De Siciliaanse keuken is vóór alles de zon op je bord: de beste tomaten en aubergines,
beroemde sinaasappels, citroenen en olijfolie.
We delen een recept uit het kookboek De Keuken van Sicilië van Fabrizia Lanza voor spaghetti met ansjovis en geroosterde broodkruimels (pasta con acciuga e mollica). De broodkruimels verzachten de intense, zoute smaak van de ansjovis, waardoor er een mooie balans ontstaat.
Meer recepten uit dit boek? Kijk dan in deze editie.
Of bestel het kookboek in combinatie met een abonnement in onze shop.
Spaghetti met ansjovis
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 13 minutenminuten
Totale tijd: 30 minutenminuten
Porties: 4personen
Ingrediënten
6-8ansjovisfilets op olie
120mlolijfolieplus extra om te besprenkelen
2teentjes knoflookgepeld en heel gelaten
1elestratto tomatenpuree van goede kwaliteit (liefst zongedroogd)
1snuf chilivlokken
125grgedroogde broodkruimels
1biologische citroenrasp
½tlkaneel
450grgedroogde spaghetti of een andere lange pastasoort
2elbladpeterselie,gehakt
zeezout fijn
zwarte peperversgemalen
Instructies
Bak in een middelgrote steelpan de ansjovisfilets in de olijfolie op halfhoog tot laag vuur en duw ze met een houten lepel kapot tot ze smelten.
Voeg de knoflooktenen toe en bak ze 3-5 minuten tot ze goudbruin zijn. Meng de estratto erdoor en smeer het met de lepel uit over de pan tot het volledig in de olie is opgenomen.
Draai het vuur laag en bak alles 10-15 minuten tot de smaken in elkaar zijn opgegaan; roer af en toe.
Roer de chilivlokken erdoor en neem de pan van het vuur. Rooster terwijl de ansjovis op staat in een grote droge gietijzeren koekenpan de broodkruimels 4-5 minuten op halfhoog vuur al roerend tot ze goudbruin zijn en geroosterd ruiken.
Voeg de citroenrasp en kaneel toe. Breng op smaak met zout en peper, en neem de pan van het vuur.
Breng een grote pan licht gezouten water aan de kook. (De ansjovis voegt al behoorlijk wat zoutigheid toe.) Kook de spaghetti al dente.
Houd 250 ml van het kookvocht opzij, giet de pasta af en schep terug in de pan. Voeg de ansjovissaus, de helft van de geroosterde broodkruimels en een scheut van het opzij gehouden kookvocht toe.
Roer om te mengen en voeg zo nodig meer kookvocht toe als de saus niet makkelijk aan de pasta blijft hangen. Schep de pasta in een serveerschaal, strooi de rest van de broodkruimels en bladpeterselie erover en besprenkel met een flinke scheut olijfolie. Serveer de pasta meteen.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen