Terug naar overzicht
Jansen en Jansen visjes

Aperitivo-tip: roodlofschuitjes met verse ansjovis

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: roodlofschuitjes met ansjovis.

‘Onlangs bladerden we door een boek met Italiaanse gerechten dat we kregen van een vriendin die een voorraadje boeken kwijt moest. Kom maar door, lieten we haar weten, wie weet wat erin staat! Dit recept onder meer, ongeveer, maar dan anders. Het betreffende gerecht had trevisano in de naam. Als je vervolgens het woord ‘roodlof’ in de mond neemt dan wel intikt – zoals wij nu doen – heb je een niet helemaal correcte vertaling te pakken, want trevisano is een soort radicchio uit Treviso en geen roodlof. Dat laatstgenoemde product is echter in de Lage Landen veel beter verkrijgbaar. We gaan de blaadjes ervan vullen met verse ansjovis: heel lekker en veel gezonder dan de bekende, extreem zoute ansjovis uit blik of pot. Trouwens, blijkt je winkel ook geen roodlof te verkopen, neem dan oer-Hollandse (hm, eigenlijk Franse) witlof. De smaak is bijna hetzelfde! En misschien oogt het eindresultaat in dit geval zelfs beter, want zoals de foto te zien geeft wordt die roodlof er in de oven niet bepaald fraaier op. Je kan dit gerecht ook prima maken met gepekelde ansjovis uit blik, mocht je geen verse kunnen krijgen. Sardien zou gezondheidstechnisch overigens wel een heel wat betere vervanger zijn.’

Bestel hier de editie waarin dit recept voor roodlofschuitjes te vinden is. Wil je meer inspiratie voor lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Jansen en Jansen visjes

Roodlof met ansjovis

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Servings: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 rood- of witlofstronken
  • 300 gr verse ansjovis (of sardien)
  • 1 bol mozzarella
  • 1 teentje knoflook
  • 20 gr panko of gewoon paneermeel
  • peper en zout
  • 1 el balsamicoazijn
  • olijfolie extra vergine

Instructies

  • Eerst die ansjovisjes. Die moeten namelijk schoongemaakt worden, tenzij je dat al door de visboer hebt laten doen. Het is heel gemakkelijk.
  • Trek de kop eraf en kerf het buikje open, verwijder alles wat er vies uitziet en spoel het resterende visje schoon. Laat de staart eraan.
  • Zet de oven op de grillstand, als je die hebt; anders maar op de hoogste stand. Probeer zo veel mogelijk hele bladeren van de lofstronken te halen.
  • Snijd de mozzarella in plakken en die weer in reepjes. Leg de lofbladeren in één ovenschaal of in meerdere schaaltjes.
  • Bedek elk blaadje met een visje (vers of uit blik) en dat weer met een stukje mozzarella. Snipper de knoflook en prak hem door de panko. Breng op smaak met peper en een klein beetje zout en de balsamicoazijn.
  • Verdeel tot slot de aangemaakte panko over de schuitjes en schuif ze in de oven. Blijf erbij, hou het goed in de gaten; binnen een paar minuten is de mozzarella waarschijnlijk al gesmolten en de panko krokant.
  • Op de gewone ovenstand duurt dit iets langer dan onder de grill. Haal de schuitjes uit de oven en besprenkel ze met olijfolie.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.