Terug naar overzicht
soep-paprika-basilicum-pesto

Tomaat-basilicumsoep

Soep smaakt lekker in alle seizoenen. Het zorgt voor een portie vitaminen en past bij alle behoeften: het is verwarmend of energieopwekkend, vullend of juist fris.

Wij zijn fan en delen het recept voor Italiaanse tomatensoep met basilicumolie. De combinatie van tomaten en basilicum is hemels. De basilicumolie is na bereiding maximaal 1 maand houdbaar in de koelkast en voegt een zonnige smaak toe aan talloze andere soepen, pastagerechten, vleesgerechten en visgerechten.

Dit recept komt uit:

PROBEER OOK:

Details

Ingredients

  • 900 g rijpe tomaten (ongeveer 8 grote tomaten), gehalveerd
  • 1 rode ui, in dikke ringen
  • 3 grote tenen knoflook, gepeld
  • 2 takjes basilicum
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 tl kristalsuiker
  • 600 ml groente- of kippenbouillon
  • 50 ml slagroom
  • 50 ml basilicumolie (zie hieronder)
  • zout en versgemalen peper
  • ter garnering: basilicumblaadjes voor 50 ml basilicumolie
  • 8-10 grote basilicumblaadjes, grofgesneden
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • zout (optioneel)

Preparation

  • 1Voor de basilicumolie: doe je het basilicum in de blender, schenk de extra vierge olijfolie erbij en pureer glad. Als je geen blender hebt die klein genoeg is, kun je een stamper en vijzel gebruiken.
  • 2Maal het basilicum goed, eventueel met een snufje zout voor meer wrijving.
  • 3Schenk de olijfolie geleidelijk erbij en blijf malen tot je een rijk, groen mengsel hebt. Bewaar de basilicumolie in een pot met deksel in de koelkast.
  • 4Verwarm de oven voor tot 220 °C.
  • 5Leg de tomaten met de snijkant naar boven in een enkele laag op een diepe bakplaat of in een grote ovenschaal. Leg de ringen rode ui, knoflook en basilicumtakjes ertussen.
  • 6Sprenkel de extra vierge olijfolie en balsamicoazijn erover en breng de tomaten goed op smaak met zout, peper en suiker.
  • 7Rooster de tomaten 25 tot 30 minuten in de oven, of tot de tomaten zacht zijn en het vel aan de randen loslaat.
  • 8Verwijder de steeltjes van het basilicum zodra de tomaten klaar zijn (de blaadjes kunnen bij de tomaten blijven) en schep alles, inclusief het vocht, in een blender.
  • 9Voeg de bouillon toe, pureer de soep glad en schenk hem in een pan. Of schep de bereide tomaten in een pan, schenk de bouillon erbij en pureer de soep met een staafmixer. Als je een blender hebt die niet zo krachtig is, is het de moeite waard om de soep na het pureren door een zeef te halen zodat de soep mooi glad wordt.
  • 10Breng de soep aan de kook, voeg de slagroom toe, zet het vuur lager en verwarm de soep tot hij door en door warm is.
  • 11Schep de soep in verwarmde kommen en sprenkel 1 of 2 theelepels basilicumolie over iedere kom.
  • 12Garneer de soep met een paar basilicumblaadjes.