Ontdek Verona in 3 dagen
Onze tips voor Verona
Het is een van de fascinerendste kunststeden van Italië, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot voor de Romeinse tijd en ligt op steenworp afstand van het Gardameer. Verona is de stad van de liefde, veelzijdig en nog relatief onontdekt. Die combinatie maakt het tot misschien wel de leukste bestemming voor een weekend weg in het voorjaar. Ga mee op een stedentrip Verona!
Fotografie: Matteo Carassale
Tekst: Maurizia Ghisoni
Vertaling: Maartje Elsevier Stokmans
Dag 1: langs de parels van Verona
Een goed startpunt voor een ontdekkingstocht door Verona is Piazza Brà, waar je de prachtige Romeinse Arena kunt bewonderen. Het is een van de best bewaarde amfitheaters uit de Romeinse tijd en werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus, om ruimte te bieden aan een populair tijdverdrijf: de gladiatorengevechten.
Vanaf de Arena ben je met een paar stappen in het historische centrum, waar de artistieke en monumentale schoonheden elkaar in snel tempo opvolgen. Het Piazza delle Erbe is het kloppend hart van dat centrum en wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen ter wereld. Het wordt omringd door middeleeuwse gebouwen en torens, huizen met fresco’s uit de renaissance en barokke verblijven. Kijk om je heen en vind middeleeuwse huizen met grote tweelingvensters en kanteelwerk, zoals het Domus Mercatorum, maar ook massieve en dreigende torens, zoals de Gardello. De verblijven uit de renaissance, zoals de Case Mazzanti, zijn versierd met fresco’s. De barok is ook aanwezig, bijvoorbeeld in huizen met elegante lijnen zoals het Palazzo Maffei. Midden op het plein staat de prachtige fontein met het beeld van Madonna Verona, een jonge vrouw met een dromerige blik en de armen geopend, als verwelkomend gebaar.
[su_note note_color=”#d8a252″ text_color=”#ffffff”]Neem plaats in een van de grootste en best bewaard gebleven Romeinse amfitheaters ter wereld en geniet van prachtige opera’s. Mario del Monaco, Maria Callas en Luciano Pavarotti brachten hier aria’s uit Aïda, La Bohéme en De Barbier van Sevilla ten gehore. In de zomer zijn er op vijftig opeenvolgende avonden voorstellingen, die beginnen als de zon ondergaat. Zodra het donker genoeg is, weerklinkt het geluid van een gong en ontsteekt het publiek duizenden kaarsen, in afwachting van de voorstelling. Het is een emotioneel moment dat je zeker één keer in je leven meegemaakt moet hebben. [/su_note]
Markt
Behalve op zondag wordt het plein iedere dag gebruikt voor een traditionele markt met straatverkopers, piassaroti, zoals ze hier worden genoemd. Zij stallen hun koopwaar uit onder grote, witte parasols. Al is het in de loop der jaren steeds meer een toeristische trekpleister geworden, het blijft leuk om op te gaan in de kleuren en geuren van de markt en te slenteren tussen al dat heerlijks. Onder de parasols vind je fruit en groenten in alle vormen en smaken. Rondom het plein vind je een keur aan winkels, cafés en gezellige terrasjes. Caffè Casa Mazzanti, Caffè Ristorante Filippini en Alla Torre zijn stuk voor stuk historische cafés waar de buurtbewoners zich in de late ochtend en bij zonsondergang te goed doen aan spritz, met wat olijven en heerlijke hapjes. Deze cafés zijn overigens ook prima gelegenheden voor een snelle maaltijd tussendoor.
Piazza delle Erbe wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen ter wereld
Basilica di Santa Anastasia
We lopen door, in de richting van de wijken aan de rivier de Adige, die kronkelend dwars door de stad stroomt. Hier kom je door de mooiste straten waarlangs allerlei kerken en monumenten liggen. Sla de karakteristieke Via Sottoriva in, die wordt geflankeerd door dertiende-eeuwse huizen en kerken vol meesterwerken. Bij de tweede bocht van de Adige vind je de Basilica di Santa Anastasia. De scherpe bogen, zuiltjes, beelden en het veelkleurige marmer vormen een imposant geheel. De basiliek stamt uit de dertiende eeuw en wordt gezien als het belangrijkste gotische bouwwerk van de stad. Eenmaal binnen, net over de drempel, krijg je bijna het gevoel dat je wordt overdonderd door de grootte en lichtheid van de schepen, de rijkelijk beschilderde tombes en de grote hoeveelheid kunstwerken die zich hier bevinden. Bijzonder zijn de marmeren wijwatervaten van de twee gebochelden; de traditie wil dat het aanraken van deze vaten geluk brengt. Het prachtige fresco San Giorgio e la Principessa, een werk van Pisanello, vind je in de Capella Pellegrini.
