Ga terug
+ servings
Arancini risotto

Arancini met saffraanmayonaise

Voorbereidingstijd: 1 dag
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 1 dag 35 minuten
Servings: 35 stuks

Ingredients

Voor de risotto

  • 1 el olijfolie
  • 2 sjalotten fijngesneden
  • 400 gr risottorijst
  • 400 ml droge witte wijn
  • 20 saffraandraadjes 10 minuten geweekt in 3 el heet water
  • 1200 ml bouillon*
  • 100 gr Parmezaanse kaas geraspt
  • 100 gr boter
  • zout en peper

Saffraanmayonaise*

  • 1 eidooier
  • 1⁄2 tl mosterd
  • 1⁄2 citroen het sap
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 10 saffraandraadjes 10 minuten geweekt in 1 el zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook fijngemalen in een vijzel
  • 1⁄4 tl cayennepeper
  • mespunt zout

Verder nodig

  • zonnebloemolie voldoende om in te frituren
  • 2 eieren
  • 2 el melk
  • 300 gr paneermeel of panko
  • * je kunt alle soorten bouillon gebruiken, liefst zelf getrokken natuurlijk. Voeg in dat geval wel 1 tl zout toe. Als je een bouillonblokje gebruikt is dat niet nodig.
  • *Zorg ervoor dat alle ingrediënten voor de mayonaise op kamertemperatuur zijn.

Instructions

  • Een dag van tevoren: verhit voor de risotto de olijfolie in een diepe pan en fruit er de sjalot in.
  • Voeg de risottorijst toe en bak in een paar minuten glazig. Blus af met de witte wijn en roer tot de wijn volledig is opgenomen.
  • Voeg de saffraan met het weekwater toe.
  • Voeg een halve soeplepel bouillon toe en roer tot de bouillon volledig is opgenomen. Herhaal tot alle bouillon is opgenomen en de rijst beetgaar is.
  • Roer op het laatst de Parmezaanse kaas en de boter erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Neem van het vuur en laat volledig afkoelen. Bewaar de risotto tot gebruik in de koelkast.

Saffraanmayonaise

  • Klop voor de mayonaise de eidooier los met de mosterd en het citroensap.
  • Voeg terwijl je blijft kloppen druppelsgewijs de zonnebloemolie en de olie met de saffraandraadjes met het weekwater toe.
  • Voeg tot slot de knoflook, cayennepeper en het zout toe. Bewaar de mayonaise tot gebruik in de koelkast.

Arancini

  • Op de dag zelf: verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 °C.
  • Draai van de risotto balletjes ter grootte van een pingpongbal.
  • Klop in een diep bord de eieren los met de melk en wat zout en peper. Verdeel ook het paneermeel over een diep bord
  • Rol de risottoballetjes achtereenvolgens door het eimengsel en door het paneermeel.
  • Frituur de arancini in porties in 3 tot 5 minuten goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de arancini met de saffraanmayonaise.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek: