Terug naar overzicht
Traybake zalm Ottolenghi

Traybake met zalm in Puttanesca-stijl uit Ottolenghi Comfort

Geniet van Ottolenghi’s traybake met zalm in Puttanesca-stijl: een snelle smaakvolle doordeweekse maaltijd uit zijn nieuwste kookboek.

Als je de tomaten-ansjovisolie een dag van tevoren maakt, kun je genieten van het feit dat je binnen 20 minuten een doordeweekse maaltijd op tafel kunt zetten. De snelle en zorgeloze bereidingswijze – hallo traybake! – en de sterke smaken – hallo puttanesca! – maken er een groot succes van.

Dit recept is afkomstig uit Comfort, het nieuwste boek van yotam ottolenghi. Je kunt het boek hier bestellen. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Traybake zalm Ottolenghi

Traybake met zalm in puttanesca-stijl

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 200 gr haricots verts afgehaald
  • 6 bosuitjes in 3 stukken (75 gr)
  • 200 gr cherrytomaatjes gemengd, gehalveerd
  • 6 zalmfilets (ca. 720 gr), met zout en zwarte peper

Tomaten-ansjovisolie

  • 85 ml olijfolie
  • 8 ansjovisfilets fijngehakt
  • el tomatenpuree
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 tl korianderzaad licht gestampt in een vijzel
  • 8 teentjes knoflook in heel dunne plakjes
  • 2 ingelegde citroenen vruchtvlees en pitjes weggegooid, schil fijngehakt (20 gr)
  • 2 tl ahornsiroop

Salsa

  • 60 gr kalamata-olijven zonder pit, gehalveerd
  • 60 gr kappertjes grof gehakt
  • 1 ingelegde citroen vruchtvlees en pitjes weggegooid, schil in smalle reepjes (10 gr)
  • 10 gr basilicumblaadjes grof gehakt
  • 10 gr peterselieblaadjes grof gehakt
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl citroensap

Instructies

  • Maak eerst de tomaten-ansjovisolie. Doe de olijfolie, ansjovisfilets en tomatenpuree in een kleine hapjespan en zet hem op halfhoog vuur. Bak alles zodra het mengsel zachtjes gaat borrelen 5 minuten en roer het af en toe door.
  • Voeg de chilivlokken en het korianderzaad toe, en bak alles nog 1 minuut, tot het gaat geuren. Neem de pan van het vuur en voeg de knoflook, ingelegde citroen en ahornsiroop toe. Roer goed door elkaar en zet opzij om het af te laten koelen. 
  • Verhit de oven tot 220 °C. Leg de haricots verts, bosuitjes en cherrytomaatjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met 3 eetlepels van de tomaten-ansjovisolie en bestrooi ze met ¼ theelepel zout en een flinke draai peper.
  • Schep om en zet het 12-13 minuten in de oven, tot de haricots verts en tomaatjes zacht worden en een beetje kleur krijgen.
  • Leg intussen de zalmfilets op een bord en sprenkel de overgebleven tomatenansjovisolie (inclusief de vaste bestanddelen) er met behulp van een lepel gelijkmatig over.
  • Als de haricots verts en tomaatjes lang genoeg in de oven hebben gezeten, schik dan de zalmfilets ertussen en zet alles nog 8 minuten in de oven.
  • Haal de bakplaat eruit en zet hem 5 minuten opzij om de inhoud te laten rusten. Meng terwijl de zalm in de oven staat alle ingrediënten voor de salsa in een kommetje en voeg flink wat gemalen peper toe.
  • Schep de helft van de salsa over de zalm en serveer de vis warm (of op kamertemperatuur, wat net zo lekker is), met de rest van de salsa in een kommetje erbij.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.