Een kitscherig recept en meest makkelijke pasta; penne alla vodka
‘Ik at dit gerecht voor het eerst in het cultrestaurant Alla Vecchia Bettola aan de rand van Oltrarno in Florence. Het is een kitscherig recept dat in de jaren tachtig populair was in Italië en de VS, en nu zelfs een kleine revival doormaakt in New York. Ondanks de gimmickachtige toevoeging van wodka werkt het uitzonderlijk goed.’ Aldus Russel Norman.
De meeste penne in de supermarkt zijn rigate – met ribbeltjes. Als je penne lisce
kunt vinden – kleiner en zonder ribbeltjes – dan maak je een nog
authentiekere versie van dit gerecht. Dit recept voor penne alla vodka komt uit het nieuwste kookboek van de Engelse chef & restaurateur Russel Norman Brutto –
gerechten uit de Florentijnse keuken.
Bestel het kookboek Brutto eenvoudig in onze webshop.
Penne met wodka en tomatensaus
Voorbereidingstijd: 20 minutenminuten
Bereidingstijd: 40 minutenminuten
Totale tijd: 1 uuruur
Porties: 4personen
Ingrediënten
800grgepelde tomaten2 blikken
1uigroot, in kleine blokjes
olijfolieextra vergine
zeezoutvlokken
1teentjeknoflookfijngehakt
½tlchilivlokken
1tlgedroogde oregano
200mlwodka
320grgedroogde penne lisce(of penne rigate als je de gladde soort niet kunt vinden)
4elslagroom
2tlkristalsuiker
100grparmezaangeraspt
Instructies
Verhit de oven tot 140 °C. Laat de gepelde tomaten uitlekken en bewaar het sap voor iets anders.
Zet een grote ovenvaste pan op vrij laag vuur en smoor de ui in een paar eetlepels extra vergine olijfolie met een snuf zout 12-15 minuten tot hij glazig is; pas op dat hij niet bruin wordt.
Voeg de knoflook, chilivlokken en oregano toe, roer en verhit alles nog een paar minuten. Schenk de wodka erbij, draai het vuur iets hoger om het zachtjes te laten pruttelen en verhit tot de vloeistof met een derde is ingekookt.
Doe de uitgelekte tomaten met een flinke snuf zout in de pan en verhit nog 1-2 minuten. Zet de pan zonder deksel 30-40 minuten in de oven tot de saus is ingedikt en een beetje bruin is geworden.
Kook intussen de penne in ruim, gezouten kokend water. Giet af. Haalde tomaten uit de oven en voeg de slagroom, kristalsuiker en de helftvan de parmezaan toe.
Maal de saus glad met een staafmixer. Doe de gekookte penne er meteen bij en roer tot alles goed is gemengd.
Voeg zout en peper naar smaak toe en serveer de penne in vier opgewarmde kommen, met de rest van de parmezaan op tafel.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen