De inwoners van Sicilië zijn een stelletje geluksvogels. Niet alleen pakken ze flink wat zonuren, ze komen ook nog eens om in de heerlijkste producten en ingrediënten die op het eiland groeien en geproduceerd worden. Genoeg om een heel kookboek mee te vullen, zo blijkt uit Sicilië, heerlijke gerechten van een Italiaans eiland. Vandaag delen we een recept uit het boek: pasta met sardines en wilde venkel.Pasta met sardinesPasta con le sarde is bijna een nationaal gerecht op Sicilië en komt in verschillende vormen op het eiland voor. Het is een recept met een rijke, fantastische geschiedenis, waarbij de Arabische en Italiaanse tradities op het bord worden weerspiegeld. De pasta die erbij hoort is busiate, een soort kurkentrekkerpasta, gemaakt van griesmeel. Dit recept is van de gepassioneerde foodie Caterina, eigenaar van hotel en restaurant Il Palladio in Giardini Naxos. Ze gebruikt handenvol wilde venkel en lokale sardines. Wilde venkel is bij ons lastig te vinden, maar je kunt ook gewoon venkelgroen of verse dille gebruiken. Ga ook op zoek naar de lange Italiaanse pijnboompitten, want deze voegen zowel smaak als een krokante structuur aan de pasta toe. Ze zijn hier duur, maar als je op Sicilië bent, vind je ze overal op de markt.
Pasta met saus van sardines & wilde venkel
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 15 minutenminuten
Totale tijd: 25 minutenminuten
Porties: 4personen
Ingrediënten
1witte ui, fijngesnipperd
1teentje knoflook, gepeld en grof gehakt
verse rode chilipeper of een snuf chilivlokken, naar smaak
6elolijfolieextra vergine
1handjewilde venkelvenkelgroen of dille
5ansjovis in olieuitgelekt
1elpijnboompitten
2elzachte, zoete rozijnen of krenten
1handjekerstomatengrof gehakt
zout en versgemalen peper
10verse sardines gefileerd of sardines uit blik
snufsaffraandraadjes
320grbusiate of spaghetti
handjegeroosterd amandelschaafselgrof gehakt
Instructies
Bak de ui, de knoflook en de chilipeper samen in de olie zacht. Kook de wilde venkel vijf minuten en bewaar het water om later de pasta in te koken.
Druk het overtollige vocht uit de venkel en hak fijn. Laat de ansjovis smelten in de olie met de ui en voeg de pijnboompitten, rozijnen, wilde venkel en kerstomaten toe. Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de sardines en de saffraan gemengd met twee eetlepels heet water toe en laat vijf minuten met een deksel op de pan garen. Verdeel de sardines in stukjes en breng de saus indien nodig verder op smaak.
Breng het venkelkookvocht in een grote pan aan de kook, kook de spaghetti daarin gaar en giet af. Voeg de spaghetti toe aan de saus en meng door elkaar. Serveer in warme kommen en garneer met het amandelschaafsel.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen