Zo maak je polenta met paddenstoelen van Claudia Roden
‘Op een magische avond op het terras aan de rand van het kanaal bij het Gritti-paleis in Venetië, zat ik aan een diner met chefs uit heel Italië. Het menu bestond uit traditionele gerechten uit alle regio’s. Het lokale gerecht was wilde paddenstoelen op romige polenta. De wilde paddenstoelen waren echt geweldig, ik had eerder die dag op de Rialtomarkt al manden vol zien liggen, de polenta was fluwelig licht en romig.’ aldus Claudia Roden.
Voor dit gerecht kan je ook prima shiitakes en kastanjechampignons gebruiken.
Je vindt dit recept samen met 20 andere in het gratis receptenboekje dat je ontvangt bij de nieuwste editie van De Smaak van Italië.
Romige polenta
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 15 minutenminuten
Totale tijd: 25 minutenminuten
Porties: 4personen
Ingrediënten
750grpaddenstoelen
2elolijfolieextra vergine
2tenenknoflookgepeld
3eldroge witte wijn (als je een fles open hebt staan)
100mlkippen- of groentebouillon
2elfijngehakte bladpeterselie
zout en zwarte peper
Voor de romige polenta
1lvolle melk of water
½tlzout
165grinstant polenta
20grboter
50grParmezaanse kaas of Grana Padanogeraspt
Instructies
Verwijder eventueel vuil van de paddenstoelen en snijd zo nodig de onderkant van de steeltjes af. Laat ze verder heel of snijd ze één keer doormidden.
Verwarm de olie met de knoflook in een hapjespan. Voeg de paddenstoelen toe en bak deze al roerend op hoog vuur 2 minuten. Voeg zout en peper naar smaak toe.
De paddenstoelen zullen de olie absorberen en hun vocht loslaten. Als dit verdampt is voeg dan de witte wijn (als je die gebruikt) en de bouillon toe. Laat circa 4 minuten doorkoken zodat het vocht een beetje inkookt.
Verwijder de knoflook uit de pan en roer de peterselie erdoorheen.
Giet voor de polenta de melk of het water in een grote pan, voeg het zout toe en breng aan de kook.
Haal de pan van het vuur en giet voorzichtig al roerend de polenta erdoorheen. Roer stevig door, zet de pan terug op het vuur en laat onder voortdurend roeren (met een garde of een houten spatel) 2 minuten doorkoken. Voorkom dat er klontjes ontstaan.
Leg een deksel op de pan en laat op heel laag vuur nog 8 minuten zachtjes doorkoken. De polenta zal zachtjes borrelen en pruttelen.
Roer tot slot de boter en kaas erdoorheen. Serveer de polenta op een schaal met de paddenstoelen erbovenop.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen