Zo maak je pasta met pesto alla trapanese
De een kookt, de ander eet het op. De zussen Janine en Annemieke Jansen, makers van het kookboek Hartstikke mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer alles over: noten.
Janine: ‘Een paar jaar geleden zijn we begonnen met ons onderzoek naar het mediterrane dieet. Annemieke concentreert zich op de wetenschap, ik op de recepten. De directe aanleiding hiervoor was een medisch onderzoek van anderen. Daaruit bleek dat het mediterrane dieet aangevuld met noten bijzonder goed scoort qua gezondheid. Let wel: ongebrande en ongezouten noten. Even wennen, maar dan zijn ze ook verslavend lekker. We aten er veel van en dreigden aan te komen. Want noten zijn nogal hoogcalorisch, ook ongebrand. Sindsdien geven we iedereen er daarom het dringende advies bij om de notenconsumptie te beperken tot 30 gram per dag: een handje. Dat is genoeg om wondertjes in je lichaam te verrichten.’
Walnoten zijn toppers
Annemieke: ‘Noten bevatten namelijk veel onverzadigde vetzuren, zijn rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. En ja, het woord kent u inmiddels: ook veel polyfenolen, die ontstekingen en kanker – een beetje – tegengaan. Ook verlagen noten ons cholesterolgehalte en doen ze nog meer mooie dingen. Vooral walnoten zijn toppers. Die leveren een bepaalde vorm van omega-3: alfa-linoleenzuur (ALA), een essentieel vetzuur dat het menselijk lichaam nodig heeft maar niet zelf kan maken. En ook amandelen doen ons goed. Die zitten in het recept dat nu volgt.’
Pesto uit Trapani
Janine: ‘We maken pasta met pesto alla trapanese, die we ooit aten in de stad Trapani in het uiterste westen van Sicilië. Veel witte pasta eten raden we niet aan, want die wemelt van de snelle koolhydraten (suiker). Maar ook wij zijn er helaas wel dol op. Gulden middenweg: een kleine portie, als voorgerecht. De pesto uit Trapani bevat maar een beetje basilicum en veel knoflook en munt. Althans, zo kregen wij ’m geserveerd. Toen we later het recept nader onderzochten bleken er diverse varianten van te bestaan, de meeste met alsnog veel basilicum. Wij schroeven de hoeveelheid flink terug, net als kok Giorgio Locatelli, die bij ons in de top-10 staat.’
LEES OOK:
Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de leukste vakantietips en laatste nieuwtjes uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!
Tekst & Beeld: Jansen & Jansen
Details
- Servings: 4
Ingredients
- 100 gram amandelen
- 4 fijngesneden teentjes knoflook
- 5 middelgrote tomaten
- 30 gram munt
- 5 blaadjes basilicum
- spaghetti voor 4 personen
- Olijfolie
- zout
Preparation
- 1Verhit de oven tot 180 graden. Rooster 100 gram amandelen in 10 minuten een beetje bruin. Wrijf ze in een vijzel fijn met 4 fijngesneden teentjes knoflook. Leg 5 middelgrote tomaten heel even in kokend water en spoel ze af met ijskoud water. Zo gaat de schil er gemakkelijk af.
- 2Snijd ze doormidden en haal de pitjes eruit. Snijd de rest fijn, en doe hetzelfde met 30 gram munt en 5 blaadjes basilicum. Kook een hoeveelheid spaghetti voor 4 personen net niet beetgaar in licht gezouten water.
- 3Bak het amandel-knoflookmengsel even aan, voeg de tomaten, de kruiden, de pasta en veel olijfolie toe en laat het geheel nog een minuutje nagaren.
- Author: Redactie
- Posted: februari 3, 2020