Buiten het feit dat deze vijgen-amandeltaart heerlijk is, ziet deze torta er ook nog eens prachtig uit. De truc voor een perfecte taart is te werken met zo koud mogelijke ingrediënten.
Hoewel vijgen het hele jaar door verkrijgbaar zijn, zijn ze tijdens het vijgenseizoen van augustus tot november extra sappig, vol van smaak en bovendien lekker goedkoop. Maak deze amandeltaart zelf en serveer met slagroom of gezoete mascarpone.
Dit recept is afkomstig uit:
Food for sharing Italian Style van
Liliana Battle.
Op zoek naar meer inspiratie voor lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Vijgen-amandeltaart
Voorbereidingstijd: 50 minutenminuten
Bereidingstijd: 1 uuruur
Totale tijd: 1 uuruur50 minutenminuten
Porties: 8personen
Ingrediënten
225grbloem
40gramandelengemalen
100grboterkoud
50grpoedersuiker
1eidooier
200grzachte boterin stukjes
200grpoedersuiker
4eidooiers
2elhoning
200gramandelmeel
35grbloem
8vijgenvers, gehalveerd
3elhoningvoor het glazuur
Instructies
Begin met het deeg
Doe de bloem, gemalen amandelen, boter en poedersuiker in een kom en kneed tot een kruimelig deeg.
Voeg de eierdooier toe en kneed tot een soepel deeg (voeg eventueel een eetlepel water toe).
Haal het deeg uit de kom en rol het uit tot een schijf. Verpak de schijf in huishoudfolie en leg het deeg 30 minuten in de ijskast.
Rol het deeg uit tussen twee bladen bakpapier. Verwijder de bovenste laag bakpapier en leg het deeg ondersteboven in de cake- of taartvorm.
Druk het aan en verwijder de laatste laag bakpapier. Snijd het overtollig deeg aan de zijkanten weg, maar laat een klein randje over. Leg de vorm met het deeg tien minuten in de vriezer.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200ºC. Leg een laag bakpapier op het deeg en leg hierop de taartgewichten of vul met rijst.
Bak het 15 minuten in de oven. Verwijder de gewichten en het papier en bak nogmaals 5 minuten in de oven totdat het deeg mooi goud is gekleurd.
Laat het afkoelen en snijd eventueel de randen bij. Laat de oven afkoelen tot 180ºC.
Maak nu de vulling
Mix de boter en de poedersuiker tot een lichte en crèmige substantie. Voeg al mixend de eidooiers een voor een toe. Voeg twee eetlepels honing, het amandelmeel en de bloem toe en mix tot een geheel.
Verspreid de vulling over het deeg in de vorm. Leg de vijgen, met de gesneden kant boven, op de top. Bak 25 minuten in de oven. Laat de oven afkoelen tot 160ºC en bak de taart nog 15 minuten af, totdat de vulling mooi goud is gekleurd.
Verwarm ondertussen drie eetlepels honing in een pan en bestrijk deze over de taart. Laat de taart goed afkoelen voordat je haar uit de vorm haalt. Serveer met slagroom of gezoete mascarpone.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen