Thuis in Italië | Op bezoek bij Adje Middelbeek
Jaarlijks dromen duizenden Nederlanders van een
(tweede) huis in Italië. In deze rubriek volgen we mensen
die dat avontuur aangaan. Dit keer: Adje Middelbeek,
eigenaar van een succesvolle b&b in Umbrië.
Montegiove ligt midden in het groene hart
van Umbrië, boven op een berg. Vanaf de
omliggende heuvels en bergen is het meteen
te herkennen aan het Castello di Montegiove, een
dertiende-eeuws kasteel. Mijn huis ligt pal onder dit
herkenningspunt. Toen ik hier net woonde vertelde ik
mijn vrienden altijd dat ik bij de koop van mijn huis
meteen drie cadeautjes had gekregen. Het eerste is een
prachtige kudde Chianina-koeien, die regelmatig even
naar me gluren als ik een duik neem in mijn zwemvijver.
Het tweede natuurlijk het kasteel dat trots de wacht
houdt en het derde cadeautje is La Scarzuola, een plek
die in 1212 ontdekt werd door Franciscus van Assisi en
op twee kilometer van mijn huis ligt. Het is genoemd
naar een moerasplant, de Scarza,
die Franciscus gebruikte om een
hut te bouwen. Later realiseerde
de architect Buzzi er een zeer
intrigerende mystieke tuin. Dat
ik er in de loop der jaren nog
tientallen cadeaus bij zou krijgen,
had ik niet verwacht.
'De grote passie voor eten is wat mij met Italianen verbindt'
Het zijn de kleine (en soms
grote) dingen waardoor ik me
hier zo thuis ben gaan voelen.
Dat komt voornamelijk door het
Umbrische, basale leven; ik leef
hier echt in de natuur tussen de
wilde zwijnen, herten, wolven,
fazanten en stekelvarkens. En
door de menselijke maat die er
nog heerst, met name op het
gebied van eten. Laatst kwam
Alessio langs, mijn buurman
en truffelzoeker. Hij drukte
achteloos een zakje in mijn
handen: “Qui Adriana è per te, un po’ di spazzatura”
(Hier Adriana – ik word zo genoemd omdat ze Adje niet
kunnen uitspreken – dit is voor jou, een beetje afval). Ik
opende het zakje en tot mijn verbazing zaten er allemaal
kleine truffeltjes in. Wat Alessio afval noemde was voor
mij een groot cadeau. Maar daar blijft het niet bij. Mijn
aannemer is fervent jager en ik hoef maar te knikken en
er ligt een halve ree of tien kilo prachtig zwijnenvlees op de stoep.
Adje Middelbeek
Mijn buurman is een gepensioneerde
chef-kok, hij bakt de heerlijkste crostata’s en brengt
me met Vrouwendag een mimosataartje. Pasgeleden
hing er nog een zak met lauwwarme kersen aan de deur.
Natuurlijk deel ik ook mijn bak- en kookkunsten met al
deze mensen: ik voorzie ze van speculaasjes, borstplaat,
kerststollen, amandelstaven en gevulde speculaas. Of
ik maak van het zwijnenvlees een heerlijke stoof en
nodig ze uit voor een copieus maal. Want dit is wat
mij met Italianen verbindt; de grote passie voor eten,
altijd bereid met de beste en meest verse producten.
Die passie voor eten kom je echt overal tegen. Een
Italiaanse peuter kan voordat hij zijn eerste woordje
spreekt allang het che buono gebaar (wat lekker) maken; na
zijn eerste hapjes prikt hij met
zijn linker wijsvinger in zijn
wang en draait die dan twee
keer heen en weer. Eenmaal
volwassen is de liefde niet over.
Als je in Italië met iemand una
chiacchiera maakt, een babbeltje,
gaat dat al snel over eten. In
de rij bij het postkantoor, als
je bij de bar een caffè al banco
achteroverslaat of in de supermarkt als je een moot vis wil
kopen en aan de verkoopster
vraagt hoe je hem moet
bereiden. Iedereen om je heen
weet dan wel een lekker recept
en we nemen er allemaal de tijd
om het daar úítgebreid over
te hebben. En dat is vaak weer
een cadeautje.
Adje Middelbeek woont in Umbrië en verbouwde
in 2011 Podere del Buongustaio tot een luxe B&B.
Als gepassioneerd chef-kok laat ze iedere bezoeker
genieten van het authentieke Italiaanse leven.
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Lago Trasimeno is een van de grootste meren van de Laars. Wij struinden de oevers af, op zoek naar de 10 leukste plekken.
Rob Landeweerd en Jeroen Macco bouwen én verhuren met hun bedrijf Special Umbria prachtige vakantiehuizen in Umbrië, Le Marche en op Sicilië.
Lisa en Erik nemen je mee op zoektocht naar een B&B in Italië. Na 3 jaar non-stop reizen met camper zijn ze op zoek naar een vaste plek.
- Author: Redactie
- Posted: september 20, 2023