Terug naar overzicht
Risotto met pompoen en parmaham

Risotto met pompoen en parmaham

Comfort food ten voeten uit: deze risotto met pompoen en parmaham is een heerlijk gerecht voor de koudere dagen.

Dit recept van Sarah Tuck is afkomstig van haar blog: fromthekitchen.co.nz

Details

  • Cook Time: 02:00
  • Servings: 4

Ingredients

  • olijfolie
  • 100 g pancetta, in reepjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 preien, in plakjes van 1/2 cm
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 6 teentjes knoflook, geperst
  • 325 g pompoen, in blokjes
  • 325 g kumara (of zoete aardappel), in blokjes
  • 1 el vloeibare honing
  • 315 g risottorijst
  • 1/4 kop droge witte wijn
  • 5 kopjes kippen- of groentenbouillon
  • 150 g geraspte parmezaan
  • 1 el boter
  • 1/4 kopje olijfolie
  • 1 bosje verse salie
  • 100 g parmaham

Preparation

  • 1Verwarm de oven voor op 180 C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verhit olijfolie in een hapjespan en bak de pancettareepjes voor 4-5 minuten tot ze gekleurd en krokant zijn. Schep de reepjes uit de pan en laat ze uitlekken op bakpapier. Doe de ui, prei, selderij en knoflook in de pan, en breng op smaak met zout en peper. Bak het geheel op laag vuur ongeveer 25 minuten tot het zacht is, maar niet gekleurd (voeg eventueel nog wat olie toe). Draai het vuur een minuut uit.
  • 2Strooi de blokjes pompoen en kumara ondertussen over de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en honing en breng op smaak met peper en zout. Bak ze 30 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Zet het vuur weer aan, en kook het prei- en uimengsel samen met de rijst 3-4 minuten, totdat je voelt dat de rijst uitdroogt. Voeg de wijn toe en kook 2 minuten. Terwijl de wijn uitkookt, verwarm je de bouillon op matig vuur. Na een paar minuten, wanneer de wijn is geabsorbeerd, voeg je per keer een half kopje bouillon toe aan de rijst. Roer het mengsel om de paar minuten om, terwijl je de bouillon per half kopje blijft toevoegen, totdat het een zacht en romig geheel is. Dit duurt ongeveer 25-30 minuten.
  • 3Haal de pompoen en kumara uit de oven en dek af met aluminiumfolie. Zet de oven op grillstand. Verdeel de parmaham over een bakplaat en grill elke zijde een minuut in de oven. Voeg ondertussen de gebakken pancetta samen met 100 g parmezaan toe aan het risottomengsel en roer goed door. Dek de risotto af met een deksel en laat het een minuut rusten. Verhit olijfolie in een pan en bak hierin de salieblaadjes tot ze knapperig zijn en laat ze uitlekken op bakpapier. Leg een schip risotto op een bord, strooi er vervolgens pompoen, aardappel en parmaham overheen en garneer met de salieblaadjes en parmezaan.