Gigantische complex van de Dom
Een paar honderd meter verderop zie je de Dom van Verona al liggen, met de kenmerkende hoge klokkentoren. Op het Domplein staat een prachtige poort met grote zuilen, waarop trots een koppel leeuwen van rood marmer prijkt. Binnen het gigantische complex van de Dom bevinden zich de kerk van Sant’Elena, het Baptisterium, het Chiostro dei Canonici (het Kanunnikenklooster) en de Biblioteca Capitolare (Bibliotheek van het Kapittel). De Dom zelf is immens groot en bezit een pracht aan marmeren zuilen, beelden en fresco’s. Een van de meest bijzondere kapelletjes is de vijftiende-eeuwse Cartolari-Nichesola Kapel, met een groot altaarstuk van Titiaan, de Heilige Maria Hemelvaart.
Na zo’n overweldigende dag maken we even een rustgevende wandeling over de Lung’Adige, met zijn bloemenperken en bankjes, waarop mensen genieten van de lentezon en het uitzicht op de puntige toren van de Basilica di San Zeno. Deze kerk wordt gezien als een van de meesterwerken van de Romaanse architectuur in Italië. Maar het is ook de kerk die de inwoners van Verona het meest aan het hart ligt, omdat de kerk is gewijd aan de beschermheilige van de stad. Voor de kerk ligt een groot plein met statige platanen, waarop iedere dinsdagochtend markt gehouden wordt. Ga zeker nog even de kerk binnen, om de rijkdom aan stijlen en kunstwerken te bewonderen. In de apsis vind je het grote altaarstuk van Andrea Mantegna: La Madonna in Trono.
[su_note note_color=”#d8a252″ text_color=”#ffffff”] Er is niet alleen een amfitheater, maar ook een ‘gewoon’ theater uit de Romeinse tijd te vinden in Verona. Het Teatro Romanto (eerste eeuw na Christus) ligt tegen een groene heuvel aan, op een van de betoverendste plekjes van Verona. Je bereikt het theater door vanaf de Via Sottoriva de Ponte Pietra over te steken. Bij de toegangspoort kun je de beelden bewonderen die ooit het bouwwerk sierden. Voor het toneel langs zie je de halve cirkelvorm waar nu het orkest zit, met de resten van de oorspronkelijke vloer van gekleurd marmer. Vanaf de herbouwde loggia bereik je met een lift het Archeologisch Museum, gevestigd in het voormalige klooster van San Girolamo. Vanaf 1948 viert Verona hier jaarlijks Estate Teatrale Veronese, een zomerprogramma vol voorstellingen, van onder anderen Shakespeare. [/su_note]
Dag 2: Romeo en Julia
Het startpunt van de dag is Piazza dei Signori. In het midden van het plein staat een monument ter ere van Dante Alighieri. Eromheen prijken het Palazzo del Capitano en de Prefetura, de Loggia del Consiglio en het Palazzo della Ragione. Vanaf de Torre dei Lamberti, onderdeel van het Palazzo della Ragione, heb je een adembenemend uitzicht over de stad. Een kaartje voor de lift, die je in enkele minuten naar de top brengt, kost vier euro. Neem voordat je het plein verlaat een kopje koffie of tenminste tenminste een kijkje in Antico Caffè Dante, een instituut in de stad.
Vanaf het plein lopen we de Corso di Porta Borsari in. Loop deze in westelijke richting af totdat hij overgaat in de Corso Cavour. Na een kwartiertje lopen stuit je op de muren van Castelvecchio, het verblijf van de Cangrande della Scala, de heer van Verona. Als je over de vroegere ophaalbrug naar binnen gaat, kun je de macht die het gebouw uitstraalt het beste ervaren. Hier bevindt zich overigens ook een grote boekwinkel. Signor Alberto, aan de kassa, geeft je graag een plattegrond mee. Je kunt eventueel ook een audiotour huren voor zes euro. In het Castelvecchio wandel je door de geschiedenis van de stad: van romaanse en gotische beelden tot fresco’s, wapens en juwelen van de familie Della Scala en meesterwerken van Pisanello, Mantegna, Rubens, Tiepolo en Veronese.
Route
De middag reserveren we in z’n geheel voor Julia en haar Romeo. Er is een bescheiden route gewijd aan Shakespeares beroemde stuk, beginnend bij het veertiende-eeuwse huis van Julia aan de Via Cappello, vlak bij het Piazza delle Erbe. Als je de poort binnenkomt, vallen direct de briefjes en teksten op die door bezoekers op de muur zijn achtergelaten. ‘De gemeente Verona,’ zo legt Daniela Provolo van het plaatselijke toeristenkantoor uit, ‘maakt iedere twee maanden de muren schoon. Maar het lijkt bijna een ritueel geworden om hier iets van jezelf achter te laten.’ Op het binnenpleintje, waar het van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat druk is, hoor je rond het bronzen beeld van Julia allerlei talen.
