Bak je eigen panettone – recept voor kerstbrood uit Milaan
In Italië is het geen Kerstmis zonder panettone, wij delen het recept voor dit kerstbrood uit Milaan. Stap voor stap leggen we je uit hoe je deze zelf bakt.
Er zijn tientallen varianten van panettone. Zo is er panettone met fruit (denk aan: amarenakersen of met appel en rozijnen), met stukjes chocolade, met limoncello, met balsamico-azijn of met pistache.
Onze favoriete panettone’s zijn die van Vergani. Vergani produceert al meer dan vier generaties lang traditionele panettone en is het enige Milanese bedrijf dat de panettone nog in Milaan produceert. In onze shop vind je verschillende variaties. Van de klassieke versie tot aan limoncello en amarettokoekjes-smaak.
Panettone
Voorbereidingstijd: 40 minutenminuten
Bereidingstijd: 1 uuruur5 minutenminuten
Porties: 10personen
Ingrediënten
500grbloem
100grsuiker
200grboterop kamertemperatuur
5eieren
1tlzout
1 zakje gedroogde gist(7 gr)
1tl vanille-extract
200grrozijnen
100grgekonfijte sinaasappelschil
100grgekonfijte citroenschil
1citroenhet rasp van de schil
1sinaasappelhet rasp van de schil
1/2kopjemelk
Instructies
Meng in een grote kom de bloem, suiker, gist en zout.
Voeg de eieren en melk toe en meng tot een deeg.
Voeg de boter toe en kneed tot het deeg zacht en soepel is.
Voeg de rozijnen, sinaasappelschil, citroenschil, citroenrasp, sinaasappelrasp en vanille-extract toe en kneed tot alles goed gemengd is.
Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het in volume is verdubbeld (dit kan enkele uren duren).
Bestuif het werkoppervlak met bloem en leg het deeg erop.
Kneed het deeg nogmaals en vorm het tot een bal. Leg het deeg in een panettonevorm (een hoge ronde bakvorm met een uitlopende rand).
Dek de vorm af met een schone doek en laat het deeg nogmaals rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bak de panettone gedurende 45-50 minuten, of tot hij goudbruin is.
Laat de panettone afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Serveer in plakken. Buon appetito!
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen