Ponza, een van de mooiste eilanden tussen Rome en Napels
Over Ponza
Ponza is het grootste eiland van de Pontijnse Eilanden, een kleine archipel voor de kust van Lazio, nét ten noorden van Napels. De eilandengroep is zo’n drie miljoen jaar geleden ontstaan na een uitbarsting van de Vesuvius, waarvan de Isole Ponziane de laatste uitlopers zijn. Hierna hebben de wind en de zee de eilanden hun huidige vorm gegeven, waardoor het landschap enorm gevarieerd is.
Al eeuwen geliefd
Ponza porto, de oude haven
Pontijnse keuken
Terra e mare
Gino doet elke dag zijn uiterste best om een perfecte harmonie te creëren tussen de verse vis van de markt en de groenten die worden verbouwd in het hoger gelegen land. Vandaag zijn wij te gast in zijn populaire restaurant, dat aan een van de leukste pleinen van Ponza Porto ligt. De specialiteit is parmigiana di alice, aubergines van het land met ansjovis en Parmezaanse kaas. Daarnaast verrast Gino ons met een aantal heerlijke visgerechten van de dag: tonijntartaar, rozerode gamberoni (enorme gamba’s) en bijzondere cannoli van inktvis met een dressing van citroen en gember. Uiteraard willen ook wij de balans tussen terra e mare geenszins verstoren, dus kiezen we bij de verse vis voor een flesje witte wijn, afkomstig uit de nabijgelegen wijngaard.
Natuur op Ponza
De volgende dag maakt de luidruchtige haven plaats voor de stilte van de natuur. Al wandelend zie je het meest van het eiland, maar het woeste landschap maakt dit niet bepaald gemakkelijk. Om de Monte Guardia, het hoogste punt van het eiland, te bereiken, wordt ons aangeraden om de oude ezelsroute te nemen. Het feit dat deze weg eeuwenlang op een muilezel werd afgelegd, zou ons ervan moeten weerhouden om ‘m zelf te gaan bewandelen, maar een tip van de lokale bevolking willen we niet in de wind slaan. We trekken door het ruige landschap over paden die dan weer opwaarts gaan en dan weer steil naar beneden aflopen. Spijt hebben we geen seconde: het is hier schitterend. De citroenbomen, bougainvilles en de gele bloemen van de bremstruiken steken mooi af tegen het groen van de rozemarijn en de vijgencactussen. Het uitzicht over zee is adembenemend en op de top kijken we zelfs uit over het hele eiland.
Strand op Ponza
Romeinse begraafplaatsen
Varen langs Ponza
De mooiste plekken van het eiland zijn in veel gevallen alleen via zee te bereiken. De volgende dag geven de benen dus wat rust en laten de boot het werk doen. We varen vanuit Ponza Porto richting het noorden, naar Cala d’Inferno. Onderweg varen we langs het schilderachtige plaatsje Borgo di Santa Maria en het Spiaggia del Frontone, een bekend en langgerekt strand dat alleen via water te bereiken is. Onze bestemming van vandaag, Cala d’Inferno, overweldigt meteen.
De mooiste baai van Ponza
De baai is vernoemd naar Dante Alighieri’s Inferno (hel) uit zijn Divina Commedia, vanwege de uit rotsen gehakte trap die naar beneden, naar de zee leidt. In de enorme rotsen is tevens een Romeins aquaduct te zien dat eeuwenlang alle bewoonde gebieden op het eiland voorzag van zoet water. Het acquedotto trok kapiteins van voorbijvarende schepen aan, die hier hun watervoorraad kwamen bijvullen. Tegenwoordig is Cala d’Inferno een geliefde plek om met plezierjachten en kleine bootjes voor anker te gaan.
Sant'Antonio, pittoreske baai van Ponza
Lekker eten op Ponza
- Il Melograno Een populaire plek waar je kunt genieten van een aperitief in het zwembad of op het sfeervolle terras. Il Melograno, Via Chiaia di Luna (geen huisnummer)
- Bar Tripoli De laagdrempelige Bar Tripoli is een begrip op het eiland. Je kunt er ’s ochtends terecht voor koffie en een cornetto, maar fijner is om er bij zonsondergang een glas witte wijn (lokale Biancolella!) te drinken. Piazza Carlo Pisacane (geen huisnummer)
- Oresteria In het restaurant van Oreste Romagnolo aan de haven komen zowel eilandbewoners als toeristen om te genieten van de heerlijke visgerechten die Oreste bereidt. Piazza Carlo Pisacane 49, oresteria.it
- Le Terrazze Voor een onvergetelijke aperitivo moet je absoluut op het panoramaterras van Le Terrazze zijn. Vanaf hier kijk je uit op de schitterende Chiaia di Luna. Via Panoramica Tre Venti (geen huisnummer), Le Terrazze
- La Pazzaria Boven het strand van Santa Marina vind je La Pazzaria, waar je goede pizza’s eet en lekkere huiswijn (voor een habbekrats) drinkt. Wel telefonisch reserveren! Via Staglio 1a, +39 328 561 38
Ponza per zeilboot ontdekken
Ponza per fiets ontdekken
Een van de leukste dingen om op Ponza te doen is een fiets huren. Een elektrische welteverstaan of je moet stalen kuitspieren hebben. Met de (elektrische) fiets kun je een prachtige tocht maken van de Via Panoramica Tre Venti naar de Via Guarini die je, al dalend en stijgend, langs fantastische uitkijkpunten brengt. Op de terugweg kun je (bij zonsondergang!) een stop maken bij het uitkijkpunt van Chiaia di Luna, aan de Via Panoramica, waar elke avond in een mobiele ananas annex bar cocktails worden geshaket. De huurprijs voor een elektrische fiets varieert tussen de 25 en 30 euro voor een dag, afhankelijk van het seizoen. bnbdalaura.it/luna-noleggio
Hier wil je slapen
Bij uitstek de mooiste plek om te verblijven op Ponza is Hotel Chiaia di Luna. Het uitzicht op de baai en de haven vanaf hier is werkelijk fenomenaal. Het hotel is gebouwd in mediterrane stijl, met verzorgde kamers, een zoutwaterbad en heeft maar liefst 2000m2 aan terrassen. Het ontbijtbuffet is uitgebreid; van gezonde granen en allerlei soorten fruit tot knapperige croissants en chocolade- en vruchtentaarten. Aan het zwembad kun je elke avond genieten van de verrukkelijke gerechten die chef Vincenzo bereidt, terwijl je uitkijkt over de lichtjes in de haven. hotelchiaiadiluna.com
Lees ook:
Koffiedrinken in een Italiaanse bar. Net als pasta en pizza is ook koffie een symbool van Italië. Maar hoe drink je koffie in Italië zoals het hoort?
Hoe fijn de reuring van de stad ook is, soms is het lekker om rust en verkoeling op te zoeken. In deze drie parken in Rome lukt dat heel goed.
Onze fotograaf Liselotte vroeg meerdere locals naar hun favoriete plekken in Rome en waarom ze zó van de stad houden. We delen de beste tips!
- Author: Liselotte van Leest
- Posted: april 5, 2017