Terug naar overzicht
Ricottacake met kersen

Ricottacake met kersen en amandelen

Kersen en ricotta zijn een klassieke combinatie, net als kersen en amandelen, en beide met een goede reden. Dat proef je in deze lekkere cake.

Dit is zo’n cake die qua bereiding weinig vraagt, maar veel oplevert qua esthetiek en smaak. De Britse Laetitia Clark woont al jaren op Sardinië. Ze is chef-kok en tevens een opgeleid banketbakker.
Ricottacake met kersen

Ricottacake met kersen

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 280 gr kersen ontpit
  • 1 citroen rasp en sap
  • boter gesmolten, om in te vetten
  • 250 gr ricotta
  • 200 ml olijfolie
  • 4 eieren
  • 100 gr gemalen amandelen (amandelmeel)
  • 150 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 200 gr suiker
  • snuf zout
  • 40 gr geschaafde amandelen
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Vet een cakevorm van 23 cm in met gesmolten boter met behulp van een kwastje en bekleed met bakpapier.
  • Doe de kersen in een kom met het citroensap en -rasp en zet dan 1-2 minuten opzij zodat het kan intrekken.
  • Doe alle ingrediënten voor de cake in een blender en mix tot een glad beslag. (Als je geen blender hebt, kun je alles met de hand in een mengkom kloppen met een garde. Dan begin je met de ricotta en olie om er zeker van te zijn dat er geen klontjes van de ricotta achterblijven, dan voeg je de eieren toe en als laatste roer je de droge ingrediënten erdoor.) Roer de helft van de kersen erdoor.
  • Giet het beslag in de voorbereide vorm en verdeel het gelijkmatig.
  • Strooi de resterende kersen en de geschaafde amandelen erover.
  • Bak de cake in 40-45 minuten gaar en goudbruin.
  • Prik een satéprikker in het midden. Als die er schoon uitkomt, is de cake klaar.
  • Laat de cake eerst tien minuten afkoelen voordat je ’m uit de vorm haalt en op een rooster volledig laat afkoelen.
  • Zet de cake daarna op een serveerschaal, bestuif met de poedersuiker en serveer. Je kunt desgewenst bevroren kersen gebruiken; dat gaat verrassend goed.
4.38 van 8 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.