Venetië

Venetië is de stad van het water en ligt in het noorden van Italië. Vaak zijn er meer toeristen aanwezig dan inwoners, maar geef ze eens ongelijk.

Venetie

Venetië, wat te doen in deze mooie stad van het water?

Er is wereldwijd geen plek zoals Venetië. Met haar bruggen, gekleurde huizen, smalle steegjes weidse kanalen en eeuwenoude historie is het misschien wel een van de meest bijzondere steden van de Laars. Maar dat weten meer mensen. En juist in een stad waar veel toeristen komen wil je weten waar je moet zijn. Daarom hebben wij op deze pagina de beste plekken voor je verzameld. Van hotels en restaurants tot de mooiste pleinen, musea, koffiebarren en galeries.

venetie

Eigenlijk wil je een plek als Venetië toch minimaal een keer in je leven hebben bezocht. Mooie winkels, schilderachtige straten en vergezichten vind je er genoeg. Waar te beginnen?

Oorsprong van Venetië

De geschiedenis van deze stad gaat, net als bij veel andere Italiaanse steden, ver terug: de eerste bewoners zetten hier al voet aan de grond voor onze jaartelling. De Lagune van Venetië werd in de oudheid bewoond door de Veneti. In de loop der eeuwen vestigden zich steeds meer Romeinen, die op de vlucht waren geslagen voor de Hunnen en Longobarden, op de eilandjes van Venetië. Op 25 maart 421 werd de stad officieel gesticht met de inwijding van de San Giacomo kerk, op het eilandje Rialto, en was La Serenissima een feit. De stad werd gebouwd op 118 kleine eilanden en begon zich al snel te ontwikkelen tot belangrijke havenstad. Ook trekt het al eeuwen liefhebbers van architectuur aan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het al jaren prijkt op de Unesco Werelderfgoedlijst. Unesco zegt over die opname op hun lijst: ‘Heel Venetië is een buitengewoon architectonisch meesterwerk waarin zelfs het kleinste gebouw werken bevat van ’s werelds grootste kunstenaars zoals Giorgione, Titiaan, Tintoretto en Veronese.’

Toch heeft al die schoonheid ook een keerzijde, zo bleek de afgelopen decennia. De havenstad kampt namelijk met de gevolgen van massatoerisme. Bewoners trekken weg, de straten zijn permanent afgeladen en veel restaurants worden enkel nog bezochten door toeristen en dagjesmensen. Er is dan ook besloten om per januari 2023 entree te vragen aan de bezoekers die er niet overnachten.

Tips en twijfels

Een tripje naar deze stad geeft daarom misschien een dubbel gevoel. Enerzijds is het zó toeristisch dat het op een bepaalde manier onverantwoord voelt om te gaan. Anderzijds wil je de schoonheid van de bijzondere waterstad bewonderen. Juist omdat iedereen er naartoe gaat en juist omdat het over een aantal jaar misschien niet meer zal bestaan. Over dat dilemma schreef Ilja Leonard Pfeijffer zijn roman Grand Hotel Europa, met daarin een glansrol voor de havenstad Venetië, dat aan haar eigen succes ten onder lijkt te gaan. Als je daarover meer te weten wilt komen, kun je dit interview lezen dat wij met hem hielden. Voor wie zijn reis naar Venetië wil voorbereiden, hebben wij de leukste tips verzameld. Zowel highlights als plekken waar nog niet zoveel toeristen komen en je de stad (samen met de locals) nog een beetje voor jezelf hebt.

Highlights

Als je voor het eerst naar Venetië gaat, dan wil je de volgende hoogtepunten zeker zien. Het San Marco plein is uiteraard dé trekpleister van de stad, met het dogepaleis en de San Marco basiliek. En hoe toeristisch ook: prachtig zijn deze gebouwen absoluut. Zo ongelooflijk kleurrijk, gedetailleerd en rijk gedecoreerd en bijzonder qua architectuur.

