Terug naar overzicht
Penne alla Vodka maken

Een kitscherig recept en meest makkelijke pasta; penne alla vodka

‘Ik at dit gerecht voor het eerst in het cultrestaurant Alla Vecchia Bettola aan de rand van Oltrarno in Florence. Het is een kitscherig recept dat in de jaren tachtig populair was in Italië en de VS, en nu zelfs een kleine revival doormaakt in New York. Ondanks de gimmickachtige toevoeging van wodka werkt het uitzonderlijk goed.’ Aldus Russel Norman.

De meeste penne in de supermarkt zijn rigate – met ribbeltjes. Als je penne lisce kunt vinden – kleiner en zonder ribbeltjes – dan maak je een nog authentiekere versie van dit gerecht. Dit recept voor penne alla vodka komt uit het nieuwste kookboek van de Engelse chef & restaurateur Russel Norman Brutto – gerechten uit de Florentijnse keuken. Bestel het kookboek Brutto eenvoudig in onze webshop.
Penne Vodka

Penne met wodka en tomatensaus

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 800 gr gepelde tomaten 2 blikken
  • 1 ui groot, in kleine blokjes
  • olijfolie extra vergine
  • zeezoutvlokken
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • ½ tl chilivlokken
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 200 ml wodka
  • 320 gr gedroogde penne lisce (of penne rigate als je de gladde soort niet kunt vinden)
  • 4 el slagroom
  • 2 tl kristalsuiker
  • 100 gr parmezaan geraspt

Instructies

  • Verhit de oven tot 140 °C. Laat de gepelde tomaten uitlekken en bewaar het sap voor iets anders.
  • Zet een grote ovenvaste pan op vrij laag vuur en smoor de ui in een paar eetlepels extra vergine olijfolie met een snuf zout 12-15 minuten tot hij glazig is; pas op dat hij niet bruin wordt.
  • Voeg de knoflook, chilivlokken en oregano toe, roer en verhit alles nog een paar minuten. Schenk de wodka erbij, draai het vuur iets hoger om het zachtjes te laten pruttelen en verhit tot de vloeistof met een derde is ingekookt.
  • Doe de uitgelekte tomaten met een flinke snuf zout in de pan en verhit nog 1-2 minuten. Zet de pan zonder deksel 30-40 minuten in de oven tot de saus is ingedikt en een beetje bruin is geworden.
  • Kook intussen de penne in ruim, gezouten kokend water. Giet af. Haalde tomaten uit de oven en voeg de slagroom, kristalsuiker en de helftvan de parmezaan toe.
  • Maal de saus glad met een staafmixer. Doe de gekookte penne er meteen bij en roer tot alles goed is gemengd.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe en serveer de penne in vier opgewarmde kommen, met de rest van de parmezaan op tafel.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.