Terug naar overzicht
Artisjok insalata

Ultieme antipasto: salade met gekonfijte artisjokken

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: Insalata met gekonfijte artisjokken.

Konfijten in olie: geweldig! Alles wordt er zo heerlijk zacht van. En wat zich erg goed laat combineren met die zalvende olie zijn natuurlijk artisjokharten. Of zelfs complete artisjokken, maar dan wel kleine. Zalig vinden we die. Wat is er nu beter als antipasto dan een gemengde salade met gekonfijte artisjokken? Die Italiaanse gewoontes zijn zo slecht nog niet… Je kunt de artisjokken zowel warm als koud eten. Drapeer ze met de tomaten op een bord. Verdeel de uienringen eroverheen en doe de hazelnoten over de salade. Buon appetito!
Artisjok insalata

Salade met gekonfijte artisjokken

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • citroensap
  • 4 artisjokjes klein
  • 0,5 liter extra vergine olijfolie (of iets meer)
  • 1 sinaasappel schil, dun gesneden
  • 1/2 ui
  • scheut balsamicoazijn
  • 350 gr smaakvolle tomaten
  • 50 gr hazelnoten
  • (kalium)zout en peper

Instructies

  • Verwijder de buitenste, harde blaadjes van de onderkant van de artisjokken. Wees niet te voorzichtig; dat harde spul is niet lekker.
  • Snij vervolgens ongeveer 3 cm van de bovenkant af. Zet een bak met water met een scheut citroensap klaar, tegen het verkleuren van de groente. Snij de artisjokken overlangs doormidden, in de lengterichting, en dan nogmaals: dat geeft dus vier kwarten. Afhankelijk van de grootte kun je die nogmaals halveren.
  • Leg ze meteen in het citroenwater, anders worden ze bruin – het oog wil ook wat. Schraap het hooi eruit. Verwarm de olie. Een kookthermometer is hierbij handig, want de olie wordt gauw te warm. Met een thermometer hou je ’m tegen de 90 °C.
  • Doe de (dunne, met een mes verwijderde) sinaasappelschillen bij de olie. Voeg de artisjokken toe en laat ze ongeveer drie kwartier tot een uur zacht bubbelen. Dat levert botergare, zachte artisjokken op.
  • Ondertussen snij je de halve ui (bij voorkeur met een mandoline) in dunne ringen. Leg die in de balsamicoazijn om de scherpe randjes ervan af te halen, een kwartiertje volstaat. Snij de tomaten in stukjes.
  • Je kunt de artisjokken zowel warm als koud eten. Drapeer ze met de tomaten op een bord. Verdeel de uienringen eroverheen. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Als ze een beetje kleur krijgen, doe je er een scheutje balsamicoazijn bij. Goed rondroeren.
  • Doe de hazelnoten over de salade. Maak een dressing van de overgebleven azijn met wat sinaasappel-artisjokkenolie (die overigens goed herbruikbaar is) en breng het geheel nog wat meer op smaak met een beetje (kalium)zout en peper.
5 van 2 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.