200graardappelengeschild en in stukken van 1 cm gesneden
30grgedroogd eekhoorntjesbroodnet bedekt onder een laagje kokend water om te weken, dan uitgelekt en fijngehakt
500mlkippen- of groentebouillon
200mlroom
75grdaslook(wilde knoflook) grof gehakt
zeezout
zwarte peperversgemalen
Instructies
Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de prei, tijm, aardappelen, gehakte en daarvoor geweekte porcini en een goede snuf zeezout toe.
Kook gedurende 10 minuten, onder regelmatig roeren, voeg dan de kippen- of groentebouillon toe en laat 20 minuten heel zachtjes sudderen, of tot de aardappelen gaar en zacht zijn.
Voeg de helft van de room toe en gebruik een staafmixer om de soep te pureren. Als je de soep te dik vindt, kun je wat heet water toevoegen.
Giet de resterende room in een kleine steelpan op middelhoog vuur. Voeg de daslook toe en kook op laag vuur, tot hij geslonken is, pureer met een staafmixer tot de room helemaal glad is.
Proef de soep, voeg naar smaak zout en peper toe en schep de soep in voorverwarmde kommen. Bedek elke portie met een klodder geroomde wilde knoflook en serveer.