Terug naar overzicht
Romige-Polenta

Zo maak je polenta met paddenstoelen van Claudia Roden

‘Op een magische avond op het terras aan de rand van het kanaal bij het Gritti-paleis in Venetië, zat ik aan een diner met chefs uit heel Italië. Het menu bestond uit traditionele gerechten uit alle regio’s. Het lokale gerecht was wilde paddenstoelen op romige polenta. De wilde paddenstoelen waren echt geweldig, ik had eerder die dag op de Rialtomarkt al manden vol zien liggen, de polenta was fluwelig licht en romig.’ aldus Claudia Roden.

Voor dit gerecht kan je ook prima shiitakes en kastanjechampignons gebruiken. Je vindt dit recept samen met 20 andere in het gratis receptenboekje dat je ontvangt bij de nieuwste editie van De Smaak van Italië.

Romige-Polenta

Romige polenta

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 750 gr paddenstoelen
  • 2 el olijfolie extra vergine
  • 2 tenen knoflook gepeld
  • 3 el droge witte wijn (als je een fles open hebt staan)
  • 100 ml kippen- of groentebouillon
  • 2 el fijngehakte bladpeterselie
  • zout en zwarte peper

Voor de romige polenta

  • 1 l volle melk of water
  • ½ tl zout
  • 165 gr instant polenta
  • 20 gr boter
  • 50 gr Parmezaanse kaas of Grana Padano geraspt

Instructies

  • Verwijder eventueel vuil van de paddenstoelen en snijd zo nodig de onderkant van de steeltjes af. Laat ze verder heel of snijd ze één keer doormidden.
  • Verwarm de olie met de knoflook in een hapjespan. Voeg de paddenstoelen toe en bak deze al roerend op hoog vuur 2 minuten. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • De paddenstoelen zullen de olie absorberen en hun vocht loslaten. Als dit verdampt is voeg dan de witte wijn (als je die gebruikt) en de bouillon toe. Laat circa 4 minuten doorkoken zodat het vocht een beetje inkookt.
  • Verwijder de knoflook uit de pan en roer de peterselie erdoorheen.
  • Giet voor de polenta de melk of het water in een grote pan, voeg het zout toe en breng aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en giet voorzichtig al roerend de polenta erdoorheen. Roer stevig door, zet de pan terug op het vuur en laat onder voortdurend roeren (met een garde of een houten spatel) 2 minuten doorkoken. Voorkom dat er klontjes ontstaan.
  • Leg een deksel op de pan en laat op heel laag vuur nog 8 minuten zachtjes doorkoken. De polenta zal zachtjes borrelen en pruttelen.
  • Roer tot slot de boter en kaas erdoorheen. Serveer de polenta op een schaal met de paddenstoelen erbovenop.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.