Journalist Sanne de Boer schreef dit boek over de maffia in Calabrië
De Nederlandse journalist Sanne de Boer woont een groot deel van het jaar in een dorp aan de schitterende Ionische kust van Calabrië. Ze deed er jarenlang onderzoek naar de ’Ndrangheta, de Calabrese maffia, en publiceerde daar een boek over: Mafiopoli. ‘Of dit gevaarlijk voor mij is? Daar wil ik niet lichtzinnig over doen, maar ook niet dramatisch.’
Een paar maanden
Eerst was ik van plan om maar een paar maanden in Calabrië te blijven, maar ik stelde al gauw mijn terugvlucht uit. Mijn werk als eindredacteur kon ik prima langere tijd op afstand blijven doen. Ik genoot van het uitzicht op de felblauwe zee en dichtbeboste bergen en was veel te nieuwsgierig naar de mensen en de plek om mijn avontuur nu al te beëindigen. De mensen in het dorp waren ontzettend gastvrij, met name de oudere bewoners behandelden me al gauw alsof ik familie was. Veel van hun kinderen waren op zoek naar werk geëmigreerd naar het buitenland of verhuisd naar het noorden van Italië. Dat er iemand juist híer kwam werken en zo genoot van de Calabrese stilte en natuur vonden ze een beetje vreemd, maar ook leuk.
Geweld van lokale clans
Nederlandse betrokkenheid
In het nieuws over de ’Ndrangheta viel me op dat bij verstek veroordeelde moordenaars vaak in Nederland werden gearresteerd. Zo werd de dader van een zesvoudige moord in Duisburg in een rijtjeshuis in Diemen gearresteerd. Hij bleek er al anderhalf jaar met zijn gezin te hebben gewoond. Terwijl dit soort berichten in Nederland al snel overwaaiden, zag ik hoe Italië zich steeds bewuster werd van een ernstige vergissing. De ’Ndrangheta was onder de radar gebleven door uiterlijk vertoon te mijden, maar intussen dankzij de groothandel in cocaïne de rijkste en machtigste Italiaanse maffia geworden. In steden als Milaan en Turijn en in de internationale zakenwereld waren de clans al lang stevig geworteld.
Italiaans én Nederlands probleem
In verzet
Cliché doorbreken
Weer veel in Nederland
Schrikbeeld
Italiaanse vertaling
Zonovergoten Calabrië
Heel belangrijk vond ik het dat op de cover geen clichébeeld zou komen te staan, zoals een duister silhouet van een maffioos met hoed en sigaar. Nee, het omslag moest de warme kleuren van zonovergoten Calabrië tonen, de heldere zee en de mysterieuze steegjes een eeuwen oud stadje. Ik wilde de lezer graag wijzen op de schoonheid van Calabrië die mij had geïnspireerd om op onderzoek uit te gaan naar de duistere maatschappelijke krachten die haar bedreigen. Afgelopen zomer kreeg ik mails van verschillende lezers dat ze blij waren dat ze naar aanleiding van mijn boek hun vakantie voor het eerst in Calabrië hadden doorgebracht. Er bestaat voor mij geen groter compliment.
- Author: Redactie
- Posted: april 26, 2022