Terug naar overzicht
Spaghetti met ansjovis

Spaghetti met ansjovis en krokant kruim

De Siciliaanse keuken is vóór alles de zon op je bord: de beste tomaten en aubergines, beroemde sinaasappels, citroenen en olijfolie.

We delen een recept uit het kookboek De Keuken van Sicilië van Fabrizia Lanza voor spaghetti met ansjovis en geroosterde broodkruimels (pasta con acciuga e mollica). De broodkruimels verzachten de intense, zoute smaak van de ansjovis, waardoor er een mooie balans ontstaat.

Meer recepten uit dit boek? Kijk dan in deze editie. Of bestel het kookboek in combinatie met een abonnement in onze shop.
Spaghetti met ansjovis

Spaghetti met ansjovis

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 13 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 6-8 ansjovisfilets op olie
  • 120 ml olijfolie plus extra om te besprenkelen
  • 2 teentjes knoflook gepeld en heel gelaten
  • 1 el estratto tomatenpuree van goede kwaliteit (liefst zongedroogd)
  • 1 snuf chilivlokken
  • 125 gr gedroogde broodkruimels
  • 1 biologische citroen rasp
  • ½ tl kaneel
  • 450 gr gedroogde spaghetti of een andere lange pastasoort
  • 2 el bladpeterselie, gehakt
  • zeezout fijn
  • zwarte peper versgemalen

Instructies

  • Bak in een middelgrote steelpan de ansjovisfilets in de olijfolie op halfhoog tot laag vuur en duw ze met een houten lepel kapot tot ze smelten.
  • Voeg de knoflooktenen toe en bak ze 3-5 minuten tot ze goudbruin zijn. Meng de estratto erdoor en smeer het met de lepel uit over de pan tot het volledig in de olie is opgenomen.
  • Draai het vuur laag en bak alles 10-15 minuten tot de smaken in elkaar zijn opgegaan; roer af en toe.
  • Roer de chilivlokken erdoor en neem de pan van het vuur. Rooster terwijl de ansjovis op staat in een grote droge gietijzeren koekenpan de broodkruimels 4-5 minuten op halfhoog vuur al roerend tot ze goudbruin zijn en geroosterd ruiken.
  • Voeg de citroenrasp en kaneel toe. Breng op smaak met zout en peper, en neem de pan van het vuur.
  • Breng een grote pan licht gezouten water aan de kook. (De ansjovis voegt al behoorlijk wat zoutigheid toe.) Kook de spaghetti al dente.
  • Houd 250 ml van het kookvocht opzij, giet de pasta af en schep terug in de pan. Voeg de ansjovissaus, de helft van de geroosterde broodkruimels en een scheut van het opzij gehouden kookvocht toe.
  • Roer om te mengen en voeg zo nodig meer kookvocht toe als de saus niet makkelijk aan de pasta blijft hangen. Schep de pasta in een serveerschaal, strooi de rest van de broodkruimels en bladpeterselie erover en besprenkel met een flinke scheut olijfolie. Serveer de pasta meteen.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.