Terug naar overzicht
Venkelsalade uit Sicilië

Frisse venkel-sinaasappelsalade met zwarte olijven

De Siciliaanse keuken tovert zonneschijn op je bord met de beste tomaten, aubergines, beroemde sinaasappels, citroenen en olijfolie.

We delen een recept uit het kookboek De Keuken van Sicilië van Fabrizia Lanza voor venkel-sinaasappelsalade met zwarte olijven (insalata di finocchi e arance con olive). De combinatie van venkel en sinaasappel maakt dit tot een heerlijk fris bijgerecht, perfect voor warme zomerdagen.

Meer recepten uit dit boek? Kijk dan in deze editie. Of bestel het kookboek in combinatie met een abonnement in onze shop.

Venkelsalade uit Sicilië

Venkelsalade

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 17 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 3 sinaasappels middelgroot, liefst bloedsinaasappels
  • 1 venkelknol groot
  • 180 gr zwarte olijven zonder pit en gehalveerd
  • 6 ansjovisfilets op olie fijngesneden
  • 1 tl tijmblaadjes
  • ¼ tl fijn zeezout
  • 2 el olijfolie extra vergine
  • zwarte peper versgemalen

Instructies

  • Snijd met een scherp mesje de boven- en onderkant van de sinaasappels. Schil de sinaasappels dik, inclusief het wit, en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Doe ze in een serveerkom.
  • Snijd de venkelknol in kwarten en verwijder de kern. Snijd de venkelkwarten in zeer dunne reepjes en voeg ze toe aan de sinaasappelpartjes.
  • Meng de olijven, ansjovis, tijm, het zout en wat peper erdoor. Besprenkel de salade met de olijfolie en schep voorzichtig om.
  • Maak af met een snuf zout en serveer meteen.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.