Schrob, ontbaard en was de mosselen grondig in ruim koud water.
Verhit een grote koekenpan met deksel op hoog vuur en doe de mosselen erin. Controleer na 5 minuten of alle mosselen open zijn. Gooi eventuele gesloten mosselen weg.
Verwijder een helft van de schelp van elke mossel en inspecteer de inhoud. Knip eventuele baarden die nog vastzitten af en verwijder voorzichtig de mossel van de schelp als hij vastzit. Leg alle geopende mosselen, nog in hun halve schelp, op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 180°C.
Hak de tomaat fijn, scheid de zaden van het vruchtvlees en bewaar het vocht. Doe de tomaat met de rest van de ingrediënten in een kom en meng goed. Voeg wat van het bewaarde tomatensap toe – een paar theelepels moeten genoeg zijn – om de kruimels samen te brengen. Schep wat van het mengsel op de mosselen.
Bak 12-15 minuten, of tot de vulling goudbruin is.