Zo maak je zelf pistache ijs van Antonio Carluccio
De doges van Venetië introduceerden een aanzienlijk aantal specerijen in Italië, door de handel die ze dreven in alle hoeken van het Middellandse Zeegebied. Dit pistache-ijs, is op smaak gebracht met kardemom. Tegenwoordig geen gebruikelijke smaakmaker in Italië, maar ooit heel populair.
Antonio Carluccio
Dit recept is afkomstig uit het boek Groenten van Antonio Carluccio. In zijn nieuwste kookboek presenteert de topchef 120 recepten met verdure. Groenten in alle soorten en vormen: (blad)gewas, bloem tot peulvruchten, zaden, stengels en wortel. Het boek is zeer divers en in alle recepten speelt de veelzijdigheid van groenten de hoofdrol. Toch vergeet Carluccio de vis- en vleeseters niet. En dat alles in de traditionele Italiaanse stijl.
Wie nu een abonnement neemt op De Smaak van Italië, krijgt het kookboek van Carluccio cadeau!
Details
- Servings: 6
Ingredients
- 500 ml volle melk
- 1 el kardemompoeder
- 5 middelgrote eidooiers
- 50 g vloeibare honing
- 150 g fijne kristalsuiker
- 100 g gepelde pistachenoten, plus wat extra gehakt voor het decoreren
- 150 ml volvette room
- een beetje groene voedselkleurstof
Preparation
- 1Breng de melk aan de kook. Doe de kardemom erbij en laat 5-10 minuten sudderen. Laat afkoelen en zeef de melk.
- 2Meng in een afzonderlijke kom de eidooiers, honing en suiker tot een romige massa. Voeg de melk beetje bij beetje toe, al kloppend, tot alle melk erin zit. Verhit het mengsel au bain-marie 15 minuten. Blijf roeren om klontjes te voorkomen. Dek af met plasticfolie en laat een nacht rusten in de koelkast.
- 3Laat het mengsel de volgende dag ongeveer 30 minuten draaien in een ijsmachine. Maal ondertussen de pistachenoten in een keukenmachine fijn tot een romige massa. Klop de volvette room in een kom dik en lobbig. Voeg de pistachenoten, geklopte room en groene kleurstof tijdens de laatste 5 minuten toe aan het ijs in de ijsmachine. Dan is het ijs klaar.
- 4Heb je geen ijsmachine? Doe het mengsel dan in een plastic bak met deksel en zet die 1 uur in de vriezer. Roer het dan goed los met een vork en zet terug in de vriezer. Doe dit 2 tot 3 keer. Voeg bij de laatste keer de noten, slagroom en kleurstof toe en laat dan in de vriezer staat tot het ijs stevig is.
- 5Serveer in kommetjes, bestrooid met gehakte pistachenoten. Heel lekker met polentakoekjes erbij.
- Author: Redactie
- Posted: juli 11, 2017