Panna cotta met passievrucht, charmant eenvoudig toetje
De een kookt, de ander eet het op.
De zussen Jansen & Jansen, makers van
het kookboek Mooi mediterraan, geven je
advies voor een gezonde levensstijl.
Dit keer: panna cotta light met een gezonde touch.
‘Een Italiaans toetje bij uitstek is panna cotta. Het is
nog niet zo bekend als tiramisu, maar dat duurt
vast niet lang meer. Hartstikke lekker is het, maar
ook zwaar. De naam betekent: gekookte room. Om precies
te zijn slagroom met suiker. Een dankbaar object voor ons, om eens te kijken hoe we het lichter kunnen maken én met
minder suiker. Prima te doen! We vinden dat onze aanpak
de smaak absoluut niet om zeep helpt. Het is een charmant, eenvoudig
toetje, zeker als je de hoeveelheden klein houdt.’
Lichte panna cotta
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 4 uuruur10 minutenminuten
Totale tijd: 4 uuruur20 minutenminuten
Porties: 4personen
Ingrediënten
2gelatineblaadjes
125mlslagroom
75mlyoghurt
snufje zout
25grsuiker
scheut citroensap
100grbramen
Voor de coulis
1gelatineblaadje
2passievruchten (ca. 40 g), het sap en vruchtvlees
15grsuiker
scheutje limoensap
Instructies
Laat twee van de in totaal drie gelatineblaadjes weken in koud water.
Doe de slagroom met de yoghurt in een steelpannetje. Roer goed. Doe er het zout en de suiker bij. Breng het tegen de kook aan; als het een minibeetje gaat bubbelen probeer je dat een paar minuten zo te houden.
Blijf roeren en haal het pannetje van het vuur af.
Pureer de helft van de bramen met een staafmixer en meng de bramen door het slagroom-yoghurtmengsel.
Zo ook het citroensap en tot slot de uitgeknepen blaadjes gelatine. Even weer roeren totdat ze zijn opgelost.
Verdeel de panna cotta over vier of meer kopjes, glazen of schaaltjes. Wij vinden die beeldige Italiaanse espressokopjes er bijzonder geschikt voor. Daarvan kun je er probleemloos acht vullen in plaats van vier.
Laat het goedje een paar uur in de koelkast opstijven. Officieel moet het minimaal vier uur, maar omdat we een kleinere hoeveelheid nemen is het doorgaans na twee uur ook al picobello.
Week voor de coulis het resterende gelatineblaadje vijf minuten in koud water. Haal de vulling uit de passievruchten. Laat de uitgeknepen gelatine even smelten in een koekenpan. Niet laten koken! Dan werkt het spul niet meer.
Gewoon zachtjes laten smelten. Roer het vervolgens door de passievruchtenpulp en laat deze combi ook een uur of twee opstijven in de koelkast. Tot slot schep je hem met enige charme op de panna cotta.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen