Terug naar overzicht
Penne met aubergine

Penne met aubergine-tomatensaus en gebakken ricottaballetjes

Veggie-auteurs Miki Duerinck en Kristin Leybaert hebben al diverse kookboeken op hun naam staan en duiken nu in de Italiaanse keuken. Dat levert een kookboek op vol herkenbare en toch verrassende recepten. Zoals deze lekkere, vegetarische penne.

Kaasballetjes
Italianen houden hun pasta graag simpel, maar Miki en Kristin vinden het leuk om er speelse ingrediënten aan toe te voegen, zoals hier de kaasballetjes. De aubergine wordt apart gebakken zodat ze nog meer smaak geeft aan de saus.
Penne met aubergine

Penne met aubergine-tomatensaus en gebakken ricottaballetjes

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 150 gr penne
  • 1,5 aubergine in blokjes
  • 3 sjalotten grof gesneden
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 chilipepertje gesnipperd en eventueel ontpit
  • 4 dl tomaten in stukjes (mag uit blik of brik)
  • 10 zwarte olijven gehalveerd
  • 1/2 kl oregano
  • 1/2 bos basilicum fijngesneden
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor 15 kleine ricottaballetjes

  • 100 gr ricotta
  • 50 gr bloem
  • 25 gr pijnboompitten, gemalen
  • 25 gr Parmezaanse kaas gemalen
  • 1/2 bio citroen zeste
  • peper en zout
  • olijfolie

Instructies

  • Begin met de aubergine-tomatensaus: verhit een flinke scheut olijfolie in de pan en bak de aubergine blokjes gedurende 10 minuten, zodat ze goed gaar zijn.
  • Stoof in een andere pan de sjalotten in wat olijfolie gaar. Voeg de knoflook en het pepertje toe, bak ze even mee en voeg de tomaten toe. Kruid de saus met oregano, peper en zout en laat ze 15 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de auberginestukjes, de olijven en het basilicum toe. Breng gezouten water aan de kook en kook de penne gaar. Giet ze af. Vermeng de penne met de saus.

Ricottaballetjes

  • Vermeng de ricotta met de bloem, de pijnboompitten, de Parmezaanse kaas en de citroenzeste. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en rol 15 platte balletjes.
  • Verhit wat olijfolie in de pan en bak de balletjes aan beide zijden goudbruin. Verdeel de balletjes over de penne met auberginetomaten saus.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.