Spaghetti vongole: zo maak je de lekkerste pasta met schelpjes
We verklappen het geheim voor de beste spaghetti vongole.
Het geheim van een goede spaghetti vongole is dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet, omdat het gerecht letterlijk binnen een paar minuten gemaakt is. Je wilt precies goed gekookte pasta en perfect gekruide, net geopende schelpjes – het klinkt eenvoudig, maar je moet wel geconcentreerd te werk gaan.
Pasta vongole recept
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 10 minutenminuten
Totale tijd: 20 minutenminuten
Porties: 2personen
Ingrediënten
2tenen knoflook
8cherrytomaatjesrijp
1/2gedroogde peper
1/2bosjebladpeterselie (15 gr) vers
160grspaghetti
olijfolie
2elzongedroogde tomatenpuree
300grvongolo of kokkelsgewassen en ontbaard
1glasVenetiaanse pinot grigio rosé
extra vierge olijfolie
Instructies
Begin met het pellen en in dunne plakjes snijden van de knoflook. Snijd de tomaten in kwarten, breek de gedroogde peper en schud de zaadjes eruit (je moet zelf bepalen hoe heet het pepertje is, ze zijn allemaal anders). Snijd de peterseliesteeltjes heel fijn en de blaadjes wat grover, en zet ze opzij voor later.
Kook de spaghetti in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet ongeveer 5 minuten voordat de pasta klaar is een grote koekenpan op hoog vuur. Doe er na 2 minuten een flinke scheut olijfolie in, kort daarna gevolgd door de knoflook, de tomaatjes, de Spaanse peper, de peterseliesteeltjes en de zongedroogde tomatenpuree.
Schud alles goed door elkaar, doe er de vongole of kokkels bij (vergeet niet om een tikje te geven op exemplaren die openstaan, en gooi schelpjes die dan niet dichtgaan weg) en giet 30 seconden later de wijn in de pan. Leg de deksel 1 minuut op de pan en haal hem er vervolgens af zodat je goed in de gaten kunt houden hoe de schelpjes opengaan en de wijn verdampt.
Als je timing goed is, zullen de meeste schelpjes open zijn (gooi de exemplaren die dichtblijven weg) als het tijd is om de pasta af te gieten. Kieper de spaghetti bij de schlepjes in de pan en voeg de peterselieblaadjes en een scheutje extra vierge olijfolie toe.
Hussel alles goed door elkaar en proef een hapje van de saus - vanwege de schelpjes hoeft er normaal gesproken geen zout bij, maar even proeven kan geen kwaad.
Schep de pasta in twee warme kommen, verdeel de vongole of kokkels en het heerlijke vocht erover en ga meteen aan tafel.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen