Snijd de knoflook en de peterselie fijn. Verhit de olijfolie in een koeken-pan op middelhoog vuur en doe de peterselie erbij. Bak circa 2 minuten tot de peterselie donker wordt en uitdroogt. Voeg de helft van de knoflook toe en fruit 10 seconden mee. Houd de rest van de knoflook apart.
Doe de panko erbij en bak in circa 3 minuten onder continu omscheppen goudbruin. Haal meteen uit de pan, doe in de keukenmachine en voeg het zout toe. Maal tot poeder.
Verhit een diepe pan met dikke bodem op middelhoog vuur en voeg de ansjovis met alle olie uit het potje en de rest van de knoflook toe. Fruit 1 à 2 minuten onder continu roeren tot de ansjovis is gesmolten en de knoflook nog net niet verkleurt. Doe de orzo, gepelde tomaten, chipotle naar smaak (check even hoe pittig jouw versie is) en de oregano erbij.
Voeg circa 400 milliliter water toe, bijvoorbeeld door allebei de blikken tot halverwege met water te vullen, zodat je alle tomatensaus gebruikt. Halveer de gepelde tomaten met een spatel. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en kook de orzo volgens de kooktijd op de verpakking onder regelmatig roeren al dente. Voeg zo nodig tussendoor water toe.
Halveer ondertussen de cherrytomaatjes en voeg toe. Voeg zodra de orzo beetgaar is nog circa 150 milliliter water toe, of wat meer als de orzo iets te droog is geworden. De pasta zal saus blijven opnemen, dus je wil wat sappigheid als je opschept. Roer de helft van de pangrattato door de orzo en breng eventueel verder op smaak met zout en extra gesneden chipotle. Verdeel de orzo over de borden en schep als laatst de resterende pangrattato erover.