Rimini is een bruisende badplaats met rijke historie
Rimini staat voornamelijk bekend als the place to be voor wie houdt van een feestje. Maar achter de façade van het bruisende nachtleven en de drukke stranden verschuilt zich een rijke geschiedenis en vind je culinaire pareltjes met de echte charme van Romagna.
Ontdek Rimini
Rimini’s geschiedenis reikt terug naar 268 voor
Christus, toen de Romeinen de kolonie Ariminum
stichtten om het noorden met het zuiden van de Laars
te verbinden. In het historische centrum van Rimini,
dat op ongeveer twee kilometer van het strand ligt, zijn
nog altijd sporen van de Romeinen te vinden.
Al bij aankomst in het centrum word je blik gevangen
door de enorme Arco d’Augusto. Genesteld in wat
erover is gebleven van de voormalige stadsmuur is dit
de oudste van de Romeinse bogen in Noord-Italië.
Deze imposante poort fungeert bovendien ook als
aankomstpunt vanaf de Via Flaminia; een weg die nog
altijd naar Rome leidt.
Ravissant Rimini
Als je door de poort wandelt en de weg volgt, dan
kom je vanzelf uit op het Piazza Cavour dat in de
middeleeuwen uitgroeide tot het commerciële en
politieke centrum van Rimini. Hoewel je nog altijd
de historische, politieke gebouwen op het plein kunt
bewonderen, ligt de focus hier vooral op vermaak.
Je vindt hier een scala aan restaurants en bars en in
de zomer staat het plein vol met mensen die genieten
van openluchtconcerten. Het mooiste gebouw van het
Piazza Cavour is misschien wel het Teatro Galli. Met
zijn hoge zuilen is alleen al het exterieur schitterend,
maar binnen kijk je echt je ogen uit. Het theater
opende in 1857 zijn deuren met de opera Aroldo van
Giuseppe Verdi, maar is in al die jaren langer dicht
geweest dan toegankelijk. In 1916 werd het gebouw
namelijk beschadigd door een aardbeving en jaren
later, door de bombardementen tijdens de Tweede
Wereldoorlog, werd bijna alles van de zaal en het
podium verwoest en stond vrijwel alleen nog de foyer
overeind. Na een enorme renovatie kun je het theater
na vijfenzeventig jaar eindelijk weer betreden. En
dat moet je zeker doen, want het interieur met een
neoklassiek ontwerp – denk aan imposante witgouden
zuilen en bordeauxrode zitplaatsen – is werkelijk
prachtig. Zelfs het plafond is bezaaid met gouden
versieringen en in het midden van de zaal hangt een
grote kroonluchter. teatrogalli.it
Arme dingen, rijke smaak
Aan de zuidwestkant van het Piazza Cavour vind je een van de meest karakteristieke plekken van de stad, namelijk de
Vecchia Pescheria, ofwel de oude vismarkt. Architect Giovan Francesco Buonamici bouwde de markt in 1747 en doste
haar uit met grote ronde bogen, marmeren banken en dolfijnvormige fonteinen voor het wassen van de vangst. Er werden hier vooral poveracce verkocht, dat zoiets betekent als ‘arme dingen’. Na de Eerste Wereldoorlog werden ze namelijk
vooral gegeten door de armere bevolking, omdat de golven deze schelpdiertjes aan land spoelden en ze makkelijk van
het strand konden worden geraapt. Hoewel ze eigenlijk een kleine versie zijn van vongole, hebben de poveracce een veel
rijkere smaak en worden ze nog altijd geserveerd met spaghetti, peterselie en olijfolie.
Vorige
Volgende
Het kleurrijke vissersdorpje
Als je vanaf het Piazza Cavour doorloopt en de Ponte di Tiberio oversteekt – een meer dan tweeduizend jaar
oude brug en daarmee een van de oudste nog bestaande bouwwerken in Rimini – bereik je Borgo San Giuliano.
Op deze plek woonden in het jaar duizend voornamelijk arme zeelieden en vissers. Ondanks verbonden met het
levendige centrum van Rimini, is dit deel een stuk rustiger. Je dwaalt er door een doolhof van nauwe straten met
pastelkleurige huisjes. Rond de tweede helft van de twintigste eeuw dreigde het dorp door leegstand te verdwijnen
en stelde de gemeente voor de huizen te slopen om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk. De laatst overgebleven
inwoners van de borgo gingen de strijd aan en organiseerden een groot evenement om de waarde en schoonheid
van de oude kustwijk te benadrukken: het Festa dè Borg. Na de tweede editie van het festival in 1980 werd hun
inzet beloond; huizen werden gerenoveerd en het dorpje werd versierd met muurschilderingen. Veel daarvan waren
geïnspireerd op de werken van de in de borgo geboren filmregisseur Federico Fellini. Hij was zó verliefd op de serene
sfeer en de leefstijl van zijn geboorteplaats dat hij die vaak liet terugkomen in zijn films.
