Terug naar overzicht
panzerotti-jansen-recept

Jansen & Jansen maken heerlijke panzerotti

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: zo maak je panzerotti.

Heerlijk gevulde deegflapjes, oftewel: panzerotti. Hoewel we een volkorenpizza of -pasta bepaald niet kunnen waarderen – want ‘te donker’ en te zwaar in de mond – vinden we die volkorentarwe bij panzerotti acceptabel. Ze zijn heel eenvoudig uit te breiden tot een culinair voorgerecht. Gevuld met fonduta bijvoorbeeld, de bijzonder rijke kaasfondue van fontina en eieren uit Piemonte. Voor herfstachtige dagen is de combinatie met echte funghi porcini een uitkomst. Shiitakes zijn een goede tweede, als het om paddenstoelen gaat.

Waarom is dit gerecht gezond?

  • Extra vierge olijfolie bevat veel polyfenolen: antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen schadelijke, vrije radicalen. Daarnaast nog haast 70% onverzadigde vetzuren;
  • Gecombineerd met de dragon en salade versterkt de olie de werking van de polyfenolen in de kruiden en de groente;
  • Gezondheidstechnisch wint de fonduta natuurlijk geen schoonheidsprijs, maar gecombineerd met al deze goede voedingsstoffen valt de schade wel mee.
  • Shiitakes: deze paddenstoelen bevatten weinig calorieën en vetten, maar veel vitamines en eiwitten. Hartstikke gezond!
  • Volkorenmeel is vele malen beter dan de geraffineerde variant, want alle goede voedingsstoffen blijven behouden. Met name de vezels zijn bijzonder goed voor de mensch;
  • Postelein is een van de weinige groente die omega-3 bevatten.

Het recept voor panzerotti van Jansen & Jansen vind je hieronder

PROBEER OOK: 

Tekst en beeld: Jansen & Jansen

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • voor de panzerotti: 150 g volkorenmeel
  • 4 g gist
  • 2 el olie
  • 75 ml water
  • voor de fondutavulling: 200 g fontina
  • 100 ml melk
  • 2 eidooiers
  • scheutje Pastis of Sambuca
  • zwarte peper
  • nootmuskaat
  • en dan nog: 100 g postelein (indien verkrijgbaar, anders rucola)
  • 2 tenen knoflook
  • 100 g funghi porcini of shiitake
  • dragonblaadjes
  • bakolie

Preparation

  • 1Maak eerst het deeg door het meel, de olie, de gist en het water te mengen en te kneden. Als het deeg niet één geheel wil worden, doe er dan nog een piepklein scheutje olie bij.
  • 2Doe er daarna zout en peper door. Plaats het deeg minimaal 1 uur in de koelkast.
  • 3Snijd de fontina in blokjes en laat die ongeveer een uur in de melk in een vuurvaste kom weken.
  • 4Breng een pan water aan de kook en verwarm de kom met de kaas en de melk au bain-marie. Blijf goed roeren, tot de kaas mooi smelt.
  • 5Doe de drank erdoor en klop er dan de eidooiers stuk voor stuk doorheen. Blijf goed kloppen.
  • 6Als de fondue stevig wordt, is deze klaar. Breng op smaak met zwarte peper en verse nootmuskaat en laat de fonduta afkoelen.
  • 7Verwarm de oven tot 200 °C. Pak een brokje van het deeg en rol het uit. Niet zo dun als voor ravioli, het mag niet breken. . Ga uit van 2 à 3 millimeter. Heb je geen panzerottivormpje, gebruik dan een glas of kopje als uitsteekvorm.
  • 8Leg op het rondje een eetlepel van de fonduta. Bevochtig de randen en druk ze goed dicht. Er blijft wat van de fonduta over; dat mag bij de paddenstoelen.
  • 9Leg de panzerotti op een ingevette ovenschaal.
  • 10Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei en bak ze in een half uur gaar en lichtbruin.
  • 11Snipper de knoflook en snijd de paddenstoelen in schijfjes.
  • 12Giet een beetje bakolie in een pan en voeg er meteen de knoflook aan toe.
  • 13Bak dan de paddenstoelen mee en tot slot de overgebleven fonduta.
  • 14Frituur de dragonblaadjes even in de olie.
  • 15Drapeer de rucola of de postelein op vier borden.
  • 16Beleg de groente met de paddenstoelen, leg er drie panzerotti per bord op op en garneer ze met de dragon.