Net geopend of een echte klassieker; speciaal voor onze lezers hebben wij een lijst gemaakt met onze favoriete Italiaanse restaurants in Nederland. Van Heereveen tot Waalwijk; er zijn een heleboel goede plekken waar je kunt genieten van la cucina italiana en je je even in Italië waant. Bekijk hieronder onze tips.
In de historische omgeving van Naarden-Vesting biedt Acquavite verfijnde Italiaanse gerechten in een intieme setting. De chef maakt gebruik van lokale en seizoensgebonden producten om authentieke en smakelijke gerechten te creëren.
Acquavite – Adriaan Dortsmanplein 3, Naarden
Bar Leoni heeft de beste Italiaanse klassiekers op de kaart, van gamberi en spaghetti vongole tot affogato en sgroppino. En dan vergeten we de bistecca alla fiorentina bijna..! Bar Leoni, hartje centrum Haarlem, heeft het allemaal en ook nog een heel spannende wijnkaart.
Bar-leoni.nl, Lange Veerstraat 11, Haarlem
Villa Borghese is een klassiek Italiaans restaurant waar de nadruk ligt op verse en authentieke gerechten. Het elegante interieur en de verfijnde menukaart maken dit restaurant perfect voor een bijzondere avond uit.
Villa Borghese – Laan Nieuwer-Amstel 25, Amstelveen
Bij Veri Sapori draait alles om de ware smaken van Italië. Met een menu vol klassieke gerechten, bereid met liefde en zorg, geniet je hier van een onvergetelijke culinaire ervaring.
Veri Sapori – Lindenlaan 147, Amstelveen
Trattoria Buoni Amici is een knus familiebedrijf waar de Italiaanse keuken in volle glorie wordt gepresenteerd. Met hartelijke service en huisgemaakte gerechten proef je de passie en traditie die al generaties lang worden doorgegeven.
Trattoria Buoni Amici – Concourslaan 3, Hoofddorp
Familierestaurant Mario staat al sinds de jaren tachtig bekend om zijn innovatieve creaties. Hun signature dish, kwarteltje in een nestje van tagliolini, is een klassieker.
Mario – Neck 15, Wijdewormer
Of je nou komt voor een gezellig familiediner of een romantisch etentje voor twee, bij Segugio zit je goed. Hier gebruiken ze de beste ingrediënten uit Italië voor een echt authentiek menu. Maar dan wel in een moderne setting.
Segugio – Utrechtsestraat 96, Amsterdam
Chefkok Milos Pesole komt uit Turijn en runt sinds 2006 Quattro Gatti. Echt op z’n Italiaans: de openingstijden zijn zo veranderlijk als het menu. Maar wat zeker is, is dat alles hier altijd super vers en huisgemaakt is.
Quattro Gatti – Hartenstraat 3, Amsterdam
Bij Pianeta Terra werken ze al sinds de opening in 2000 met biologische en duurzame ingrediënten. Hier zijn ze meesters in het combineren van traditie en vernieuwing.
Pianeta Terra – Beulingstraat 7, Amsterdam
Cucina Casalinga is een intiem huiskamerrestaurant dat de smaken van het Italiaanse zuiden naar Amsterdam brengt. Chef Giovanni Carmelitano kookt traditionele recepten met een moderne twist en gebruikt de beste ingrediënten uit Sicilië en Campania.
Cucina Casalinga – Stadionweg 271, Amsterdam
Bij Al Bàcaro eet je seizoensgebonden gerechten en een focus op de puurheid van de ingrediënten. Hier proef je de volle smaak van Italië, zonder overbodige toevoegingen, in een warme en gastvrije omgeving.
Al Bàcaro – Vijzelstraat 97, Amsterdam
Bij Momenti in Brielle serveren ze iedere maand een regiomenu met speciale streekgerechten. De klassieke gerechten van chef Davide bestaan uit verse en pure ingrediënten (“prodotti tipici” D.O.P. en I.G.P.).
Momenti – Voorstraat 19-21, Brielle
Ristorante Va Bene is een Siciliaans-Italiaans restaurant dat wordt gerund door Angela Tumbiolo en haar broer Vito. Zij hebben van huis uit een enorme passie voor de Siciliaanse cultuur én de daarbij behorende gastronomie.
