Terug naar overzicht
Platbrood met zwarte olijven en ui

Platbrood met zwarte olijven en rode ui

Foodstylist en receptontwikkelaar Adja Mehmet tovert met de mooiste Italiaanse ingrediënten de lekkerste gerechten uit de oven tevoorschijn.

Over het platbrood zegt Adja: ‘dit recept is losjes gebaseerd op een Cypriotisch olijvenbrood dat ik at toen ik jong was. Het contrast tussen het zoet van de uien en het zout van de olijven is perfect en doet naar meer smaken. De beste olijven zijn die met pit en ik denk dat de gerimpelde zwarte de lekkerste zijn. Trek er wat tijd voor uit om ze zelf te ontpitten. Het werkt heel therapeutisch en maakt dit brood nog specialer.’
Platbrood met zwarte olijven en ui

Platbrood met zwarte olijven en rode ui

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 400 gr bloem
  • 1 zakje gist (7 g)
  • 1 tl zout
  • 1 tl kristalsuiker fijn
  • 300 ml lauwwarm water
  • 125 ml olijfolie extra vergine, plus extra om mee te bestrijken
  • 50 gr Griekse yoghurt
  • 2 rode uien klein, gesnipperd
  • 200 gr olijven Turkse zwarte, ontpit en grof gehakt
  • 2 el gedroogde munt

Instructies

  • Schep de bloem in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en schep hier de gist, het zout en de suiker in. Schenk het lauwwarme water, de olijfolie en de yoghurt in het kuiltje. Maak van je hand een soort klauw en meng hiermee het mengsel tot het een glad, kleverig deeg wordt.
  • Voeg de uien, olijven en munt toe en meng tot deze ingrediënten evenredig verdeeld zijn. Het deeg moet nog steeds een beetje nat en kleverig aanvoelen. Het deeg voor dit brood hoort zo te zijn, dus kom niet in de verleiding om meer bloem toe te voegen.
  • Dek het deeg af met plasticfolie dat is ingesmeerd met olie. Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen of tot het in grootte is verdubbeld. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  • Verdeel het deeg in 6 porties van ongeveer 15 cm in doorsnede en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, met voldoende ruimte ertussen. Waarschijnlijk heb je twee grote bakplaten nodig om de broden op te bakken, of bak bij wijze van alternatief in twee keer. Bak de platbroden 20 tot 30 minuten tot ze goudbruin zijn.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.