Ultieme antipasto: salade met gekonfijte artisjokken
De een kookt, de ander eet het op.
De zussen Jansen & Jansen, makers van
het kookboek Mooi mediterraan, geven je
advies voor een gezonde levensstijl.
Dit keer: Insalata met gekonfijte artisjokken.
Konfijten in olie: geweldig! Alles wordt er zo heerlijk
zacht van. En wat zich erg goed laat combineren
met die zalvende olie zijn natuurlijk artisjokharten.
Of zelfs complete artisjokken, maar dan wel kleine. Zalig vinden
we die. Wat is er nu beter als antipasto dan een gemengde salade
met gekonfijte artisjokken? Die Italiaanse gewoontes zijn zo
slecht nog niet…
Je kunt de artisjokken zowel warm als koud eten. Drapeer ze met de tomaten op een bord. Verdeel de uienringen eroverheen en doe de hazelnoten over de salade. Buon appetito!
Salade met gekonfijte artisjokken
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 1 uuruur10 minutenminuten
Totale tijd: 1 uuruur20 minutenminuten
Porties: 2personen
Ingrediënten
citroensap
4artisjokjesklein
0,5literextra vergine olijfolie (of iets meer)
1sinaasappelschil, dun gesneden
1/2 ui
scheutbalsamicoazijn
350grsmaakvolle tomaten
50 grhazelnoten
(kalium)zout en peper
Instructies
Verwijder de buitenste, harde blaadjes van de onderkant van de artisjokken. Wees niet te voorzichtig; dat harde spul is niet lekker.
Snij vervolgens ongeveer 3 cm van de bovenkant af. Zet een bak met water met een scheut citroensap klaar, tegen het verkleuren van de groente. Snij de artisjokken overlangs doormidden, in de lengterichting, en dan nogmaals: dat geeft dus vier kwarten. Afhankelijk van de grootte kun je die nogmaals halveren.
Leg ze meteen in het citroenwater, anders worden ze bruin – het oog wil ook wat. Schraap het hooi eruit. Verwarm de olie. Een kookthermometer is hierbij handig, want de olie wordt gauw te warm. Met een thermometer hou je ’m tegen de 90 °C.
Doe de (dunne, met een mes verwijderde) sinaasappelschillen bij de olie. Voeg de artisjokken toe en laat ze ongeveer drie kwartier tot een uur zacht bubbelen. Dat levert botergare, zachte artisjokken op.
Ondertussen snij je de halve ui (bij voorkeur met een mandoline) in dunne ringen. Leg die in de balsamicoazijn om de scherpe randjes ervan af te halen, een kwartiertje volstaat. Snij de tomaten in stukjes.
Je kunt de artisjokken zowel warm als koud eten. Drapeer ze met de tomaten op een bord. Verdeel de uienringen eroverheen. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Als ze een beetje kleur krijgen, doe je er een scheutje balsamicoazijn bij. Goed rondroeren.
Doe de hazelnoten over de salade. Maak een dressing van de overgebleven azijn met wat sinaasappel-artisjokkenolie (die overigens goed herbruikbaar is) en breng het geheel nog wat meer op smaak met een beetje (kalium)zout en peper.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen