Maak eerst de tomaten-ansjovisolie. Doe de olijfolie, ansjovisfilets en tomatenpuree in een kleine hapjespan en zet hem op halfhoog vuur. Bak alles zodra het mengsel zachtjes gaat borrelen 5 minuten en roer het af en toe door.
Voeg de chilivlokken en het korianderzaad toe, en bak alles nog 1 minuut, tot het gaat geuren. Neem de pan van het vuur en voeg de knoflook, ingelegde citroen en ahornsiroop toe. Roer goed door elkaar en zet opzij om het af te laten koelen.
Verhit de oven tot 220 °C. Leg de haricots verts, bosuitjes en cherrytomaatjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met 3 eetlepels van de tomaten-ansjovisolie en bestrooi ze met ¼ theelepel zout en een flinke draai peper.
Schep om en zet het 12-13 minuten in de oven, tot de haricots verts en tomaatjes zacht worden en een beetje kleur krijgen.
Leg intussen de zalmfilets op een bord en sprenkel de overgebleven tomatenansjovisolie (inclusief de vaste bestanddelen) er met behulp van een lepel gelijkmatig over.
Als de haricots verts en tomaatjes lang genoeg in de oven hebben gezeten, schik dan de zalmfilets ertussen en zet alles nog 8 minuten in de oven.
Haal de bakplaat eruit en zet hem 5 minuten opzij om de inhoud te laten rusten. Meng terwijl de zalm in de oven staat alle ingrediënten voor de salsa in een kommetje en voeg flink wat gemalen peper toe.
Schep de helft van de salsa over de zalm en serveer de vis warm (of op kamertemperatuur, wat net zo lekker is), met de rest van de salsa in een kommetje erbij.