Terug naar overzicht
ricciolini-koekjes

Lekker voor bij de koffie: citroen- en amandelkoekjes ‘ricciolini’

‘Voor degenen die een hekel hebben aan de smaak van bittere amandelen, zijn er ricciolini. Eenvoudige amandelkoekjes gemaakt van pure pasta van amandelen, eiwit en suiker’.

De Britse Laetitia Clark woont al jaren op Sardinië. Ze is chef-kok en tevens een opgeleid banketbakker. Haar nieuwe boek La Vita è Dolce is een viering van de zoete dingen in het leven en brengt een onvervalst stukje Italië naar de keukentafel.

Wij delen hier het recepten voor ricciolini.

Dit recept komt uit  La Vita è Dolce

Fotografie: Charlotte Bland

Probeer ook:

Details

  • Servings: 30

Ingredients

  • 500 g geblancheerde amandelen
  • 400 g fijne, witte basterdsuiker
  • schil van 1 citroen
  • 140 g eiwit
  • ter garnering: gekonfijte kersen of hele amandelen

Preparation

  • 1Maal de amandelen, suiker en citroenschil tot een fijn poeder in een blender. Doe het geheel vervolgens in een kom en voeg het eiwit beetje bij beetje toe, tot je een zacht deeg hebt.
  • 2Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
  • 3Heb je geen spuitzak, maak je handen dan een beetje nat, rol kleine stukjes deeg ter grootte van een golfbal en druk ze dan iets plat met je handpalm als ze op de bakplaat liggen. Heb je wel een spuitzak, doe het deegmengsel erin (gebruik geen wegwerpplastic maar een spuitzak van sterker materiaal) en spuit kleine rondjes ter grootte van een golfbal op de bakplaat.
  • 4Druk een halve gekonfijte kers of hele amandel in de bovenkant van elk rondje. Bak de koekjes 13-15 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn maar nog een beetje taai.