Va Bene – Voorstraat 26, Voorschoten
Geniet van authentieke Italiaanse gerechten in een betoverende ambiance bij Raimondi’s in Leidschendam, gelegen in het idyllische Park Rozenrust. Hier worden de gerechten vers bereid met de beste seizoensgebonden ingrediënten, voornamelijk afkomstig uit Calabrië, de geboortestreek van de Raimondi’s.
Raimondi’s – Veursestraatweg 104, Leidschendam
Ristorante La Maremma bestaat sinds 1986. Toen bracht de familie Favetta het geliefde Toscane mee naar Ridderkerk. Geniet van diverse antipasti’s, pasta’s, vlees- en visgerechten, pizza’s uit onze prachtige houtskool pizza-oven voor de lekkerste Italiaanse pizza’s.
La Maremma – Sint Jorisstraat 9, Ridderkerk
La Liguria bestaat sinds 1979 en werd opgericht door de Italiaanse vrienden Franco Piacenza en Emilio Vulcano. Inmiddels wordt het restaurant aan het Noordeinde gerund door de volgende generatie. Er wordt gewerkt volgens de Slow Food beweging en met traditionele Italiaanse producten. Denk hierbij aan het vlees (La Granda), de bieren (Birra Baladin), frisdranken (Lurisia) en diverse mooie Italiaanse wijnen.
La Liguria – Noordeinde 97, Den Haag
La Passione biedt klassieke Italiaanse gerechten met een moderne twist, bereid door chef Vincenzo Mariano en zijn team. De focus ligt op pure, seizoensgebonden ingrediënten die elke dag met zorg worden gekozen.
La Passione – Noordeinde 196, Den Haag
Mario de Benedictis komt uit de provincie Salerno. Zijn jarenlange ervaring als kok in Italië en Nederland vind je nu terug in Bacco Perbacco. Er is geen menu, maar je kunt blind vertrouwen op Mario en zijn team. Het is er namelijk sowieso allemaal van hoge kwaliteit en ze zorgen gegarandeerd voor een fijne avond.
Bacco Perbacco – Van Speijkstraat 246, Den Haag
Het deegrecept van Vinceno’s wordt al jaren door gegeven van vader op zoon. Niet voor niets is de pizza hier steengoed. Het deeg wordt gemaakt met drie soorten bloem en rijst 72 uur. Er zijn meerdere locaties, maar deze in het Zeeheldenkwartier is de originele.
Vincenzo’s, Prins Hendrikstraat 75, Den Haag
Angelo Betti, uit het middeleeuwse dorpje Toscaanse Crasciana, verhuisde naar New York met de hoop om daar een toekomst op te bouwen. Ondanks hij werd gezien als ‘Il Bellone’ (de knappe) van zijn dorp, lukte het hem niet een vast contract te krijgen. In 1922 kwam hij met de Holland-Amerika Lijn naar Rotterdam waar hij een ijssalon opende. Jaren later, in een nieuw pand aan de Schiekade, kwam er een pizzaoven bij en sindsdien eet je daar de lekkerste pizza’s. Zijn naar hem vernoemde kleinzoon, ‘Angelo Betti’, staat alweer ruim 35 jaar in de schoenen van zijn grootvader.
Angelo Betti, Schiekade 6B, Rotterdam
O’Pazzo is een All day Italian, een gastvrije plek geïnspireerd op de levenslustige Italiaanse energie die je terugvindt bij de bevolking van Napels. Er zijn broodjes, pizza’s, maar ook een uitgebreide kaart als je meer trek hebt.
O’Pazzo – Mariniersweg 90, Rotterdam
Bij Il Gattopardo proef je Siciliaanse traditie op hoog niveau. De verse visgerechten van chef Salvatore Randazzo zijn een aanrader, net als de zoete cannoli’s die elke maaltijd perfect afsluiten.
Il Gattopardo – Delistraat 2, Rotterdam
Due Tonino werd ooit vernoemd naar de twee eigenaren die allebei Antonio heetten. Huidige eigenaar Cosmico kwam 15 jaar geleden vanuit Lecce naar Nederland voor een studie aan de dansacademie. Wat in ieder geval al jaren hetzelfde is, is de kwaliteit. Zowel de producten als het personeel is hier op en top Italiaans.
