In het vijfde vegetarische
kookboek van de Britse Anna Jones, Anna’s perfecte smaken draait het om twaalf
basisingrediënten die iedereen wel in huis heeft,
zoals olijfolie, mosterd of knoflook. Italiaans
eten zonder vlees is helemaal niet moeilijk!
‘Dit gerecht ontstond uit een diep verlangen naar
pappardelle met een rijke ragù, maar die van mij
moest natuurlijk met groenten worden gemaakt, en
ik wilde het gerecht snel bereiden omdat het een
doordeweekse maaltijd was. De sjalotten worden
gesmoord tot een superzoete, rijke ragù, die steun
krijgt van tomatenpuree, houtige kruiden en knoflook. De saus smaakt alsof er veel meer
werk in zit dan erin zit.’
Dat vegetarisch koken niet ingewikkeld hoeft te zijn, bewijst dit lekkere recept dat we hier delen:
sticky sjalotten met pappardelle, afkomstig uit haar nieuwste kookboek, Anna’s perfecte smaken.
Bestel hier de editie waarin dit recept voor vegetarische pappardelle te vinden is. Op zoek naar meer inspiratie voor lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Pappardelle met sjalotten
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 35 minutenminuten
Totale tijd: 45 minutenminuten
Porties: 4personen
Ingrediënten
8banaansjalotten(600 gr), gepeld en in dunne ringen
75mlolijfolie
klont boter (optioneel)
2teentjesknoflookgepeld en fijngehakt
1wortel klein, geschraapt en geraspt
4eltomatenpuree
1elsherryazijn
3x 1takjetijm, rozemarijn en salie
400grpappardelle (of tagliatelle)
100grParmezaanse kaas geraspt, voor erbij
½bosjepeterselie(15 g), fijngehakt
Instructies
Pel de banaansjalotten en snijd ze in dunne ringen. Als je een mandoline of een keukenmachine met een schaafstuk hebt, kan dat handig zijn.
Schenk de olijfolie in een koude pan en voeg er een snuf zout en een klont boter aan toe, als je die gebruikt.
Smoor de sjalotten 20-25 minuten zachtjes op laag tot halfhoog vuur tot ze zacht maar nog niet bruin zijn.
Voeg de knoflook, wortel en tomatenpuree toe, en bak alles nog 5-6 minuten, tot de tomatenpuree er dik en kleverig gaat uitzien.
Voeg dan de sherryazijn en 200 ml water toe. Doe de kruiden erbij en bak alles nog 10 minuten tot je een zachte en karamelachtige ragù hebt.
Kook de pasta in ruim kokend, flink gezouten water ongeveer 1 minuut korter dan op de verpakking staat aangegeven. Hij moet net nog niet al dente zijn.
Laat de pasta uitlekken, maar houd een kopje van het kookvocht achter, of gebruik een keukentang om de pasta uit de pan in de pan met de ragù te tillen.
Haal de kruiden eruit en breng de ragù op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Voeg er zo veel pastawater aan toe dat er een mooi romige saus ontstaat die de pappardelle goed bedekt.
Als je de pasta in een vergiet hebt laten uitlekken en geen keukentang hebt gebruikt, dan heb je iets meer kookwater nodig.
Bestrooi de pasta met de geraspte Parmezaanse kaas en de fijngehakte peterselie.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen