Wijn uit Ligurië
Hoe meer ik me verdiep in Ligurië, hoe interessanter ik deze kleine regio vind. De hoge bergen van de Apennijnen beschermen het gebied tegen de koude noordenwind, waardoor het zeewater de warmte vasthoudt. Resultaat: een heerlijk subtropisch klimaat, een smalle kuststrook die bekend staat als de bloemenrivièra en toeristische trekpleisters zoals bijvoorbeeld de Cinque Terre. Op wijngebied heeft deze streek het moeilijker. Hoewel Ligurië grenst aan zowel Piemonte als aan Toscane, is de wijn uit Ligurië niet te vergelijken met die van hun gereputeerde buren. Integendeel zelfs, er zijn maar weinig wijnen te vinden van hoge kwaliteit. Tijd dus om voor Sherlock Holmes te spelen en op zoek te gaan naar die paar toppers!
Laat ik eerst even het beeld schetsen van de omstandigheden waaronder de Liguriërs hun wijnen moeten produceren. Aan zee is het klimaat mild en klassiek mediterraans, terwijl hogerop zowel de bodemstructuur als het weer veel ruwer zijn en de koele Poniente-wind soms oprukt. Ik kan me zo voorstellen dat zoiets niet de ideale omstandigheden zijn om een wijnstronkje te planten…. Maar we zijn er nog niet. De druiventeelt vindt plaats op de hellingen die naar de smalle kuststrook toelopen waarbij sommige hellingen wel erg steil zijn. Het is dan ook niet gek dat Ligurië, na Valle d’Aosta, het kleinste wijnoppervlakte van Italië beslaat. Eigenlijk mag het een klein wonder heten dat hier überhaupt nog wijn geproduceerd wordt.
Eigenlijk mag het een klein wonder heten dat hier überhaupt nog wijn geproduceerd wordt
Toch heeft ook hier ieder nadeel zijn voordeel. Vanwege het feit dat men de Ligurische wijnbouw zo onbetekenend vond, heeft niemand ooit de moeite genomen om deze te veranderen waardoor de wijnbouw zijn traditionele karakter heeft behouden. Nergens anders in Italië konden zoveel autochtone druivenrassen overleven als in Ligurië. Mijn favoriete wijnboertjes richten zich steeds meer op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Is dat een voordeel? Ik dacht het wel. Die focus op kwaliteit mist zijn uitwerking niet. Zo kent Ligurië vandaag de dag zeven à acht DOC regionen met als bekendste de witte wijn van Cinque Terre. Liefhebbers van zoet kunnen een flesje Cinque Terre Sciacchetrà bestellen. Kleine waarschuwing: het minimale alcoholpercentage is 17%! Leek me wel handig om dit even te melden.
Van de witte wijnen zijn de vermentino van Riviera Ligure di Ponente en die van Colli di Luni echte aanraders. Wie liever iets anders wil eten dan vis, kan zijn hart ophalen met een Colli de Luni rosso (kies dan wel voor een riserva), een Colli di Levanto rosso, een pigato of rossese van Riviera Ligure di Ponente of een Rossese di Doleacqua. Leuk om erbij te vermelden is dat deze laatste wijn naar verse aardbeien ruikt en smaakt. Al deze rode wijnen zijn trouwens zeer aangenaam, niet al te zwaar, rond en zacht en met een typisch bittertje in de afdronk.
Zijn dit alle wijnen en druivenrassen? Nee hoor, bij lange na niet. Zo zijn bijvoorbeeld ook de canaiolo, ciliegiolo, albana, albarola en de bianchetta genovese zeker de moeite waard. Ligurië zal, denk ik, Toscane niet evenaren qua kwaliteitswijnen. Toch moet je respect hebben voor de wijnen die ze wél hebben, verbouwd onder moeilijke omstandigheden. Ik ga in ieder geval genieten van die kleinschalige, traditionele wijntjes. Salute!
Ciao,
Mark
- Author: Redactie
- Posted: juli 24, 2017