Tarte tatin van aubergine en tomaat
Chef Vanja van der Leeden laat in haar kookboek Italopop een nieuwe kant van de Italiaanse keuken zien. Wij zijn fan en kregen dit heerlijke recept voor tarte tatin van aubergine en tomaat.
Tortino alla parmigiana ofwel tarte tatin van aubergine en tomaat. Vanja: ‘Melanzane alla parmigiana is aubergine on steroids – een van mijn absolute favorieten. Gezouten aubergine wordt gefrituurd en vervolgens in laagjes opgebouwd in een ovenschaal met tomatensaus, Parmezaanse kaas en mozzarella. Umami, vet en gesmolten kaas. Toen ik in Rome woonde, had ik een tijdje verkering met Alessandro, een agent van de guardia di finanza uit Campanië. Zijn vader had een groentetuin in een klein dorp in die streek. Alessandro nam me mee naar zijn geboortedorp, waar iedereen me van top tot teen opnam. Waarschijnlijk vond men dat we moesten trouwen, zelf dacht ik daar heel anders over. Ik wilde vooral de parmigiana van zijn moeder eten, met de groenten uit zijn vaders tuin. Die was ongeëvenaard lekker, vlezig en zo vol van smaak. Inmiddels zijn er genoeg goede recepten voor melanzane alla parmigiana in omloop, dus bedacht ik als ode aan het origineel een parmigiana tatinnetje. Anders gepresenteerd en leuk als voorgerecht.’
Tip: je kunt ook een grote tarte tatin maken, bak ‘m dan iets langer af, zeg 45 minuten.
Dit gerecht is goed voor te bereiden: bak de tarte half af en schuif ‘m voor het serveren opnieuw in de oven.
Meer Vanja?
Kijk in deze editie voor meer recepten.
Of bestel het kookboek Italopop eenvoudig in onze shop.
Tarte tatin van aubergine en tomaat
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 45 minuten minuten
Baktijd: 30 minuten minuten
Totale tijd: 1 uur uur 30 minuten minuten
Ingrediënten
- 1½ aubergine niet te groot (of 1 grote van circa 475 gram)
- 500 gr cherrytomaatjes
- 50 gr kristalsuiker
- 75 gr boter
- ¼ tl zout
- 1 tl chilivlokken
- 1 el tomatenpuree
- 50 gr parmezaan
- 200 gr mozzarella
- 4 plakjes bladerdeeg ontdooid
Instructies
- Snijd de aubergines in ronde plakken van een ½ centimeter dik. Bestrooi royaal met zout, leg er een snijplank op en daarop iets zwaars, bijvoorbeeld een gietijzeren pan of een grote vijzel. Laat minstens 45 minuten staan. Dep de plakken daarna goed droog.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Halveer de cherrytomaatjes en bestrooi ze met zout. Leg ze met de snijkant naar boven in een grote ovenschaal of op een bakplaat en rooster ze 45 minuten in de oven. Neem uit de oven en laat enigszins afkoelen.
- Smelt voor de karamel de suiker op laag vuur in een pan met dikke bodem (voeg eventueel een theelepel water toe zodat de suiker langzaam smelt). Roer niet meer op het moment dat de suiker kookt en bubbelt en laat karamelkleurig worden. Voeg de boter in blokjes toe en laat smelten. Voeg het zout en de chilivlokken toe en roer van het vuur af de tomatenpuree erdoor.
- Verdeel de karamel over 4 vormpjes (diameter tussen de 12 tot 13 centimeter). Leg er in een cirkel en dakpansgewijs de aubergineplakken in. Bestrooi elk vormpje met 2 eetlepels geraspte parmezaan.
- Snijd de mozzarella in plakjes en laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel over de vormpjes.
- Leg de cherrytomaatjes met de snijkant naar beneden in de vormpjes.
- Lek in elk vormpje een plak bladerdeeg, stop het aan de zijkanten in. Schuif in de oven en bak nog 30 minuten.
- Snijd eventueel los en stort op bordjes. Rasp er met een fijne rasp royaal parmezaan over en serveer direct.
Nog geen stem
Fotografie: Remko Kraaijeveld
BEKIJK OOK:
Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:
"*" geeft vereiste velden aan
- Author: Redactie
- Posted: december 3, 2024