Oorspronkelijk uit Venetië, Fritole alla veneziana en worden vooral met carnaval gegeten. Deze gefrituurde bollen lijken op de Nederlandse oliebollen.
Kleine bolletjes beslag gebakken en geserveerd met een beetje kristalsuiker.
Ze worden gegeten in en rond de regio’s Friuli Venezia Giulia en Veneto vaak met rozijnen, sinaasappelschillen of citroenschillen erin. Ze ontstonden rond de Giuliani-gebieden van Triëst en Venetië. Lekker en feestelijk idee om deze thuis op oudejaarsavond te serveren.
Fritole met suikerkorst
Voorbereidingstijd: 20 minutenminuten
Bereidingstijd: 2 uuruur20 minutenminuten
Totale tijd: 2 uuruur40 minutenminuten
Porties: 6personen
Ingrediënten
80gramrozijnen
60mlgrappa of rum
15gramverse gist(of 3,5 gram droge gist)
125mlvolle melk lauwwarm
1½ elbotergesmolten
2eierenkamertemperatuur
1elsuikerplus extra
1bio citroenhet rasp
½tlzout
200grbloem
30grpijnboompittenoptioneel
plantaardige olieom te frituren
Instructies
Doe de sultana's in de grappa en laat even weken totdat je ze nodig hebt (of je kan ze in warm water laten weken als je dat liever hebt).
Verkruimel de verse gist (of meng de gedroogde gist) in de lauwwarme melk en meng.
Doe dit in een grote kom en klop de gesmolten boter en de eieren erdoor tot het goed mengt, voeg dan de suiker, citroenrasp en zout toe.
Klop de bloem erdoor heen tot je een plakkerig maar glad beslag hebt zo dik als pannenkoekenbeslag.
Dek het deeg af en laat het op een warme plek rijzen voor ongeveer 2 uur of tot het verdubbeld is in omvang.
Voeg de rozijnen (uitgelekt) toe en roer ze in de beslag samen met de pijnboompitten, indien je deze gebruikt.
Verhit voldoende olie in een grote pan boven een middelhoog vuur.
Leg een paar vellen keukenpapier klaar en plaats de extra suiker in een kom. Wanneer de olie ongeveer 160 graden is.
Gebruik twee lepels om balletjes te maken met het beslag en laat stuk voor stuk voorzichtig in de hete olie glijden. Bak er een paar tegelijk, maar zorg ervoor dat de pan niet te vol raakt.
Laat ze bakken, draai aan alle kanten tot gelijkmatig diep goudbruin zorg ervoor dat het deeg helemaal gaar is, wat 3-4 minuten duurt.
Leg op keukenpapier, even nog steeds gloeiend heet, rol de warme fritole door de suiker.
Ze zijn goddelijk als ze nog warm zijn en het lekkerst op de dag dat ze gemaakt zijn.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen