Terug naar overzicht
panna cotta met honingraat

Panna cotta met honingraatsaus

Honingraatsaus is een traditioneel Sardijns product dat onwijs lekker is over klassieke panna cotta. Maak er vooral veel van, want de saus is heel lang houdbaar. Wees alleen voorzichtig bij het afschuimen en zeven, de gesmolten honing is namelijk gloeiend heet. Weinig tijd? Abbamele is ook online te koop.

Details

  • Servings: 6

Ingredients

  • 1 kg honingraat
  • 0,6 dl gezeefd sinaasappelsap
  • 0,6 dl gezeefd citroensap
  • schil van 1 citroen, in lange reepjes
  • schil van 1 sinaasappel in lange reepjes
  • 2 blaadjes gelatine
  • 5 dl slagroom
  • 125 ml volle melk
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1/2 vanillestokje
  • anti-aanbakspray
  • gekonfijte plakjes sinaasappel

Preparation

  • 1Doe de honingraat met het citrussap en de schillen in een grote pan op laag vuur. Laat alles ongeveer 20 minuten pruttelen of tot de honingraat helemaal gesmolten is. Haal met een schuimspaan de was uit de pan die komt bovendrijven. Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en laat de saus 1,5 uur pruttelen. Zeef de saus in een schone kom.
  • 2Week de gelatine voor de panna cotta zo'n 5 minuten in koud water. Doe intussen de slagroom, melk, suiker en vanille in een pan en verwarm alles tot 85 °C. Knijp de gelatine uit en roer de blaadjes door het roommengsel tot ze zijn opgelost. Giet het mengsel door een fijne zeef. Splijt het vanillestokje en schraap het merg in het mengsel.
  • 3Vet panna cottavormpjes (dariolevormpjes) in met antiaanbakspray. Schep 1 eetlepel honingraatsaus in elk vormpje. Vul ze op met het roommengsel en zet ze 24 uur in de koelkast.
  • 4Zet de vormpjes omgekeerd op de borden en knijp er zachtjes in om ze los te maken. Geef er gekonfijte plakjes sinaasappel bij.