Terug naar overzicht
Sint-jakobsschelpen

Sint jakobsschelpen venkel pancetta

Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti, van restaurant Toscanini in Amsterdam, leren je in ‘De bijbel van de Italiaanse keuken’ alles over het maken van de lekkerste Italiaanse gerechten. Reis door Italië met recepten uit elke regio.

Vandaag staan capesante con finocchio e pancetta op het menu, oftewel Sint-Jakobsschelpen met gesmoorde venkel en pancetta. Sint-Jakobsschelpen behoren samen met de oesters en mosselen tot de tweekleppigen. De schelp is gemiddeld 10 tot 12 cm.

Meer mooie recepten, kijk eens bij ons in de shop naar Italiaanse kookboeken.
Sint-jakobsschelpen

Sint-Jakobsschelpen met venkel

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 venkelknollen met venkelgroen
  • 100 ml witte wijn
  • 12 sint-jakobsschelpen zonder schelp
  • 50 gr pancetta in dunne plakken
  • zeezout en peper
  • olijfolie om te bakken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Haal de buitenste, stugge bladeren van de venkel en snijd de bovenkant eraf. Bewaar het groen voor de garnering.
  • Snijd de venkel in de lengte doormidden, leg elke helft plat op het werkblad en snijd in dunne plakken. Doe een flinke scheut olijfolie in een sauteerpan en doe hier de venkel bij. Sauteer 5 minuten op hoog vuur, blus af met de witte wijn en laat verdampen. Zet het vuur laag en laat 15 minuten stoven.
  • Doe er eventueel een beetje heet water bij. Breng op smaak met zout en peper. Verwijder intussen de spier, dat is dat langwerpige witte stukje aan de zijkant van de sint-jakobsschelpen. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg daar de pancetta op. Zet 10 minuten in de oven.
  • Leg daarna op keukenpapier en verkruimel. Verhit een koekenpan, doe er een scheutje olie in en bak de sint-jakobsschelpen op middelhoog vuur vlug om en om, 1 à 2 minuten per kant. Bestrooi met zout en versgemalen peper. Verdeel de venkel over vier bordjes. Leg drie sint-jakobsschelpen op de venkel en bestrooi met het pancettakruim en fijngehakte venkelgroen.
5 van 2 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.