Pizza bianca maken: wat is het en hoe doe je dat?
De Italiaanse pizza die we allemaal wel kennen heeft tomatensaus als basis. Dat is een pizza rossa. Maar heb je wel eens van een pizza bianca gehoord? Een broertje van de gewone pizza.
Een pizza bianca, oftewel ‘witte pizza’, is niets meer dan een dun gebakken deeg met olijfolie en zeezout. Pizza rossa is hetzelfde, maar dan met tomatensaus, olijfolie en oregano. Daar gaat soms wat meer tomatensaus op als de pizza uit de oven komt.
Zelf pizza bianca maken doe je met onderstaand recept.
Dit is een heerlijk recept voor echte Italiaanse pizza bianca. Je hebt hiervoor wel geduld nodig, want het pizzadeeg moet lang rijzen. Wat je kunt doen: ’s avonds het deeg maken en de eerste rijs doen, de volgende ochtend de tweede rijs en tussen de middag afbakken. Duurt even, maar dan heb je wél een goddelijke pizza.
Pizza bianca recept
Voorbereidingstijd: 14 uur uur
Bereidingstijd: 2 uur uur
Totale tijd: 16 uur uur
Porties: 1 persoon
Ingrediënten
- 225 gr water
- 10 gr fijn zeezout
- 1,5 gr gist gedroogde instant gist
- 355 gr bloem (liefst 00)
- 30 gr olijfolie extra vierge
- snuf zeezout extra fijn
Instructies
- Voor een luchtig pizzadeeg moet het goed rijzen. Zo werkt het: Eerste rijs: 12 - 14 uur. Daarna deeg op een met olijfolie ingevet bord leggen: 5 minuten. Tweede rijs: 3 uur (voorbeeld: deeg mengen om 8.00u, op ingevet bord leggen om 9.00u, bakken om 12u)
- Zo maak je pizza deeg (voor 1 plaatpizza):- Weeg de ingrediënten af (water, 10 gr zeezout, instant gist en bloem)- Los het zout op in het water- Voeg de gist toe en laat een minuutje rusten zodat de gist kan hydrateren- Roer dan tot de gist is opgelost- Voeg de bloem toe en meng met de hand tot de bloem het water volledig heeft opgenomen- Meng alles met één natte hand zodat het deeg niet aan je hand plakt- Laat het deeg 20 minuten rusten en kneed dan nog eens een minuut. Het deeg moet heel glad zijn- Leg de deegbol met de naad naar onderen in een licht met olie ingevette deegkom- Dek af met plastic folie- Als het deeg in volume is verdubbeld (12-14 uur later) heeft het wat gasbellen bovenop- Vet een groot bord in met olijfolie- Haal het deeg voorzichtig uit de kom en leg op het bord in een rechthoekige vorm- Bestuif de bovenkant licht met bloem, dek af met plastic en laat 3 uur rusten- Ongeveer 15 minuten voordat het deeg is uitgerezen, verwarm je de oven voor op 290 graden- Knip een vel bakpapier op maat van de bakplaat en sproei er een dun laagje water over (verdeel het met je hand)-Strijk het papier glad met je hand en het bakpapier plakt vast- Bestrooi de bovenkant van het deeg licht met bloem, keer het bord met deeg daarna om, midden op de bakplaat (de met bloem bestrooide kant ligt nu onder en de geoliede kant boven)- Pak het deeg aan de uiteinden vast, til het iets op en rek het tot de rand van de plaat (als het deeg niet meegeeft, laat 10 minuten rusten en probeer opnieuw)- Breng het deeg in vorm, zonder het plat te drukken
- Nu kun je het deeg beleggen als pizza rossa of pizza Bianca. Wij maken vandaag het laatste.- Bedek je pizzabodem nog eens met een heel dun laagje olijfolie, verdeel de olie over het deeg door kuiltjes in het deeg te drukken met je vingertoppen, zoals je ook zou doen bij het maken van een focaccia. Grofweg moeten de kuiltjes ongeveer 1cm uit elkaar zitten. Laat het deeg 20 minuten rusten.- Strooi gelijkmatig zeezout naar smaak over de hele deegbodem.- Wil je een topping? Verdeel plakjes mozzarella over je deeg (en strooi na het bakken wat rucola over je pizza)- Zet je bakplaat met pizzadeeg 15 minuten in de voorverwarmde oven en bak totdat de luchtbellen in het deeg mooi bruin kleuren en de rest van het deeg goudbruin is.- Check de onderkant, die moet mooi gekleurd zijn
4.75 van 4 stemmen
Recept uit kookboek:
BEKIJK OOK:
- Author: Redactie
- Posted: maart 21, 2023