Zo maak je het ultieme pastadeeg van Jamie Oliver
Jamie Oliver maakt altijd de lekkerste gerechten. Hier delen we zijn ultieme recept voor vers pastadeeg, gemaakt van een eenvoudige mix van tipo 00-bloem (‘00’ staat voor superfijn), fijne semolina, dat zalig smaakt en prachtig goudgeel is, en van scharreleidooiers.
Tip: bewaar de eiwitten door ze in een diepvrieszakje in te vriezen – perfect om later meringue of wafeltjes van te maken!
Laat het deeg minstens 30 minuten rusten, zodat het nog elastischer wordt en zich makkelijk laat uitrollen voor de perfecte pasta.
Ben je op zoek naar meer inspiratie? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Pastadeeg van Jamie Oliver
Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
Bereidingstijd: 20 minuten minuten
Rusttijd: 30 minuten minuten
Totale tijd: 1 uur uur 10 minuten minuten
Porties: 8 personen
Ingrediënten
- 400 gr tipo 00-bloem
- 75 gr semolina fijn
- 12 grote eieren
- 2 el olijfolie extra vergine
- 4 el water koud
Extra
- Pastamachine
Instructies
Het deeg
- Strooi de tipo 00-bloem en de semolina in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
- Splits de eieren en doe de eidooiers in het kuiltje.
- Voeg de olijfolie en water toe, klop eerst de eidooiers met een vork glad en roer vervolgens langzaam het bloemmengsel erdoor, tot het bijna niet meer gaat.
- Stuif op dat moment wat bloem op je handen, breng het deeg bij elkaar en kneed het 4 minuten op een met bloem bestoven werkvlak, of tot het glad en elastisch is (eieren en bloem zijn niet altijd even groot of droog en omdat dit deeg niet te nat of te droog mag zijn, moet je zo nodig dus wat extra water of bloem toevoegen – ga op je gevoel af).
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten.
Uitrollen
- Verdeel het pastadeeg in vier porties en dek af met een schone, vochtige theedoek om te voorkomen dat het uitdroogt. Je kunt het met een deegroller uitrollen tot de gewenste dikte, maar met een pastamachine gaat het preciezer en dat is ook leuker. Maak de machine stevig vast aan de tafel.
- Fase 1: druk de porties deeg een voor een met de hand plat, draai ze op de dikste stand door de machine, stel die vervolgens twee standjes dunner in en haal het deeg er opnieuw door.
- Vouw het deeg dubbel en draai het er nogmaals op de dikste stand door – ik herhaal dit altijd een paar keer omdat het deeg er superglad van wordt en je in plaats van een grillig gevormd lapje een mooie brede strook deeg krijgt.
- Fase 2: draai het deeg steeds iets dunner door de machine en stuif er telkens wat bloem over. Draai de slinger met je ene hand, terwijl je het deeg met je andere hand een beetje op spanning houdt om plooien en vouwen te voorkomen.
- Draai het deeg tot de gewenste dikte en leg het op een met bloem bestoven werkvlak. Voor gerechten als linguine, tagliatelle en lasagne is 2 mm meestal een mooie dikte. Voor gevulde pasta is 1 mm beter omdat je het dubbelvouwt en het dan toch 2 mm dik wordt. En bedenk: sommige vormpjes zijn makkelijker dan andere, maar met een beetje geduld en oefening krijg je de slag vanzelf te pakken.
Nog geen stem
Recept uit kookboek:
BEKIJK OOK:
Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:
"*" geeft vereiste velden aan
- Author: Redactie
- Posted: november 5, 2024