Due Tonino – Goudsesingel 67, Rotterdam
In de historische ambiance van het stationsgebouw van Soestduinen vind je Stazione Pazzo. Genieten van eerlijk, puur en Italiaans eten, bereid door Giulio Iadarola en zijn gedreven team.
Statizione Pazzo – De Beaufortlaan 1, Soestduinen
Tutto Pepe staat voor alles wat bruisend is en ‘full of life’. Dit komt terug in alle facetten van het restaurant. Of het nou het interieur is waarin we the extra mile zijn gegaan, of de cocktailkaart.
Tutto Pepe – Amsterdamsestraatweg 42, Baarn
Wat ooit de kantine was van de nonnen van het klooster van Onze Lieve Vrouw ter Eem is, hoe kan het ook anders, La Cantina. Een restaurant én winkel met een hoofdrol voor lekkere dingen uit Zuid Italië.
La Cantina – Daam Fockemalaan 22, Amersfoort
Het voormalige St.Jorisklooster in Amersfoort herbergt sinds de jaren zeventig het Restaurant San Giorgio. Gastheer Luciano adviseert zijn gasten graag over het menu en de wijnkaart. Vrijwel iedere streek in Italië is vertegenwoordigd. Luciano verrijkt het culinaire aanbod graag met een muzikaal parcours van aria’s en klassieke Italiaanse melodiëen.
San Giorgio – Krommestraat 44, Amersfoort
Aan de Oudegracht in Utrecht kun je nu ook terecht voor het echte La Dolce Vita. Hier eet je geen traditioneel menu, maar bestel je gerechtjes om te delen met je tafelgenoten. Van antipasti tot verschillende kleine warme en koude gerechten zoals polpette en tonato crudo. En dat alles geserveerd op handgeschilderd Italiaans keramiek.
Osteria Emilia – Oudegracht aan de Werf 121, Utrecht
De website en het interieur is flink verouderd, maar laat dat je niet afschrikken. Het gaat immers om de smaak en die zit bij de houtoven pizza’s wel goed. Bestel zeker de panuozzo, een broodje gemaakt van pizzadeeg dat ook wordt gebakken in de houtoven.
O’Panuozzo – Mariastraat 35, Utrecht
San Siro staat voor een goede ambiance met verfijnde Italiaanse gerechten (denk: ravioli met stoofvlees, pollo nero, torta van bittere chocolade). De wijnkaart is uitgebreid en van hoge kwaliteit. Nestel je in een van de fijne banken en de bediening zorgt voor de rest.
San Siro – Oudkerkhof 9, Utrecht
Cantina di David in de werfkelders van Utrecht serveert al meer dan 25 jaar authentieke Italiaanse gerechten. Alle pasta’s dagelijks vers in eigen keuken gemaakt en het vlees is 21 tot 23 dagen gerijpt en word op houtskool bereid.
Cantina di David – Oudegracht aan de werf 88, Utrecht
Gastheer Kosta Tasi en chef Florian Kaso verwelkomen je graag in dit stukje Italië in Eindhoven. La Dolce Vita bestaat sinds 1996 en ze werken hier uitsluitend met verse en pure ingrediënten.
La Dolce Vita – Dommelstraat 24, Eindhoven
Goed, De Garage is niet bepaald een klassieke Italiaan. Dat geven ze zelf ook direct toe. Maar op de kaart vind je wel degelijk klassieke gerechten, waar niet te veel wordt gerommeld. Of zoals ze zelf zeggen, ze willen je overtuigen met pure en liefdevolle gerechten, goede wijn, een bijzondere borrelkaart en pittige espresso. En dat lukt.
De Garage – Parklaan 27G, ’s Hertogenbosch
Met woordgrappen als ‘in pizza we crust’ weten we in ieder geval dat het gezellig wordt bij BLOEM. Maar belangrijker nog: de pizza wordt hier volgens authentiek recept bereid.