Het huis zelf is een gotisch gebouw met vier verdiepingen en een elegant balkonnetje tufsteen. Hier worden in de zomer (juli en augustus) dagelijks stukken van Romeo en Julia van Shakespeare in het Engels voorgedragen. Binnen is het gebouw prachtig gerestaureerd. Er staan nog originele meubels en aan de muur hangen allerlei prenten die verband houden met het verhaal van de onfortuinlijke geliefden. In een speciaal daarvoor bestemde brievenbus kun je en brief voor Julia achterlaten.
Vanaf Julia’s balkon worden zomers nog elke dag stukken uit Shakespeares Romeo en Julia voorgedragen
De volgende stop is, vanzelfsprekend, het huis van Romeo. Volgens de overlevering is dat Casa Nogarole, vlak bij de Arche Scaligere. Romeo’s huis is een van de betoverendste middeleeuwse bouwwerken van Verona. De dikke muur getooid met kantelen, geeft het gebouw de uitstraling van een stadskasteel. De laatste stop van de Giulietta tour is Julia’s tombe. Die ligt net buiten de stadsmuren, maar je kunt er vanuit het centrum heen lopen via de ondergrondse ruimten van het vroegere klooster San Francesco al Corso. Vlakbij bevindt zich ook een interessante stenen graftombe uit de Romeinse tijd, waar bezoekers bloemen en romantische boodschappen achterlaten.
Dag 3: winkelen
Op dag drie ontdekken we de winkels in de stad. De meeste boetiekjes en merkwinkels vind je in de Via Mazzini, maar om de speciale antiekwinkeltjes en restauratieateliers te vinden, moet je de straatjes en steegjes induiken tussen het Piazza delle Erbe en de Santa Anastasia. Pescetta is gespecialiseerd in negentiende-eeuws meubilair. Antichità Smeraldo, op nummer 29a van dezelfde straat, toont een collectie kroonluchters, beelden en kunstvoorwerpen van Murano-glas. Antonio Saccomani, op nummer 20, heeft een etalage vol spiegels en meubels in Venetiaanse stijl, vazen en fijne majolica, lampen en tafelklokken. Iets verderop in de Corso di Porta Borsari bevindt zich, naast de kerk van San Giovanni in Foro, een heel klein winkeltje. Gioielleria Borsari is een van de kleinste juweliers ter wereld. Eigenaresse Caterina Vantini verkoopt verfijnde (en prijzige) bijouterieën.
La Botega de la Renga saat in Verona bekend als de ’tempel van de handgemaakte pasta’
In de middag nemen we de tijd om de beste culinaire adressen van Verona te verkennen. De eerste stop is Pasticceria Cordioli,
vlak bij het Huis van Julia (Via Cappello 37a). De patisserie is een begrip in Verona, met als specialiteiten Baci di Giulietta e i Sospiri di Romeo, bonbons gemaakt van suiker, amandelen, boter, hazelnoten en cacao. Geen zin in chocolade? Kies dan voor Pasticceria de Rossi (Corso di Porta Borsari 5) en proef de torta russa, een zoete taart gemaakt van bladerdeeg met amandelen in de vorm van een berenmuts.
Gelateria Savoia, vlak bij de Arena, is de oudste ijssalon van de stad. Proef hier mattonella in de smaken kersen en chocolade, of pinguino, gemaakt van vruchten- of roomijs en chocolade.
Wie een flesje streekwijn mee naar huis wil nemen, kan terecht bij Bottega del Vino (Via Scudo di Francia 3). De enoteca wordt gerund door de familie Barzan en was vroeger een osteria waar kunstenaars en muzikanten bij elkaar kwamen. Voor vleeswaren en heerlijke streekproducten kun je terecht bij het verderop gelegen Gastronomia Stella (Via Scudo di Francia 11). Maar ook Albertini (Corso Santa Anastasia 41) en La Botega de La Renga (Piazza del Porto 12) zijn uitstekende adressen voor lokale delicatessen. La Botega de la Renga staat daarnaast bekend als de ’tempel van de handgemaakte pasta’. Probeer een van de specialiteiten: bigoli al torchio, vialone nano-rijst of heerlijke kazen en truffels uit Lessinia.
Stedentrip Verona
Afstand Verona – Veneto: 1.160 kilometer
BEKIJK OOK:
- Author: Redactie
- Posted: februari 13, 2017