Winterse erbazzone met snijbiet en spinazie
De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: winterse erbazzone.
De middeleeuwse erbazzone uit de regio Emilia Romagna is eigenlijk een zomers gerecht. Ooit
werd deze hartige taart bedacht om de rijke
oogst aan verse kruiden op te maken, maar
tegenwoordig bereidt men hem steeds vaker met snijbiet en
spinazie. Wij verbouwen het ding tot een winters gerecht.
Ons oog viel er in de eerste instantie op omdat het deeg
traditioneel gemaakt wordt met reuzel. En wij tweeën zijn
daar best een fan van, omdat onze broer, oerboer Maarten,
vaak nogal veel reuzel heeft van zijn lieve mangalitza’s,
omega 3-rijke (ja, ja) wolvarkens uit Hongarije. Reuzel
is niet heel gangbaar in deze noordelijke contreien, en
hoewel je het in Italië vaker tegenkomt, maken ze het deeg
tegenwoordig sowieso vaak met olijfolie. Dat doen wij
nu ook. En wij bereiden een iets voedzamere versie: met
roggemeel. Kun je niet aan snijbiet komen? Dan neem je
alleen maar spinazie. Gebruik niet te veel marjoraan, als je
het al hebt, zonder kan ook. Een vleugje is lekker, maar met
meer gaat de taart naar zeep smaken.
Bestel hier de editie waarin je dit recept voor erbazzone en de bijbehorende gezondheidsvoordelen vindt. Wil je meer inspiratie voor lekkere recepten? De mooiste Italiaanse kookboeken bestel je in onze shop.
Erbazzone (hartige taart)
Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
Bereidingstijd: 20 minuten minuten
Totale tijd: 40 minuten minuten
Porties: 4 personen
Ingrediënten
- 200 gr bloem typo 00
- 100 gr roggemeel
- 3,5 gr droge gist
- 2 el olijfolie plus extra voor de korst
- 1 tl zout
- (rijst)olie
- 3 stengels snijbiet (210 gr)
- 2 handen spinazie
- 2 sjalotjes of 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 10 gr muntblaadjes vers
- 10 gr verse peterselie
- 10 gr salie
- marjoraan een klein beetje (!)
- 50 gr bergkaas (wij hadden tête de moine)
- 50 gr Parmezaanse kaas
- 100 gr ricotta
Instructies
- Maak het deeg door de beide meelsoorten te mengen met de gist, 100 ml water en de olie. Daarna pas het zout. Zet afgedekt weg op een warme plek.
- Verhit de oven tot 180 °C.
- Snij de snijbiet in dunne schijfjes, de ui in dunne ringen en de knoflook ragfijn.
- Bak de snijbiet met de spinazie gaar in de (rijst)olie en laat goed uitlekken. Knijp desnoods goed met je handen uit. Schep er de ui en de knoflook door. Snij de kruiden fijn.
- Rasp de kazen. Klop de ricotta een beetje los en meng alles goed door elkaar.
- Verdeel het deeg in tweeën. Rol het uit tot twee cirkels die in een ronde ovenschaal passen. Vet de ovenschaal in, leg er een deegplak in, leg daar de vulling op en bedek deze met de tweede deeglap. Knijp beide deeghelften aan elkaar. Prik met een vork gaatjes in de bovenkant, zodat er wat lucht kan ontsnappen.
- Schuif de taart in de oven en bestrijk hem na 20 minuten met olijfolie. Laat hem nog 10 minuten in de oven staan, maar hou hem wel in de gaten, zodat hij niet verbrandt.
Nog geen stem
BEKIJK OOK:
Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:
"*" geeft vereiste velden aan
- Author: Redactie
- Posted: januari 29, 2025