BLOEM – Ketelhavenplein 49, Tilburg
Bij La Forchetta in Oosterhout werken enkel Italiaanse koks, die hun opleiding hebben gevolgd aan de vermaarde koksschool in Napels. Het resultaat? Een fijne plek waar je super goed eet en je je even waant in Italië. Bij La Forchetta is alles Italiaans, van de bloem tot de olijfolie. En extra leuk: je kunt ook verzoekjes doen voor Italiaanse gerechten die niet op de kaart staan. De chefs maken het graag voor je!
La Forchetta – Markt 15, Oosterhout
Er staat weliswaar geen Italiaanse chef in de keuken, maar Barlucca is niet voor niets al jaren een begrip in Breda. De eigentijdse Italiaanse bar heeft een uitgebreide kaart met hapjes, pastagerechten én een hele goede wijnkaart.
Barlucca – Van Coothplein 24, Breda
Nadat vader en dochter Fabio en Chiara Cappellano al jaren samen het familiebedrijf Il Tartufo in Delft hadden, is er nu ook Il Limone in Breda. Daar kun je terecht voor antipasti, panini, pasta’s en andere verse gerechten onder begeleiding van romantische jazzmuziek.
Il Limone, Wilhelminastraat 16, Breda
Pirandello heeft een fijne sfeer. Met een strak maar warm interieur. Bij mooi weer is het terras de perfecte plek om te dineren, met als hoogtepunt het prachtige uitzicht op de eigen wijngaard van het restaurant. Het is deze wijngaard die de druiven levert voor de huisgemaakte mousserende wijn, de Bollicine di Pirandello.
Pirandello – Tunnelweg 99, Landgraaf
Verscholen in een Roermondse steeg ligt een authetieke Italiaanse parel. Waar kwaliteit, levendigheid en bestudeerde nonchalance de boventoon voeren. Waar de chef met respect voor eeuwenoude klassiekers, fonkelnieuwe food-hits creëert.
Terra Nova – Koolstraat 8, Roermond
In een oude Limburgse carréboerderij vind je Gran Gusto; een stukje Italië in Zuid-Limburg. De uitgebreide menukaart bevat smakelijke Italiaanse gerechten mét een verrassende Limburgse touch.
Gran Gusto – Dorpstraat 26, St. Geertruid
Bij Schatull kun je een avondvullende culinaire reis verwachten. Ze koken hier met echte authentieke Italiaanse producten (vandaar het Ospitalitá Italiana keurmerk ook), maar wel met een moderne twist.
Schatull – Akenerstraat 31, Vaals
Il Bacaro is een combinatie van een ‘bar e cucina’, een bar en keuken. Wat wil zeggen dat je aan de bar ook nog lekker kan eten. Goede kwaliteit en gezelligheid staan hier hoog in het vaandel. Er worden op de bar kleine traditionele hapjes geserveerd die lijken op tapas, de zogenaamde cicchetti, (spreek uit als tsjie-KET-tie), een eeuwenoude traditie overgewaaid uit Venetië.
Il Bacaro – Vrijthof 16, Maastricht
Chef Dino is geboren in de Zuid-Italiaanse streek Salento, waar veel gerechten van Il Fiore zijn oorsprong vinden. Als kind stond hij al met veel liefde in de keuken terwijl hij zijn moeder hielp bij het maken van verse pasta’s. Samen met zijn vrouw Diana vormt hij het hart van de zaak. Bij Il Fiore ligt het zwaartepunt op vis, zeevruchten en verse groenten en kruiden uit Salento.
Il Fiore – Kesselskade 59, Maastricht
Nog zo’n oude vertrouwde Italiaanse klassieker in Maastricht maar dan zonder de gezellige reuring. Hier dineer je in een formelere setting. Veel zorg en aandacht voor de inrichting en de bediening. De gerechten zijn verfijnd en zeer smaakvol. Je gaat hier naartoe om je te laten verwennen uitgebreid te tafelen.
Mediterraneo, Rechtstraat 73, Maastricht
In september 2020 opende Claudia en Gionata Restaurant Bianco. Hier hebben ze echt passie, plezier en enthousiasme voor de Italiaanse keuken. Dit is terug te vinden in de recepten die wij vanuit Sardinië, Apulië en rest van Italië hebben meegenomen.