Fellini & Rimini
Het is wel duidelijk dat de lokale bevolking
dol is op het werk van Fellini. In Cinema
Fulgor – de bioscoop waar Fellini zijn eerste
films bekeek en die tevens opduikt in een
paar van zijn films – worden nog altijd
zijn werken gedraaid. Het interieur met
dieprode tinten en een royale hoeveel
–
heid goudgekleurde versieringen, lampen
en zuilen herinneren aan de glamoureuze
Hollywood-sfeer van de jaren dertig waar
de regisseur dol op was. Sinds december
2020 heeft de stad zelfs een Fellini Museum,
gevestigd in het vijftiende-eeuwse Castel
Sismondo, dat compleet gewijd is aan zijn
credo: ‘Nulla si sa, tutto si immagina’ oftewel: ‘Niets is bekend, alles is verbeeld.’ Het
museum toont het leven en werk van Fellini,
met tekeningen, kostuums en onvoltooide
projecten uit de laatste periode van zijn
leven. Hij verhuisde naar Rome voor zijn
carrière, maar kwam regelmatig terug naar
zijn lievelingsstad. Hij verbleef dan in het
Grand Hotel Rimini, dat een prominente
plek heeft in de jachthaven. Het luxueuze
hotel, dat in 1908 zijn deuren opende, wordt
als hét symbool gezien voor de belle époque
en volgens de jonge Fellini voor verboden
verlangens. grandhotelrimini.com
Fantastisch eten
Naast het bewonderen van de rijke historie kun je hier
ook fantastisch eten. Emilia-Romagna is misschien wel de
lekkerste regio van Italië. Probeer eens een warme piadina
of een bordje cappelletti in brodo; een gerecht dat bestaat
uit gevulde pasta met vlees en parmezaan in een badje
van vleesbouillon. Dit is de regio waar tagliatelle al ragù
vandaan komt en de strozzapreti; een met de hand gedraaide
langwerpige pastasoort. Rimini is weliswaar een toeristische
bestemming, toch liggen hier meer dan genoeg culinaire
pareltjes verscholen. Een daarvan is restaurant Novecento,
dat verborgen ligt achter de bomen van Piazza Fellini, vlak
bij de drukke boulevard. Je vindt hier vooral riminesi die
graag genieten van de moderne Italiaanse keuken. De muren
zijn versierd met fresco’s die zijn gemaakt door kunstenaar
Luca Giovagnoli. Met zijn penseel roept hij dierbare
herinneringen op, waardoor hij erg geliefd is onder de locals.
Bovendien smaken de seizoensgebonden gerechten hier altijd
verrukkelijk. ristorante-novecento.com
Nog een aanrader is restaurant Augusta van de broertjes
Gianluca en Gianpaolo Raschi. De familie kookt al sinds 1946
de sterren van de hemel, vanaf het moment dat grootvader
Guido een kiosk opende die later uitgroeide tot een Michelin-restaurant. Augusta is het budgetvriendelijke restaurant van de
familie, waar je de hele dag terecht kunt voor cicchetti (kleine
hapjes) of streekgerechten uit Romagna. ristoranteaugusta.it
Reizen De afstand van Utrecht naar Rimini is ongeveer 1.380 kilometer. Met de auto doe je daar circa
vijftien uur over. Ga je liever vliegen? Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM in een uur en driekwartier naar
Bologna, vanwaar je in circa anderhalf uur met de auto in Rimini bent of in twee uur met de trein. Je kunt
ook vanaf Brussel met Ryanair vertrekken, of bijvoorbeeld vanaf Eindhoven met Transavia.
Fotografie: Francesco Dolfo | Tekst: Tiara Rivano
11 dagenvanaf€ 1580p.p.
Unieke 11-daagse Train & Drive rondreis Le Marche
Deze onvergetelijke reis brengt je per nachttrein naar Ancona, hoofdstad van de regio Le Marche. Daar staat een elektrische auto voor je klaar om de regio te verkennen.
Meer informatieMeer informatieEditie bestellen
Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 3 juli|augustus 2023. Bestel dit nummer hier in onze webshop
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Toscane heeft niet alleen een prachtig binnenland en een rijke historie, ook de kust wordt goed bezocht. Vijf kustplaatsjes om heerlijk te vertoeven.
Ancona, ook wel 't nieuwe Toscane. Monumenten, elegante straten én mooie stranden.
- Author: Redactie
- Posted: juli 17, 2023