Terug naar overzicht
Panettone recept

Bak je eigen panettone – recept voor kerstbrood uit Milaan

In Italië is het geen Kerstmis zonder panettone, wij delen het recept voor dit kerstbrood uit Milaan. Stap voor stap leggen we je uit hoe je deze zelf bakt.

Er zijn tientallen varianten van panettone. Zo is er panettone met fruit (denk aan: amarenakersen of met appel en rozijnen), met stukjes chocolade, met limoncello, met balsamico-azijn of met pistache. Onze favoriete panettone’s zijn die van Vergani. Vergani produceert al meer dan vier generaties lang traditionele panettone en is het enige Milanese bedrijf dat de panettone nog in Milaan produceert. In onze shop vind je verschillende variaties. Van de klassieke versie tot aan limoncello en amarettokoekjes-smaak.
Panettone recept

Panettone

Voorbereidingstijd: 40 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 10 personen

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 100 gr suiker
  • 200 gr boter op kamertemperatuur
  • 5 eieren
  • 1 tl zout
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gr)
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 gr rozijnen
  • 100 gr gekonfijte sinaasappelschil
  • 100 gr gekonfijte citroenschil
  • 1 citroen het rasp van de schil
  • 1 sinaasappel het rasp van de schil
  • 1/2 kopje melk

Instructies

  • Meng in een grote kom de bloem, suiker, gist en zout.
  • Voeg de eieren en melk toe en meng tot een deeg.
  • Voeg de boter toe en kneed tot het deeg zacht en soepel is.
  • Voeg de rozijnen, sinaasappelschil, citroenschil, citroenrasp, sinaasappelrasp en vanille-extract toe en kneed tot alles goed gemengd is.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het in volume is verdubbeld (dit kan enkele uren duren).
  • Bestuif het werkoppervlak met bloem en leg het deeg erop.
  • Kneed het deeg nogmaals en vorm het tot een bal. Leg het deeg in een panettonevorm (een hoge ronde bakvorm met een uitlopende rand).
  • Dek de vorm af met een schone doek en laat het deeg nogmaals rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bak de panettone gedurende 45-50 minuten, of tot hij goudbruin is.
  • Laat de panettone afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Serveer in plakken. Buon appetito!
4.88 van 8 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.