Semifreddo van hazelnoten en amarenakersen met praliné
Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti, van restaurant Toscanini in Amsterdam, leren je in De bijbel van de Italiaanse keuken alles over het maken van de lekkerste Italiaanse gerechten, zoals deze semifreddo van hazelnoten en amarenakersen met praliné.
Semifreddo is een typisch Italiaans nagerecht, wat letterlijk ‘half bevroren’ betekent. Eigenlijk is het een soort mousse die je invriest, en voor dit dessert heb je geen ijsmachine nodig.
Wil je meer inspiratie voor lekkere recepten? De mooiste Italiaanse kookboeken bestel je in onze shop.
Semifreddo van hazelnoten en amarenakersen
Voorbereidingstijd: 20 minutenminuten
Bereidingstijd: 20 minutenminuten
Vriestijd: 3 uuruur
Totale tijd: 3 uuruur40 minutenminuten
Porties: 10personen
Ingrediënten
600mlslagroom
120greierdooier
150grkristalsuikerfijn
200grhazelnoten15 min geroosterd op 150 ˚C afgekoeld, en tot een pasta gemalen met 2 el suiker
75gramarenakersenin tweeën
Voor de praliné
75grsuiker
paar druppels citroensap
2elwater
50grhazelnoten15 min geroosterd op 160 °C
Instructies
Bekleed een cakevorm met plasticfolie. Laat het iets over de randen hangen. Als je de vorm een beetje natmaakt blijft het folie beter plakken. Klop de slagroom tot het de dikte van yoghurt heeft. Zet in de koelkast.
Doe de eierdooiers met de fijne kristalsuiker in de kom van een standmixer en zet hem op een pan met kokend water. Klop met de hand tot het mengsel lauw is. Zet de mengkom dan in de standmixer met garde en klop tot driemaal het oorspronkelijke volume.
Haal de kom uit de standmixer en vouw de hazelnotenpasta en de amarenakersen voorzichtig erdoor. Meng dan de geklopte slagroom erdoor. Giet in de vorm. Vouw het folie dicht en zet de vorm minstens 3 uur in de vriezer.
Maak de praliné
Begin met de karamel. Doe de suiker met het citroensap en water in een sauspan. Roer goed door, maar laat daarna met rust. Laat op laag vuur de suiker oplossen. Roer pas als het begint te kleuren.
Doe de hazelnoten erbij als de karamel een mooie amberkleur heeft. Roer het door en spreid het uit op een stuk bakpapier. Laat het afkoelen en hak in stukken. Doe de stukken in de keukenmachine en puls tot het grove kruimels zijn.
Om te serveren: stort de semifreddo op een schaal. Haal het plastic eraf. Snijd er dikke plakken van. Bestrooi ter garnering met de praliné.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen