Terug naar overzicht
Recept voor pasta met aubergine

Heerlijk vegetarisch pastagerecht met aubergine

De Siciliaanse keuken is vóór alles de zon op je bord: de beste tomaten en aubergines, beroemde sinaasappels, citroenen en olijfolie.

We delen een recept uit het kookboek De Keuken van Sicilië van Fabrizia Lanza voor pasta met aubergines en tomaten (pasta alla norma). Een eenvoudig maar heerlijk gerecht! Dit vegetarische pastarecept maak je met een handjevol ingrediënten, waaronder gefrituurde aubergine en basilicum.

Meer recepten uit dit boek? Kijk dan in deze editie. Of bestel het kookboek in combinatie met een abonnement in onze shop.
Recept voor pasta met aubergine

Pasta met aubergine

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 900 gr stevige aubergine in blokjes van 4 cm
  • 450 gr gedroogde ziti of een andere buispasta
  • 480 ml tomatensaus van goede kwaliteit, zelfgemaakt of kant-en-klaar, opgewarmd
  • 115 gr ricotta salata geraspt
  • 1 hand basilicum grof gesneden, om te garneren
  • zeezout fijn
  • plantaardige olie voor het frituren

Instructies

  • Schenk een laag van circa 5 cm plantaardige olie in een brede pan met zware bodem en verhit de olie op halfhoog vuur tot het heet genoeg is om in te frituren.
  • Dat kun je controleren door een houten lepel in de olie te steken. Onstaan er geen bubbels rond de lepel? Dan is je olie nog niet niet heet genoeg. Zodra je wél bubbels ziet, kun je gaan frituren.
  • Zet een rooster op een bakplaat. Laat wat aubergineblokjes voorzichtig in de hete olie zakken zonder de pan te vol te maken.
  • Frituur ze circa 5 minuten tot ze rondom goudbruin zijn; keer ze af en toe. Schep ze er met een schuimspaan uit en laat ze uitlekken op het rooster. Bestrooi ze met zout.
  • Herhaal met de rest van de aubergineblokjes. Kook intussen in een grote pan gezouten kokend water de pasta al dente. Giet af.
  • Doe de pasta in een grote serveerkom en voeg de opgewarmde tomatensaus en de helft van de geraspte ricotta salata en de helft van het basilicum toe.
  • Hussel voorzichtig om te mengen. Schep de gefrituurde aubergine erop en leg daar de rest van de ricotta salata en het basilicum op. Serveer de pasta meteen.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.