Peggy Guggenheim

Ook De Peggy Guggenheim Collection (een van de belangrijkste Italiaanse musea voor de moderne kunst) is ondanks haar ongekende populariteit wel een bezoekje waard. Peggy Guggenheim (1898-1979) was een opmerkelijk vrouw: ze was steenrijk, had veel humor, smeet met geld en had een voorliefde voor sherry en kunst. In haar voormalige woning in Venetië kun je nog altijd een deel van haar enorme kunstverzameling bewonderen, met werken van onder anderen Picasso, Dalì en Duchamp.

Historisch kopje koffie

Wie terug de geschiedenis in wil duiken, gaat koffie drinken bij Caffè Florian. Dit is een van de oudste koffiehuizen van heel Italië. Het is zo rijk gedecoreerd en zo stijlvol dat je je hier op een filmset waant. Kleine waarschuwing: de prijzen hier lijken dat gevoel helaas wel te bevestigen.

Meer tips en van de gebaande paden

Hoe leer je een stad beter kennen dan via haar restaurants? Rondom de levendige Fondamenta della Misericordia proef je de echte Venetiaanse keuken. Wil je weten welke adressen wij in deze mooie wijk tippen? Lees dan hier de beste foodtips die kookboekenauteur Emiko Davies voor je op een rij zet. Meer inspiratie? Dit zijn nog meer culinaire pareltjes. Voor wie geen genoeg kan krijgen van Venetië, tippen we ook haar kleine zusje; de nabijgelegen havenstad Chioggia. Net zo kleurrijk en schilderachtig, maar wel een stuk minder druk. Voor wie nog meer tips wil om Venetië op een meer verantwoorde manier te bezoeken, hebben we dit artikel samengesteld met 5 leuke doe-tips.
venetie
Venetie fondamenta canareggio

Meer zien & doen in Venetië

Natuurlijk zijn er nog veel meer bezienswaardigheden in Venetië. Bekijk dit artikel met tips van local Valeria eens. Of bezoek de stad tijdens de wereldberoemde Biennale. 

Lekker eten in Venetië

De leukste restaurants hebben we je nu laten zien, maar wat in Venetië moet je zeker geproefd hebben? Door de rijke historie van de stad is de keuken van Venetië verrassend verfijnd. En dan met name op het gebied van vis, en schelpdieren. Je vindt hier dan ook ontelbaar veel soorten vis, van branzino of spigola (zeebaars), rombo (tarbot), calamariseppia (inktvis) tot scampi (garnalen). Andere populaire producten uit de Veneto zijn bijvoorbeeld polenta, rijst en radicchio.

Overnachten in Venetië

Bekijk meer

Venetië is een geliefde stad bij toeristen. Maar wat zijn de leukste en beste plekjes om te overnachten?

Zien & doen in Venetië

Bekijk meer

Dit wil je zien en doen in Venetië. Van serene eilanden en ambachtelijke tradities tot verborgen culinaire schatten.

Zalen die ogen als juwelendozen, indrukwekkende kunst (de langste canvasschildering ter wereld!) en een majestueuze buitenkant; het Dogepaleis in Venetië is sprookjesachtig …

Shoppen in Venetië De Smaakredactie selecteert in CITYTIPS iedere week de beste tips voor weekendjes weg in de hele Laars: van Milaan …

Over Venetie, Murano en Burano Ga je naar Venetië? Bezoek dan ook de eilanden Murano en Burano! Kleurrijk en vrolijk Venetië is …

Eten & drinken in Venetië

Bekijk meer

De leukste adresjes in de Joodse wijk van Venetië, Cannaregio, vind je rondom de levendige Fondamenta della Misericordia.

De redactie van internationaal reismagazine Condé Nast Traveler deelde onlangs een alternatieve bucketlist. ‘Dat zijn de leuke adresjes die je minder vaak …

Meer over Venetië

Bekijk meer

De Amerikaanse crimeschrijfster Donna Leon woonde ruim dertig jaar in Venetië, dat het decor werd voor haar wereldberoemde boeken over commissario Brunetti. …