Bianco – Asselsestraat 62 Apeldoorn
Bij Cielo aan de Rijnkade in Arnhem eet je heel klassiek maar het is er niet stijfjes. In het restaurant ben je makkelijk een hele avond zoet met simpele, maar goede gerechten – precies zoals we de Italiaanse keuken graag zien – zoals tagliatelle tartufo en vitello tonnato met parmezaan crumble.
Ristorante Cielo – Rijnkade 56, Arnhem
In Nijmegen, in de oudste straat van Nederland, vind je Merano. Paola de Marco kwam als zestienjarig meisje van Noord-Italië naar Nijmegen, waar haar oom een ijssalon had. Merano werd in 1995 een pastarestaurant en in 1998 namen haar kinderen de zaak over. Je vindt hier een typisch huiskamergevoel met allerlei foto’s die aan de muren hangen. Er is een kleine kaart met enkele voorgerechten, verschillende soorten pasta en een enorme wijnkelder met wijnflessen uit Noord- tot Zuid-Italië.
Merano, Lange Hezelstraat 33a, Nijmegen
Bij Aroma ervaar je de passie van chef Pasquale Carfora en zijn partner Elisa Leune, die hun culinaire avontuur hebben verrijkt met Italiaanse topingrediënten uit hun netwerk van leveranciers en hun eigen olijfboomgaard bij Terracina.
Aroma – Kerkweg 1, Vaassen
Chef Nino Casella en gastvrouw Annamarie Casella begonnen in 1996 Pasta e Fagioli om mensen kennis te laten maken met de Italiaanse keuken, kwaliteit en verrassende gerechten met eigen visie. Ze hebben echt hun eigen stijl, maar, zoals ze zelf zeggen: “We hebben de culinaire plicht oorspronkelijke producten en gerechten te beamen.”
Pasta e Fagoli – Van ’t Santstraat 97, Nijmegen
Bij Jammo Já proef je de ziel van Napels. Eigenaars Salvatore Gallo en Giovanna Di Lauro brengen hun Napolitaanse roots tot leven met authentieke gerechten en de geest van Campania.
Jammo já – Voorstraat 60A, Beesd
Da Vinci is een begrip in Groningen. Al meer dan 25 jaar serveren ze er pizza’s en regionale specialiteiten waarbij de Sardijnse keuken de boventoon voert.
Da Vinci – Turfsingel 33-1, Groningen
De Romeinse eigenaren van Gustatio hebben hun menu gebaseerd op de klassiekers. Verwacht hier geen ingewikkelde smaakcombinaties, maar gewoon pure gerechten mét zelfgemaakte pasta.
Gustatio – Oosterstraat 3, Groningen
Bij De waard van Napels gebruiken ze lokale Friese producten gebruiken om de authentieke smaken van Napels naar je bord te brengen. Hier serveren ze traditionele gerechten in een modern jasje. De gerechten worden bereid in de originele pizzaoven en de ingrediënten komen uit de eigen moestuin.
De waard van Napels – Hoogstraat 27, Dokkum
In de historische ambiance van het prachtige monumentale pand van de ‘Technische School’ in Heerenveen vind je Frisone Pazzo. Hier nemen ze je graag mee op een culinaire reis.
Frisone Pazzo – Burgemeester Falkenaweg 56, Heerenveen
Familie Torella serveert hier authentieke gerechten. Ze werken alleen met dagverse en seizoensgebonden producten. Waar mogelijk rechtstreeks geïmporteerd vanuit Italië.
Il Campanile – Taets van Amerongenstraat 9, Markelo
Het restaurant wordt gerund door Rosa en haar twee dochters Dominique en Irene. Rosa kookt zoals zij het vroeger in Puglia heeft geleerd van haar moeder en oma. Er is geen menu, want Rosa bepaalt iedere ochtend zelf wat ze wil koken en wat er lokaal in het seizoen is.
Sapori e ricordi – Haverstraatpassage 21, Enschede
Romein Pino werd naar Anloo gebracht door zijn vriendin Saskia en de rest is geschiedenis. Inmiddels runt hij hier een succesvol restaurant waar zijn Italiaanse passie voor kwaliteit duidelijk vertegenwoordigd is op de menukaart vol klassiekers.
La Fornaccia – Brinkstraat 7, Anloo