktails worden geserveerd. Je kunt er ligbedden
en parasols huren, maar je mag ook vrij je handdoek uitrollen
op het zand of op de rotsen. Houd je telefoon maar in de
aanslag, want Sant’Elia is zeer Instagramwaardig!
Ceramiche La Maga
Dit winkeltje barst van het keramiek
met speciale motieven, die je nergens
anders in Cefalù ziet. Salvatore Caruso
runt de zaak samen met zijn broer
Franco; hij maakt het keramiek en
Franco beschildert het. Hun vader
opende La Maga in 1950 en er hangt
zelfs nog werk van hem in de winkel.
Wil je echt iets unieks? Dan kun je je
wensen doorgeven waarmee de broers
aan de slag gaan. Via porto salvo 72