Terug naar overzicht
Pasta-met-prei-en-ham

Ultiem comfort food: pasta met prei, Parmezaanse kaas en Italiaanse ham

De beroemde, Britse chef-kok Theo Randall is thuis in de Italiaanse keuken. In zijn boek deelt hij lekkere gerechten die je zo met ingrediënten uit de voorraadkast, zoals Parmezaanse kaas, citroen, tomaten, prei en polenta, op tafel tovert.

Deze pasta is het Ultieme comfort food, perfect om te bereiden op een natte herfstdag. In dit recept gebruik je paccheri-pasta, die heerlijk is omdat de saus in de buisjes blijft plakken. Misschien dat paccheri van alle gedroogde pasta’s wel de beste textuur heeft.
Pasta-met-prei-en-ham

Pasta met prei, Parmezaanse kaas en Italiaanse ham

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 6 plakjes prosciutto di Parma in kleine reepjes gesneden
  • 2 el olijfolie extra vergine
  • 2 preien wassen en in stukken van 1 cm gesneden
  • 100 ml room
  • 1 el gehakte bladpeterselieblaadjes
  • 1 teentje knoflook, geperst tot een pasta met een beetje zeezout
  • 500 gr gedroogde paccheri (buisvormige pasta)
  • 100 gr Parmezaanse kaas geraspt, plus extra om te serveren
  • zeezout
  • zwarte peper versgemalen

Instructies

  • Verwarm een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg de reepjes prosciutto di Parma toe en bak deze een paar minuten tot ze knapperig zijn, haal uit de pan en zet opzij.
  • Giet de olijfolie in de koekenpan, voeg de prei toe en bak 20 minuten op laag vuur terwijl je af en toe roert. Als de prei zacht en plakkerig is, voeg je de room, peterselie, knoflook en krokante prosciutto toe. Roer door elkaar en zet het vuur laag, terwijl je de paccheri kookt.
  • Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Voeg de paccheri stuk voor stuk toe zodat de pasta niet aan elkaar plakt. Roer goed (paccheri is een zware pasta, dus kan aan de bodem van de pan blijven kleven als je niet oppast) en kook de pasta 3 minuten korter dan op de verpakking staat aangegeven.
  • Gebruik een schuimspaan om de pasta uit het water te halen en toe te voegen aan de koekenpan. Voeg 2 eetlepels pastakookwater toe aan de saus en kook de pasta en saus samen nog 2 minuten, terwijl je voortdurend roert.
  • Strooi de Parmezaanse kaas erover en schep de pasta om zodat de saus emulgeert en de buisjes bedekt. Voeg eventueel nog wat pastawater toe. Serveer in voorverwarmde borden met wat extra Parmezaanse kaas en zwarte peper eroverheen gestrooid.
5 van 2 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.