Villa Necchi: ken je deze must see in Milaan al?
De Milanese Villa Necchi was meer dan een halve eeuw de thuishaven van de steenrijke jetsetzussen Nedda en Gigina Necchi. Tegenwoordig fungeert het huis als museum, waar de tijd sinds de jaren 50 lijkt te hebben stilgestaan.
De familie Necchi had haar vermogen verworven met het produceren van naaimachines en strijkijzers. In 1935 verhuisden de zussen Gigina en Nedda Necchi, samen met Gigina’s echtgenoot Angelo Campiglio, van hun geboortestad Pavia naar hun nieuwe villa in het bruisende Milaan.Al gauw bevonden de dames zich in aristocratische kringen, waar ze op zijn zachtst gezegd geen muurbloempjes waren. Hun feesten aan huis werden zo populair, dat prinsen en prinsessen uit Europa zich er maar al te graag lieten zien.
Pronkstuk
Voor het ontwerp van Villa Necchi hadden de zussen niet de minste architect benaderd. Piero Portaluppi. Deze ontwerper was zijn tijd ver vooruit en stond bekend om zijn experimentele ontwerpen. Hij gaf de villa allure door middel van hoge plafonds, marmeren elementen en tinnen schuifdeuren in art-decostijl. De begane grond moest bezoekers imponeren met onder andere een enorme entree, een stijlvolle serre en een bibliotheek. De eerste verdieping werd voorzien van twee luxueuze slaapvertrekken: één voor Gigina en haar man en één voor Nedda, elk uitgerust met een marmeren badkamer en een riante inloopkast. Daarnaast hadden de zussen op deze verdieping twee logeerkamers ingericht, vernoemd naar hun vrienden Prins Heinrich von Hessen-Kassel en Prinses Maria Gabriella di Savoia.
Io sono l’amore
Villa Necchi vormde het decor van de Italiaanse speelfilm Io sono l’amore (2009). Een verhaal over een rijke textielfamilie die de traditionele waarden steeds meer uit het oog begint te verliezen. Regisseur Luca Guadagnino was lang op zoek naar een villa, maar geen enkele voldeed aan zijn eisen. Totdat hij Villa Necchi tegenkwam in een koffietafelboek. ‘Een gouden vondst’, aldus de regisseur. ‘De villa heeft precies die uitstraling die je bij de Milanese bourgeoisie verwacht.’
Modern en traditioneel
De moderne woning van de dames was een merkwaardige verschijning in Milaan. De welvarende vrienden van de zusjes woonden allen in barokke palazzo’s die rijkelijk gedecoreerd waren. Villa Necchi miste die opsmuk en was juist gebouwd in een strakke en koele stijl. Toch hoefden de Necchi’s zich niet te schamen; ze beschikten (aanvankelijk) als enigen in Milaan over een eigen tennisbaan, garage en verwarmd privézwembad. Hoewel het huis van allerlei moderne gemakken was voorzien, liepen de Necchi’s geestelijk gezien niet bepaald op hun tijd vooruit. Net als elke vooraanstaande familie in die periode hadden ze inwonende kleedsters en knechten. In de kelder vind je nog een deel van hun werkplekken terug, zoals de keuken en de linnenkamer. Toch had het personeel ook profijt van de nieuwe faciliteiten; ze beschikten over een lift en communiceerden met elkaar via intercoms.
De smaak van fascisten
Dankzij architect Portaluppi ademde Villa Necchi een sfeer van grote grandeur, maar ook van strenge orde. En dat laatste viel in de smaak bij de Duitse bezetters die het huis in 1943 in beslag namen, nadat de familie Milaan was ontvlucht vanwege bombardementen. Na hun terugkeer in de villa wilden de zussen voorgoed afrekenen met de kille stijl die de Duitse fascisten zo had aangetrokken. Ze kochten klassieke kunstwerken aan en lieten het huis vervolgens herinrichten door de designer Tomaso Buzzi. Hij gaf het interieur een negentiende-eeuwse aanblik, met een grote open haard, (wand)tapijten en sierlijk gedrapeerde gordijnen. De moderne meubels werden grotendeels vervangen door donker antiek, een stijl die in de jaren 50 helemaal in de mode was bij hogere klassen. Die metamorfose beviel de dames kennelijk goed; sindsdien is de inrichting van huize Necchi ongewijzigd gebleven.
Kunstcollectie Villa Necchi
Nadat alle drie de bewoners in 2001 waren overleden, werd de villa nagelaten aan FAI, een stichting ter behoud van cultureel erfgoed. FAI restaureerde de woning en opende in 2008 de deuren voor publiek. De stichting heeft het interieur opgesierd met twee kunstcollecties. Door het huis heen vind je nu onder andere beelden en schilderijen van moderne meesters als Sironi, Martini en De Chirico, maar ook verfijnde kunst van onder andere Canaletto en Tiepolo.
Open van woensdag tot en met zondag van 10:00 – 18:00 uur. De tuin is elke dag open. Hier kun je in de schaduw van de magnoliabomen de drukte van de stad ontvluchten. Via Mozart 14, Milaan | Entree € 8
LEES OOK:
- Citytrip naar modestad Milaan: dit zijn 7 leuke hotspots en doe-tips
- De villa uit ‘Under the Tuscan Sun’ is te huur
Wil je automatisch op de hoogte blijven van de leukste tips en laatste nieuwtjes uit Italië? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
© FAI — Fondo Ambiente Italiano
- Author: Liselotte van Leest
- Posted: november 22, 2016