Tafelen bij vier Toscaanse sterrenrestaurants
Vergeet het simpele bord pasta; hier draait alles om verfijnde gerechten zoals je ze nog nooit hebt geproefd. Wie tijdens zijn volgende Toscanevakantie echt een bijzondere avond wil beleven, reserveert een tafeltje bij de sterren van de Italiaanse keuken: de Michelinrestaurants.
Het zijn de chefs die op Michelin-niveau koken die Italië echt doen schitteren op het internationale culinaire podium. En dat zijn er in Italië behoorlijk wat. Van tagliatelle met truffel tot ijs van buffelmelk, deze chefs weten lokale, seizoensgebonden ingrediënten om te toveren tot ware kunstwerken op je bord. Of je nu dineert in een sfeervol restaurant in het hart van Florence, of op een heuveltop met uitzicht op het Toscaanse landschap, een avond bij een van deze sterrenrestaurants is een onvergetelijke ervaring.
41 sterrenrestaurants in Toscane
Voor 2024 zijn er maar liefst 41 Michelin-sterrenrestaurants in Toscane: 35 eensterrenrestaurants, 5 tweesterrenrestaurants en 1 driesterrenrestaurant. Hoewel iedere chef op zijn manier één of meerdere sterren heeft veroverd, hebben de meesten een ding gemeen. Ze hebben hun thuisland zeer hoog zitten en koken vrijwel allemaal met lokale ingrediënten die in het seizoen zijn. Dit geldt natuurlijk voor veel restaurants in Italië, maar het zijn de ristoranti stellati die er een creatief schepje bovenop doen.
Borgo Santo Pietro Saporium, Toscane
Sterrenchefs
Uitzonderingen daargelaten, zijn het vooral de simpele ingrediënten waarvoor een hoofdrol is weggelegd op de borden van de ristoranti stellati. Geen theatrale stikstof of mieren die je bord afrennen: pure gerechten die net even afwijken van het gemiddelde. Wat echter wel ver afstaat van de standaard, is het prijskaartje dat aan de sterrenmenu’s hangt. Deze is namelijk een flink stuk forser dan je van ‘de Italiaan’ gewend bent. Over het algemeen geldt: hoe meer sterren, hoe hoger de rekening aan het einde van de avond. Waar je ook heengaat in Italië, in elke regio is een aantal sterrenrestaurants te vinden. Toscane heeft de laatste jaren een aantal nieuwe sterrenrestaurants gekregen, wat de diversiteit van de Toscaanse keuken alleen maar vergroot.
Vier sterrenrestaurants in Toscane (2024)
1. Il Visibilio
Castelnuovo Berardenga, Siena – 1 Michelinster
Dit restaurant serveert een uniek blind proeverijmenu en staat bekend om zijn verfijnde combinaties van lokale ingrediënten en creativiteit in de keuken. ilvisibilio.com
2. La Magnolia
Forte dei Marmi, Lucca – 1 Michelinster
Gevestigd in het hotel Lord Byron, combineert chef-kok Lorenzo Iannotti lokale en internationale smaken in zijn gerechten, waarbij kwaliteit voorop staat. lamagnoliaristorante.com
3. Osmosi
Montepulciano, Siena – 1 Michelinster
In een prachtige historische villa serveert chef Mirko Marcelli gerechten die zowel creatief als seizoensgebonden zijn, met een mix van lokale en wereldse invloeden. osmosimontepulciano.it
4. Saporium
Florence, Siena – 1 Michelinster
Dit restaurant volgt de principes van biodiversiteit en regeneratieve landbouw, en biedt een menu dat sterk afhankelijk is van ingrediënten uit de eigen biologische boerderij. saporium.com
La Magnolia, Toscane
Voor meer informatie over de Michelin-gids en de sterrenrestaurants in Toscane, kun je de officiële Michelin-site bekijken.
Hoofdfoto: Il Visibilio, Siena
Bronnen: MICHELIN Guide, La Nazione
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Je gaat naar Lucca en wilt natuurlijk lekker eten en drinken. Wij selecteerden vijf fijne adressen in deze leuke Toscaanse stad.
Van aperitivo’s op straat tot goedgevulde borden pasta: in de historische straten van Florence houd je het met gemak een dag uit.
In Toscane ligt Prato in de schaduw van haar wereldberoemde zus Florence. Een stad die vaak wordt overgeslagen door toeristen.
- Author: Redactie
- Posted: oktober 9, 2024