Tiella di riso: ovengerecht met mosselen en rijst
Dit gerecht is een perfect voorbeeld van de Pugliese tafelgewoonten. Volgens sommige historici is de tiella de armere neef van de Spaanse paella, terwijl anderen zeggen dat hij is afgeleid van de Franse tian. Deze langzaam gegaarde laagjesschotel is in elk geval lekker en voedzaam. Rauwe mosselen kun je het best as kort voor gebruik openen, maar dat kan een lastig karwei zijn. Je kunt de mosselen ook kort in een afgesloten pan stomen tot ze net opengaan en het mosselvocht apart zetten voor later gebruik. Laat de mosselen wel in hun halve schelp zitten; dat ziet er bij het serveren aantrekkelijk uit.
Dit recept komt uit Proef Puglia van Vivienne Polak en Luca Lorusso. Bestel het hier.
Details
- Servings: 6
Ingredients
- 1 kg mosselen
- extra vergine olijfolie, voor het besprenkelen
- 500 g aardappels, geschild en in dikke plakken
- 500 g courgette, in plakken
- 5 trostomaten, in plakken van 1 cm
- 1 ui, in dunne ringen
- 250 g arboriorijst
- 25 g geraspte pecorino
- 75 g verkruimeld oud brood
- klein handje bladpeterselie
Preparation
- 1Boen de mosselen met een schuursponsje in water schoon en verwijder de baarden zorgvuldig. Doe ze met 60 ml water in een pan en stoom ze 35 minuten. Neem de pan van het vuur zodra de mosselen opengaan en doe ze in een kom. Zeef de mosselbouillon in een maatbeker en zet hem apart.
- 2Verwarm de oven voor op 200 graden celcius. Besprenkel de bodem van de braadpan met extra vergine olijfolie. Leg achtereenvolgens een laag aardappel, courgette, tomaat en mosselen in de schaal. Bestrooi met de ui en de helft van de rijst. Maak dezelfde lagen nogmaals. Schenk het apart gehouden mosselvocht erover en eindig met een laag pecorino, broodkruimels en peterselie. Besprenkel het gerecht met extra vergine olijfolie en bestrooi met versgemalen zwarte peper.
- 3Dek de vorm af met aluminiumfolie en bak de inhoud zo'n 10 minuten op matig vuur, hierdoor krijgt het gerecht een knapperige bodem. Verwijder de folie en bak het gerecht onafgedekt 45 minuten in de oven. Serveer direct.
- Author: Redactie
- Posted: augustus 23, 2017